Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 12. 02.

Hadi helyzet Szíriában – A kormányerők közel állnak Aleppo teljes felszabadításához

2016. 12. 02.

A szíriai kormánycsapatokat támogató erők nagyarányú felvonulása történt meg Dél-Aleppoban. A libanoni Hezbollah, az iraki Harakat Al-Nudzsabah paramilitáris egység nagy létszámú személyi állománya települt a térségbe.

Ez a hadmozdulat újra spekulációkat gerjesztett a szíriai kormányzattal szimpatizáló médiában arra vonatkozóan, hogy a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetségesei Khan Tuman irányába fognak előrenyomulni. Azonban erre a hadmozdulatra kis valószínűséggel számíthatunk a közeli jövőben.

Jelenleg a Szíriai Fegyveres Erők fő célja, hogy megadásra kényszerítsék a Kelet-Aleppo egyes részeit még megszálló vahhabita fegyvereseket és teljesen ellenőrzésük alá vonják Aleppo városát. A kormánycsapatok alegységeket vezényeltek Dél-Aleppoba, hogy fokozzák a kelet-aleppoi katlanban rekedt vahhabita fegyvereseken a nyomást, kihasználva a létszám és hadianyaghiányukat. Miközben a Dzsaish Al-Fatah vahhabita terrorista koalíció meg fogja próbálni visszaverni a kormányerők déli és északi irányból érkező támadásait, a Szíriai Fegyveres Erők valószínűleg egy elvágó támadást indítanak az aleppói Óváros (a citadella) irányába, hogy véget vessenek az Aleppo városáért 2012. júliusa óta dúló csatának.

Több mint 800 vahhabita fegyveres tette le a fegyvert és adta meg magát a szíriai kormányerőnek az elmúlt 48 órában.

A magát “Iszlám Államnak” nevező terrorszervezet csütörtökön bejelentette, hogy fogságba ejtett két török katonát Al-Babtól nyugatra, Aleppo tartományban. Később a Török Hadsereg megerősítette, hogy két katonájával megszakadt a kapcsolat Észak-Szíriában. A török katonák sorsa nem ismert.

A török államfő, Recep Tajjip Erdogan kedden azt nyilatkozta, hogy a Török Hadsereg és az úgynevezett “FSA” azért nyomult be Szíriába, hogy véget vessen “a zsarnok Al-Assad” uralmának. Erdogan nyilatkozata rámutatott Ankara valódi szándékaira és valószínűleg véget vet Törökország és a szíriai-orosz-iráni szövetség közötti, a szíriai konfliktus gyakorlatias megközelítésén alapuló egyeztetéseknek, amelyek azután kezdődtek amikor Moszkva büntetőintézkedéseket vezette be az Erdogan-rezsim ellen a múlt év végén. Törökország nagy valószínűséggel megpróbál kísérletet tenni az Al-Bab közelében lévő kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) és a szíriai kormányerők legyőzésére, vahhabita terrorista proxy-jai és az Al-Kaida segítségével, hogy ez a fontos logisztikai csomópont a birtokába kerüljön.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők felszabadították Midani települést a Dzsaish Al-Iszlam vahhabita terroristáinak uralma alól a Kelet-Goutha régióban, Damaszkusz tartomány területén. A kormányerők jelenleg Hawsh Shalakk felé nyomulnak tovább. A Szíriai Fegyveres Erők nagy intenzitású hadműveletet készítenek elő, hogy helyreállítsák az ellenőrzést az egész térség felett már idetelepítve a szükséges erősítést. Katonai források szerint 10 ezer főnyi erő vehet részt ebben az offenzívában.

A szíriai kormányerők ellenőrzésük alá vonják az egész Nyugat-Goutha régiót. November 28, 29, és 30-án a Dzsabhat Fateh Al-Sham és a Harakat Ahrar Al-Sham nevű megszálló terrorista szervezetek fegyvereseit és családtagjaikat (nagy létszámú külföldi állampolgárt) szállítottak el Khan Al-Shejh és Zakijah városából az idegen megszállás alatt álló Idleb tartományba. Helyi jelentések szerint a Mukkalibah és Tajbah falvakban lévő vahhabita fegyveresek beleegyeztek, hogy átadják a településeket a szíriai kormányerőknek. A Marranahot megszálló fegyveres csoportok valószínűleg szintén csatlakozni fognak a megállapodáshoz.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑