Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 09. 22.

Hadi helyzet Szíriában – az SZ-300-as aktiválva

2019. 09. 22.

Oroszország jóváhagyta a szíriai SZ-300 légvédelmi rakétakomplexumok alkalmazását.

Szeptember 19-én a Szíriai Légvédelem Akraba település felett megsemmisített egy azonosítatlan pilóta nélküli repülő eszközt (UAV) Damaszkusztól délre. Szíriai kormánypárti források szerint a lelőtt drónt valószínűleg Izraelből indították.

Augusztus 25-én a libanoni Hezbollah mozgalom két tagja halt meg izraeli légi támadás során ugyanabban a térségben. Ezek a támadások és az incidens vezettek el szeptember elsején a Hezbollah és az Izraeli Fegyveres Erők közötti helyi összecsapásokhoz a libanoni-izraeli demarkációs vonalon. Azóta és szeptember 19-ig a hadi helyzet Damaszkusz körül és Dél-Libanonban viszonylag nyugodt volt.

Az Al-Kaida terrorhálózathoz tartozó Wa Harid Al-Muminin dzsihádista koalíció bejelentette, hogy a fegyvereseik tüzet nyitottak a Szíriai Arab Hadsereg állásaira Al-Masharia közelében. Ettől függetlenül az Idleb tartomány területét megszálló militánsok az Abu Al-Duhur mellett kijelölt humanitárius folyosót lőtték aknavetőikből, hogy megakadályozzák a polgári lakosság távozását az idegen uralom alatt lévő területről.

Szeptember 18-án a Menekültek Hazatelepítését Végző Orosz-Szíriai Koordinációs Központ bejelentette, hogy az USA által megszállt Al-Tanf körzetében lévő Al-Rukhban menekülttáborban rekedt menekültek visszatelepítése szeptember 27-én kezdődik. Az elmúlt két évben a táborban folyamatosan humanitárius válsághelyzet volt a segély szállítmányok, ivóvíz és élelmiszerek hiánya miatt. Mindazonáltal az USA vezette koalíció és az általuk támogatott dzsihádisták megakadályozták a polgári személyek kimenekítésére tett szíriai kísérleteket.

Oroszország jóváhagyta, hogy Szíria alkalmazza a közelmúltban telepített SZ-300 légvédelmi rakétakomplexumokat izraeli célpontok ellen, jelentették be orosz médiakiadványok saját hazai forrásaikat idézve. A beszámolók alapján a Szíriai Fegyveres Erők engedélyt kaptak, hogy alkalmazzák az új légvédelmi rendszereket válaszul az izraeli agressziókra. Habár ilyen esetben a szíriai fél teljes mértékben felelősséget vállal a műveletekért.

A hét eleje óta az Al-Bukamalnál állomásozó iráni erők ellen legalább két támadási kísérlet irányult, amelyet általában Izraellel hoznak összefüggésbe. A nyugati és a wahhabi arab tömegmédia néhány kiadványa szerint a szeptember 18-án történt támadást a Szaúd-Arábiai Légierő hajtotta végre. Habár ezt a szaúdiak is hevesen tagadják.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg , SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑