Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Haditudósítás

2018. 12. 20.

Hadi helyzet Szíriában – Amerika kész eladni „helyi szövetségeseit” Törökországnak

2018. 12. 20.

Törökország felgyorsította a szíriai Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) elleni katonai előkészületeket és a propaganda kampányát az Északkelet-Szíriában tervezett támadás érdekében.

December 17-én a Muszlim Testvériségi török rezsim feje, Recep Tajjip Erdogan kijelentette, hogy a Török Fegyveres erők „bármelyik pillanatban egy hadműveletbe kezdhet Szíria földjének bármelyik részén, különösen az 500 kilométer hosszú szíriai-török határon anélkül, hogy ártalmat okozna amerikai katonáknak.”

Megismételte követeléseit, hogy a kurd fegyveres csoportoknak el kell hagyniuk a határmenti övezetet, először is Manbedzs térségét. „Ha nem távoznak, mi fogjuk elküldeni őket” – közölte Erdogan hozzátéve, hogy Trump elnök pozitív választ adott a várható török hadműveletre.

Az Atlanti Tanács ülésén, Washingtonban az Amerikai Egyesült Államok szíriai műveletekért felelős különleges megbízottja James Jeffrey elmondta, hogy „bármely fél által Északkelet-Szíriában végrehajtott bármilyen hadművelet rossz ötlet.” Habár az USA „Szíriai Demokratikus Erőkkel” (SDF) fennálló kapcsolatait, amelyek legnagyobb részben a kurd YPG milicistáiból állnak, „taktikai jellegűnek” és „műveletektől függőnek” írta le.

A Török Fegyveres Erők szintén fokozták a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásai elleni tüzérségi csapásokat, amit Ankara a szíriai kurd YPG anyaszervezetének tart Észak-Irakban. Az elmúlt napokban török katonai repülőgépek a PKK tucatnyi harcállását semmisítették meg a térségben.

December 18-án a török védelmi miniszter, Hulusi Akar kihangsúlyozta, a Török Fegyveres Erők nem fogják megengedni, hogy Szindzsar a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) erősségévé változzon és felszólította az iraki kormányt, hogy nyújtson segítséget ehhez.

Bagdad ismételten elítélte a török rezsimet a határokat megsértő műveletei miatt, azonban nem rendelkezik erőforrásokkal ahhoz, hogy megállítsa Ankara agresszióját.

Kelet-Szíriában az SDF milíciái elfoglalták Hadzsin települést az ISIS terroristáktól, közölték szíriai kurd források. Ugyanazok azt állítják, hogy az ISIS terrorszervezet kétszáz tagjával végeztek az elmúlt pár nap során.

Ennek ellenére az ISIS terrorista entitás még mindig több helyszínt ellenőriz Hadzsin közelében. Továbbra is harcokról érkeznek jelentések.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, 

Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑