Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 08. 11.

Hadi helyzet Szíriában – A megszálló militánsok visszavonulnak Északnyugat-Hamaból

2019. 08. 11.

A Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció (az Al-Kaida terrorhálózat szíriai frakciója) és a vele szövetséges dzsihádista csoportok elvesztik az általuk megszállt területeket Hama tartomány északi részén a szíriai kormánycsapatok fokozódó nyomása alatt.

Augusztus 8-án a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei felszabadították Szakhar falut és a közeli magaslatot. Szíriai kormánypárti források szerint a hadsereg különleges erői aznap kora reggel lerohanták a vahhabita militánsok védelmi vonalát Szakharban arra kényszerítve a dzsihádistákat, hogy visszavonuljanak a faluból és a környező területről. Legalább tíz fő idegen militáns meghalt és négy darab haditechnikai eszközük semmisült meg a Szíriai Arab Hadsereg hadműveletében.

A most zajló offenzíva iránya arra utal, hogy a Szíriai Arab Hadsereg valószínűleg észak felől a militánsok megszállása alatt lévő Kafr Zita várost tervezi bekeríteni, mielőtt a kormánycsapatok megostromolnák a dzsihádista terrorszervezetek erősségét. Ebben az esetben a kormányerőknek szükségük lesz biztosítani a saját hátukat azzal, hogy elfoglalják Al-Habit és Kafr Ajn településeket.

A hadsereg offenzívája a Szíriai Légierő intenzív bombázásai közben folytatódnak. Ezen kívül orosz katonai repülőgépek csapásairól is érkeztek hírek. A dzsihádista terrorszervezetekkel egyetértő egyszemélyes londoni iroda, az úgynevezett „Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja” (SOHR) szerint szíriai és orosz vadászbombázók az elmúlt egy nap során 75 légi támadást hajtottak végre Idleb és Hama tartományok területén lévő dzsihádista célpontok ellen.

Legalább öt fő polgári személy, közöttük két gyerek sebesült meg a vahhabita militánsok rakéta támadásai miatt Al-Haffah és Al-Kurdaha településeken, Lattakia tartomány északi részén. A szélsőséges militánsok ezen kívül megpróbálták célba venni az Oroszország által használt szíriai Hmeimim légi támaszpontot, azonban csak a bázistól két kilométerre lévő civil lakóterületeket találták el. Emiatt két fő szíriai állampolgár meghalt és négy fő másik sebesült meg. A Khabbanit és környékét megszállva tartó dzsihádista frakciók gyakran próbálják támadni az orosz légi bázist.

Damaszkusz elutasította az Északkelet-Szíriában tervezett új török-amerikai „békefolyosóra” vonatkozó megállapodást és az ország szuverenitása és területi egysége elleni „kirívó agressziónak” nevezte.

A szíriai kormány szerint a lépés „leleplezte a Szíria elleni agresszióban lévő amerikai-török partnerséget, amely az izraeli megszálló entitás érdekeit és a török terjeszkedési ambíciókat szolgálja.”

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg,  SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑