Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Haditudósítás

2018. 07. 18.

Hadi helyzet Szíriában – A vahhabita militánsok teljesen visszavonulnak Dél-Szíriában

2018. 07. 18.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei felszabadították Al-Harra, Nimer, Umm Al-Aszwadzs településeket, az Al-Harra és Ahmar magaslatokat, valamint néhány más hadászati pontot a Daraa várostól északra fekvő térségben, Dél-Szíria területén, amelyeket a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) vahhabita terrorista koalíció és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) militánsai tartottak megszállva.

Nawa település maradt az egyik kulcsfontosságú erősség, amely a megszálló vahhabita terrorszervezetek fő védelmi pontja a Golán-fennsíktól keletre. Amennyiben elesik, akkor a dzsihádista csoportok védelmi vonala teljesen össze fog omlani.

Eközben jelentések érkeztek arról, hogy az FSA nevet viselő néhány milícia tűzszünetet és tárgyalási lehetőséget kért a szíriai-orosz-iráni katonai szövetségtől, hogy egy teljes körű megbékélési egyezmény tudjanak kötni. A helyi beszámolók alapján a militánsok értelmesebb része át akarja adni fegyverzetét és rendezni kívánja a törvényes helyzetét a damaszkuszi kormány előtt. Habár eddig nem született közöttük megegyezés.

Az egy hete felszabadított Boszra városban felhúzzák a Szíriai Arab Köztársaság zászlaját: 

Július 16-án Donald Trump amerikai elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin személyesen találkoztak Helsinkiben, Finnország fővárosában. Szíria helyzet ott volt a két államfő által megvitatott témák között.

A tárgyalást követő közös sajtókonferencián Putyin elnök elmondta, hogy a fő cél a béke megteremtése a háború dúlta országban és ez az erőfeszítés jó példa lehet az orosz-amerikai együttműködésre. Putyin elnök kiemelte, hogy a lakóhelyükről elüldözött emberek visszatelepítése szükséges a humanitárius helyzet javításához.

Emellett Trump elnök újra megmutatta, hogy az izraeli érdekek kiemelt helyet foglalnak el a kormányzata közel-keleti politikájában. Azt mondta, hogy az Egyesült Államok szorosan együttműködik Izraellel és “Izrael biztonságának megteremtése” az országa kiemelt céljai közé tartozik.

A dél-szíriai helyzettel kapcsolatban Putyin elnök elmondta, hogy a terroristák legyőzése után a Golán-fennsíkon lévő állapotot “teljesen összhangba kell hozni az erők szétválasztásáról Szíria és Izrael között 1974. évben megkötött egyezménnyel.”

A közös sajtótájékoztató megmutatta, hogy a felek legalább részben egyetértenek a dél-szíriai helyzettel kapcsolatban és egy lépést tettek a háború dúlta országban kialakult válság politikai megoldásához szükséges teljes körű megállapodás felé. Habár csak a felek valódi intézkedései mutathatják meg ennek a valóságalapját.

Eközben az USA támogatta “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) folytatták műveleteiket az ISIS terroristák uralta Hadzsin ellen az Eufrátesz-folyó völgyében. Kurd milicista források szerint az SDF benyomult a városba és elfoglalt néhány épületet. Az összecsapások még tartanak.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑