Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 12. 22.

Hadi helyzet Szíriában – A kormányerők kiterjesztik az ütközőzónát a Tijasz légi támaszpont térségében (videó)

2016. 12. 22.

Az Orosz Légi és Kozmikus Erők katonai repülőgépei 30 ezernél több légi bevetést hajtottak végre, 62 ezernél több terrorista célpontot semmisítettek meg Szíriában, amióta Oroszország 2015. szeptember 15-én elindította a hadműveleteket, közölte kedden Pavel Kuracsenko a Légi és Kozmikus Erők parancsnokának első helyettese. Hozzátette, hogy 2025-ig több mint 900 új helikoptert és harci repülőgépet fognak átadni a Légi és Kozmikus Erőknek az állami újrafegyverzési program során.

December 20-án a Szíriai Arab Hadsereg, a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a libanoni Hezbollah sikeresen visszaverte az “Iszlám Állam” terrorentitás fegyvereseinek egy nagy erejű támadási kísérletét a Tijasz Légi Támaszpont térségében, Homsz tartományban. Az ISIS terroristák délkeleti és keleti irányból nyomultak a kormányerők felé és a T-4 szivattyúállomásnál és a Tijasz Légi Bázisnál támadták meg a kormánycsapatokat. A terrorszervezet két robbanóanyaggal megrakott gépjárművet (VBIED-t) használt fel, hogy megpróbálja áttörni a hadsereg védelmi vonalát, valamint az ISIS támadó fegyvereseit egy harckocsi és tüzérségi tűz támogatta. Mindazonáltal a hadsereg és szövetségesei meg tudták semmisíteni az öngyilkos merénylők vezette “autóbombákat”, mielőtt azok elérték volna a védelmi vonalat, és a katonák visszaverték a rohamokat. A kormányerők, a harctéri jelentések alapján, 45-55 fő ISIS terroristával végeztek az összecsapásokban és legalább 7 darab ellenséges páncélozott járművet, közöttük 2 darab harckocsit semmisítettek meg.

December 21-én százszámra érkeztek újabb szíriai katonák és szövetséges paramilitáris harcosok a térségébe, valamint a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges egységek megteremtették a feltételeit egy további offenzívának. Helyi források amellett érvelnek, hogy a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai, a Sivatagi Sólymok Dandár (Liwa Szukkur Al-Szahra), a Nemzetvédelmi Erők Homsz tartományi alegységei és a libanoni Hezbollah hamarosan támadást fognak indítani az ISIS nevű terrorentitás ellen. Mindazonáltal ennek a hadműveletnek valószínűleg az lesz a célja, hogy kiszélesítsék a Tijasz Légi Támaszpont körüli ütközőzónát.

Ezenkívül jelentések tűntek fel arról, hogy az ISIS terroristák lelőtték a Szíriai Légierő egy “Gazelle” típusú helikopterét a Tijasz Légi Bázis közelében. Azonban sem kép, sem videó felvételt nem mutattak be igazolásként.

Oroszország, Törökország és Irán szándéknyilatkozatot adott ki, Moszkvai Deklaráció néven, amelyben azonnali lépéseket sürgetnek a szíriai konfliktus megoldására és készek a megvalósításukat szavatolni. Szergej Shojgu, orosz honvédelmi miniszter elmondta, hogy minden korábbi “próbálkozás, hogy megegyezzenek az USA-val vagy annak partnereivel, kudarcot vallott” és hozzátette, hogy “egyikük sem fejtett ki valódi befolyást a harctéri helyzetre”. Oroszország külügyminisztere hozzátette, hogy az újonnan elfogadott intézkedések célja, hogy

“segítsenek újraéleszteni a szíriai konfliktus befejezésére indított politikai folyamatot”.– nyilatkozta Shojgu miniszter úr.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑