Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 11. 18.

Hadi helyzet Szíriában: A kormányerők megrohamozzák Kelet-Aleppot (videó)

2016. 11. 18.

A szíriai kormánycsapatok tovább nyomultak előre a Nyugat-Goutha régióban, Damaszkusz tartomány területén, megtámadva a Dzsabhat Fateh Al-Sham (korábban a Dzsabhat Al-Nuszra nevű Al-Kaida frakció) terrorszervezetet és a szövetségeseit a Khan Al-Shejhben lévő katlanban.

A hadsereg több épülettömböt elfoglalt és elérte Khan Al-Shejh “Paloták Tere” nevű részét. Helyi források szerint ez a művelet arra kényszeríti a Dzsaish Al-Fatah koalíció fegyvereseit és egyéb társaikat, hogy újrakezdjék a tárgyalásokat az általuk megszállt város feladásáról.

Ettől függetlenül a Szíriai Arab Hadsereg lövész alegységei megrohamozták a Dzsaish Al-Iszlam nevű “mérsékelt” dzsihádista szervezet állásait Hawsh Al-Dawahra és Midani falvakban, a Keleti-Goutha régióban. A támadást katonai repülőgépek és tüzérségi ütegek támogatták.

A török kormány szolgálatában álló dzsihádista fegyveresek, a Török Fegyveres Erők támogatásával, és a kurd Népi Védelmi Bizottságok/YPG (bizonyos média forrásokban “Szíriai Demokratikus Erők”/SDF) közelebb kerültek ahhoz, hogy katonai összecsapás törjön ki közöttük a kulcsfontosságú Al-Bab városért, Aleppo tartományban. A kurd YPG Al-Babtól keletre sikeresen nyomult előre és megakadályozta a törökök támogatta dzsihádistákat és a Török Hadsereget az ISIS terrorszervezet uralta város körbezárásában. Kabbaszin településről összecsapásokat jelentettek a kurd Népi Védelmi Bizottságok és a török erők között. Néhány YPG közeli forrás szerint a kurd milícia szintén Al-Babhoz közelít.

November 17-én a Földközi-tenger felől orosz TU-95MSZ hadászati bombázók robotrepülőgépeket indítottak az ISIS és a Fateh Al-Sham (ex-Nuszra Front) Al-Kaida frakció állásaira Szíriában. Az irányított robotrepülőgépek terrorista vezetési pontokat, fegyver és lőszerraktárakat és különböző haditechnikai eszközöket semmisítettek meg Homsz és Idleb tartományok területén. A Hmeimim légi támaszpontra telepített repülő kötelék és az Admiral Kuzneycov repülőgéphordozó cirkálóról felszálló SZU-33 vadászgépek szintén csapásokat mértek a vahhabita terrorszervezetekre.
November 18-án a szíriai kormányerők megrohamozták a Dzsaish Al-Fatah dzsihádista koalíció védelmi állásait Aleppo város Shejkh Szaid kerületében. Heves összecsapások törtek ki.

Abu Ali Dzsawadot, Sajed Hassan Nasrallah Hezbollah-főtitkárhoz közel álló személyt, fotózták le ma Dél-Aleppoban, amikor meglátogatta a Hezbollah odavezényelt katonáit. Abu Ali Dzsawad a parancsnoka Nasrallah főtitkár testőrségének, és egyben a politikai vezető lányának a férje. A dél-aleppoi látogatása megerősíti a mozgalom magas rangú tagjainak jelenlétéről szóló híreket és a libanoni erősítések megérkezéséről készült jelentést.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑