Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 11. 14.

Hadi helyzet Szíriában – Al-Bukamalnál lesz a végső nagy ütközés (videó)

2017. 11. 14.

Az ISIS terrorszervezet öngyilkosságot követ el Al-Bukamal visszavételére tett kísérletével.

Az Al-Bukamalért vívott csata tovább tombolt az elmúlt hétvégén, amikor az ISIS terroristák egysikeres ellentámadást hajtottak végre a Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah ellen a határvárosban.

Helyi források szerint az ISIS vasárnap újra ellenőrzése alá vonta a város egy nagyobb részét, miután két napig harcok dúltak benne és a környékén. A jelentések szerint az ISIS terroristák legalább 10 darab irányított páncéltörő rakétát használtak fel a kormányerők alegységei ellen és további erősítést hoztak Szíria és Irak más térségeiből (?).

Hazem Barghaszh, az ISIS terrorista entitás úgynevezett „Shura Tanácsának” a tagja, aki a szervezet egyik csúcsvezetője, valamint három további katonai parancsnokuk, név szerint: Hani Al-Thalgi, Abu Munzer Al-Shishani (a Grúz) és Abu Mohamad Al-Szafi, életüket vesztették a városért dúló harcok során.

Szakértők szerint az ISIS terrorista entitás térségben tanúsított heves ellenállásának oka, hogy itt tartózkodnak a szervezet legbefolyásosabb vezetői. A szíriai kormányerőkkel szövetséges libanoni Hezbollah mozgalomhoz kötődő médiaforrások még arról is beszámoltak, hogy szerintük Abu Bakr Al-Baghdadi (az önjelölt ISIS „kalifa”) bukkant fel a körzetben.

A másik dolog, a problémák, amivel a szíriai kormánycsapatok szembesültek Al-Bukamalban, hogy nem volt meg a koordináció a T-2 szivattyúállomásról támadó egységek és az Al-Majadin város közelében települt egységek között. A Tigris Alakulatok és a kormánycsapatok más Al-Majadin körzetében települő magasabb egységei csak vasárnap kezdték meg az előrenyomulásukat délnek, amikorra a hadi helyzet nagyon bonyolulttá vált az ISIS ellentámadása miatt.

Eközben az Orosz Honvédelmi Minisztérium tagadta azokat a jelentéseket, hogy az ISIS terrorszervezet visszavette Al-Bukamalt és egyszerűen propagandának nevezte az ilyen beszámolókat. Az orosz illetékesek szerint a Szíriai Arab Hadsereg múlt hét péntek óta teljesen ellenőrzése alatt tartja a várost és most biztosítja a térséget és megsemmisíti a megmaradt ellenállási gócokat.

Azonban nem kerültek elő újabb képi vagy videó felvételek arról, hogy a szíriai kormányerők teljesen ellenőrzik a várost. A város továbbra is harcok helyszíne maradt, de nincs teljesen a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei kezében.

.

Továbbra is harcok vannak Hama tartomány északkeleti részén, ahol a Szíriai Arab Hadsereg nyugatra az Ihrtijah-Khanasszer országúttól elfoglalta Hasznawi és Abu Al-Ghurr településeket a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista szövetségtől, valamint a hadsereg alegységei benyomultak Rashidijah faluba. A helyzet továbbra is feszült.

Vasárnap az izraeli média elkezdett jelentéseket terjeszteni, hogy az USA és Oroszország egyezményt kötöttek, amely szerint az Irán által támogatott egységeket kiszorítanák az izraeli megszállás alatt lévő Golán-fennsík közeléből. A jelentések ugyanazon a napon készültek, amikor Oroszország és az USA közös nyilatkozatot adott ki Szíriáról, Trump elnök és Putyin elnök közötti rövid tárgyalás után a Vietnamban tartott APEC konferencia keretében. A kiadott nyilatkozat egyáltalán nem utal közvetlenül Iránra, az irániak által támogatott erőkre vagy a Hezbollah mozgalomra és valóban nem tartalmaz semmi újat az érintett felek álláspontjáról. Az izraeli médiajelentések csak újabb próbálkozások a szíriai-iráni-orosz szövetség ellenes mostani médiakampányban, miután Tel Aviv nem tudta elérni, hogy az orosz beavatkozás csökkentse a shia befolyást Szíriában. Még ha Moszkva hajlandó is lenne valamiféle párbeszédre a kérdésben Izraellel, akkor is meg van a saját elköteleződése az erőfeszítésében. A konfliktusban mélyen ott rejtőzik a közel-keleti katonai és diplomáciai szembenállás. A térség egy háború szélére került, amelybe belekeveredhet Izrael, Szaúd-Arábia, a libanoni Hezbollah és Irán.

A múlt héten a BBC közzé tett egy jelentést, ami azt állítja, hogy Irán állandó katonai bázist létesített Szíriában. A támaszpont El-Kiszwahn kívül helyezkedik el, 14 kilométerre, délre Damaszkusztól. Izrael ismételten azt állította, hogy „ezt nem fogja megengedni.” Azonban az izraeli ígéret valóra váltásának egyetlen lehetősége egy katonai akció lenne.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑