Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2017. 04. 14.

Hadi helyzet Szíriában – A szíriai kormánycsapatok Aleppotól északnyugatra támadnak (videó)

2017. 04. 14.

Április 10. óta a szíriai kormánycsapatok, a Köztársasági Gárda és a Liwa Al-Kudsz palesztin paramilitáris egység vezetésével megpróbálják kiszorítani a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista szövetséget (a korábbi Al-Nuszra vagy Al-Kaida vezetésű terrorista koalíciót) az Aleppo városától észanyugatra lévő vidéki körzetből.

A kormányerők és szövetségeseik mindeddig elfoglalták Tall Szhuwehnehet és Khirbet Anadant és megpróbáltak tovább nyomulni Maarat Al-Artik és Babisz irányába. Azonban az előretörést megállították a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció fegyveresei. Árpilis 12-én az összecsapások folytatódtak a térségben, miközben a kormánycsapatok és a vahhabita terrorszervezetek egyaránt megkísérlik az előretörést.

Ezalatt néhány szíriai kormánypárti médiaforrás egy nagy méretű offenzíva indítását jelentette be, amelynek célja Anadan és a közeli hadászati pontok bekerítése, a Szíriai Köztársasági Gárda és a Liwa Al-Kudsz palesztin paramilitáris egység valószínűleg nem lesznek képesek elérni ezt a célkitűzést, mert nem rendelkeznek elegendő létszámú katonával az előrnyomuláshoz ezen a frontvonalon. A hadművelet valódi célja, hogy nyomást gyakoroljanak a megszálló Al-Kaida terroristákra és mérsékelt szövetségeseikre az Anadan-síkságon, egyidőben a Hama tartomány északi részén folytatódó összecsapásokkal, ahol Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció szintén nagy erőkkel van jelen. Mindazonáltal, ha a terrorista koalíció védelmi vonalai összeomlanának, akkor a szíriai kormányerők meg fogják próbálni kihasználni ezt, hogy elérjék a maximális céljaikat a térségben.

A hadi helyzet továbbra is nagyon feszült a Hama tartomány északi részén húzódó frontvonalon, a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai, a Nemzetvédelmi Erők tartományi egysége és néhány Szíria-barát paramilitáris kontingens, iráni és orosz katonai műveleti tanácsadók támogatásával nagy nyomást gyakorolnak a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció fegyvereseire annak érdekében, hogy visszafoglalják Szurant és Helfajat.

Az orosz műveleti tanácsadók által felkészített 5. Hadtest és a Szíriai Nemzetvédelmi Erők, az Orosz Légierő tűztámogatásával visszafoglalták az Al-Tadzs magaslatot és több pontot a Mazburad-hegységben: Kaszr Al-Halabatot, Szukkarit, Tal Sziria-Tellt és az Al-Abtar-hegyet a megszálló ISIS terroristáktól Palmyra körzetében.

A kormányerők jelenleg az Al-Buszairi kereszteződést és a Palmyrát összekötő út mentén nyomulnak előre. Ebben az esetben Dzsabal Al-Khan, Dzsabal Abtar, a Szawwanah-csomópont, Khunajfisz és a Khunajfiszi foszfátbányák lesznek a kormányerők előrenyomulásának célpontjai.

Az előrenyomulás azt mutatja, hogy a Szíriai Fegyveres Erők további célja a Homsz-Palmyra országút sávjának déli és északi irányból történő biztosítása, a Deir Ezzor felé történő előretörés helyett úgy, ahogyan a SouthFront.org katonapolitikai honlap korábban előrejelezte.

A “Szabad Szír Hadseregnek” (FSA) nevezett vahhabita militáns csoportok ISIS terrorszervezet elleni műveletei a Palmyrától délnyugatra fekvő sivatagos térségben szintén aggodalmat okoz a Szíriai Fegyveres Erőknek. Amennyiben az FSA-nak és NSA-nak nevezett militáns csoportok előbb érnék el Al-Bardehet és a Buszairi-csomópontot, akkor fenyegetést jelenthetnek a Tijasz Katonai Repülőtér körzetében települő szíriai kormánycsapatok déli szárnyára.

Április 12-én az úgynevezett “zöld buszok” megérkeztek Al-Zabadani és Madaja településekre Szíria délnyugati részén annak érdekében, hogy elszállítsák a magukat megadó vahhabita militánsokat és családtagjaikat a térségből. Helyszíni jelentések alapján körülbelül 3000 fegyverest és a családtagjaikat fogják elszállítani. Ezután a szíriai kormányerők teljesen ellenőrzésük alá vonják a Zabadani katlant.

Rex Tillerson, az USA külügyminisztere kedden azt nyilatkozta, hogy Moszkvának választani kell az Egyesült Államokkal és a szövetségeseivel meglévő jó viszony vagy Irán, a libanoni Hezbollah mozgalom és Bashar Al-Assad szíriai elnök támogatása között. Ezzel a bejelentéssel az amerikai külügyminiszter célja, hogy megerősítse álláspontját az Oroszországi Föderáció külügyminiszterével, Szergej Lavrovval tervezett tárgyalásait megelőzően. Azonban nem valószínű, hogy az ultimátum segíthet egy a témával kapcsolatos közös álláspont kialakításában.

Az első sajtótájékoztatója alkalmával, James Mattis, amerikai védelmi miniszter még egyszer megerősítette, hogy az Egyesült Államok az Asszad-kormányt vádolja az “idlebi vegyi támadásért” és figyelmeztetést tett közzé, hogy a szíriai kormány “nagyon-nagyon súlyos árat” fog fizetni, ha hasonló vegyi támadások indulnak a jövőben.

Eközben az Orosz Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy már csak két vegyi fegyvereket előállító és tároló létesítmény létezik szíriai területen, amelyeket azonban vahhabita militánsok ellenőriznek. “A vegyi fegyverek előállítására és tárolására szolgáló 12 szíriai létesítményből 10 objektum megszüntetését a Vegyi Fegyver-tilalmi Szervezet (OPCW – Nemzetközi szervezet, amelyet 1997-ben alapítottak a vegyi fegyver készletek világméretű felszámolására) szakértői megerősítették. A szíriai hatóságoknak nincs hozzáférésük a megmaradt létesítményekhez, mert ezek az úgynevezett “ellenzék” (vahhabita terrorista csoportok) által megszállt területen vannak. Ebből az okból az OPCW nem tudja megerősíteni a bennük tárolt vegyi anyagok megsemmisítésének tényét” – közölte Szergej Rudszkoj vezérezredes.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑