Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2018. 06. 23.

Hadi helyzet Szíriában – A szíriai hadsereg állásait támadja az USA

2018. 06. 23.

A múlt éjjel az USA vezette koalíció bombázta a Szíriai Arab Hadsereg Al-Tanf körüli állásait Kelet-Szíriában, közölték szíriai kormánypárti források. A jelentések szerint két szíriai katona meghalt. Dzsihádista és amerikai források azt állították, hogy ismeretlen erő megtámadott egy amerikai járőrt és a koalíció erre válaszolt.

Ha ezek az állítások megerősítést nyernek, akkor a fejlemény az USA által megszállt Al-Tanf körüli helyzet újabb romlását jelzi.

Június 21-én a Szíriai Fegyveres Erők BM-30 “Szmercs” és BM-27 “Uragan” típusú nehéz rakéta sorozatvetőket, valamint számos OTR-21 “Tocska” hadműveleti-harcászati rakétaindító berendezést telepítettek Daraa tartományba.

Egy forrás a hadseregből közölte a SouthFront internetes katonapolitikai honlap szerkesztőségével, hogy telepített rakétatüzérségi rendszerek a megszálló vahhabita militáns csoportok elleni szárazföldi hadműveletet fogják támogatni Dél-Szíriában.

Szíriai kormánypárti források szerint a Szíriai Fegyveres Erők már elkezdték használni a rakétaindító berendezéseket, hogy szétrombolják a militánsok állásait Boszra Al-Harir, Malihat Al-Atszhan és Al-Hirak településeken, Daraa tartomány keleti részén.

Eközben hét különböző vahhabita terrorista csoport és militáns szövetség jelentette be egy Hadműveleti Központ létrehozását annak érdekében, hogy közösen tervezzék meg és hajtsák végre a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei elleni katonai műveleteket.

A felvételt a Szíriai Arab Hadsereg kötelékéhez tartozó T-90-es tank belsejéből készítették:

A szíriai orosz hadműveletek 2015. évi kezdete óta vahhabita militáns csoportok ismételten vereséget szenvedtek és visszaszorultak a Szíriai Arab Hadsereg elleni harcokban, mert a különböző dzsihádista militáns frakciók között nem volt együttműködés és koordináció. Most úgy tűnik, hogy a dél-szíriai militánsok tanultak ebből a leckéből.

A Szíriai Arab Hadsereg folytatta a hadműveletet az ISIS terrorszervezet megmaradt sejtjei ellen Kelet-Szuwejdában, ahol Khirbat Al-Hibarijahban és 11 közeli helységben semmisítette meg a terrorista sejteket. Helyi jelentések szerint a Szíriai Nemzetvédelmi Erők tartományi egysége, a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnya és a libanoni Hezbollah tagjai támogatják ezeket az erőfeszítéseket.

Az észak-szíriai Manbedzsben tovább bonyolódik a helyzet, amellyel kapcsolatban a megszálló USA és Törökország jóváhagyott egy “útit tervet” (inkább megállapodást). Június 21-én Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter bejelentette, hogy a Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) július 4-én elkezdik a kivonulást Manbedzs térségéből. Június 20-án az USA vezette koalíció azt állította, hogy a török csapatok nem fognak bevonulni Manbedzsbe.

Habár az “úti terv” végső határidőit és feltételeit még mindig nem hozták nyilvánosságra. Szóval, a megszálló török csapatok térségbe történő telepítése még mindig kérdéses marad.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑