Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 04. 23.

Hadi helyzet Szíriában – Folytatódnak a hadműveletek Damaszkusztól délre és a Kelet-Qalamunban

2018. 04. 23.

Április 19-én a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei, a Szíriai Légierő harci repülőgépeinek támogatásával hadműveletet indítottak az ISIS terrorszervezethez tartozó militánsok ellen az Al-Jarmuk palesztin menekülttábor és Hajar Al-Aszwad területén, Damaszkusztól délre. A hadsereg tüzérségi lövegeket és rakéta sorozatvetőket szintén bevetett a művelet támogatására.

A művelet akkor kezdődött miután az ISIS-hez hű fegyveresek kelet-homszi sivatagba történő lehetséges kivonulásáról szóló tárgyalások kudarcba fulladtak. Habár helyi források szerint az Al-Jarmukban lévő egyes csoportjaik még elfogadhatják a deportálási lehetőséget.

Ugyanazon a napon a Qalamun-hegység keleti oldalán lévő katlanban rekedt dzsihádista fegyveresek megadták magukat a Szíriai Arab Hadseregnek és a megállapodás alapján deportálni fogják őket Idleb tartomány militáns csoportok megszállta részeibe, vagy rendezhetik státuszukat a hatóságok előtt ha szíriai állampolgárok. A vahhabita militánsok már hozzáfogtak nehézfegyverzetük átadásához, beleértve néhány harckocsit is. A kivonási folyamat április 20-án kezdődött.

 

A Qalamun-hegységtől keletre fekvő körzet és a Damaszkusztól délre lévő elővárosok és települések felszabadításával a Szíriai Arab Hadsereg nagy létszámú csapattesteket lesz képes átcsoportosítani az ország többi, még idegen megszállás alatt lévő részébe, a vahhabita militánsok és a külföldi hatalmak elleni hadműveletekre. A problémás térségek között van Dél-Szíria, ahol orosz katonai és diplomáciai források szerint az Al-Kaida vezetés alatt álló dzsihádista csoportok, a Hajat Tahrir Al-Sham (korábban Dzsabhat Al-Nuszra) terrorista koalíció nagy támadást készítenek elő Daraa város elfoglalására.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium TV csatornája, a Zvezda arról számolt be, hogy vahhabita militánsok folyamatosan kapnak hadianyag ellátást a terrorszervezetek uralma alatt lévő területeken létesített folyosókon keresztül a szíriai-izraeli és a szíriai-jordániai határon! Az itt gyülekező militánsok létszáma eléri a 12 ezer főt, sok száz haditechnikai eszközzel (gép és harcjárművek, pár harckocsi), több tucat tüzérségi eszközzel és rakéta sorozatvetővel.

Eközben az USA Külügyminisztériuma azzal vádolta meg Damaszkuszt és Moszkvát, hogy akadályozzák a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) a Dumaban történt állítólagos vegyi támadás helyszínének átvizsgálásában.

Ezzel szemben az Orosz Külügyminisztérium azt közölte, hogy a szíriai csapatok német gyártmányú “klór tartalmú konténekreket” és a nagy-britanniai Salisburyben előállított “ködgránátokat” találtak a felszabadított Kelet-Ghoutaban. A régióban, ahol április 7-én állítólag vegyi támadás történt Duma városban.

Szíria, az ország elleni amerikai agresszió után, átadott Oroszországnak két fel nem robbant robotrepülőgépet jelentette a TASSZ orosz állami hírügynökség idézve a Szíriai Honvédelmi Minsztériumot. A jelentés szerint a robotrepülőgépeket jó állapotban, április 18-án szállították légi úton az Oroszországi Föderációba.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium eddig még nem kommentálta a hírt.

Április 14-én az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország nagy erejű csapásokat mért szíriai célpontokra. A Pentagon szerint mind a 105 darab robotrepülőgép becsapódott a célpontjába. Ezzel szemben az Orosz Honvédelmi Minisztérium azt jelentette, hogy a Szíriai Légvédelem 71 darab robotrepülőgépet elfogott.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑