Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2020. 08. 22.

Hadi helyzet Szíriában – Idleb tartomány lángokban áll

2020. 08. 22.

Balszerencsés események sorozata történt a Szíriai Arab Köztársaság idegen megszállás alatt lévő területein, amelyeknek főszereplői az USA vezette koalíció, Törökország és a török iszlamista rezsim támogatását élvező vahhabita militáns csoportok voltak a szíriai Idleb tartományban és tágabb körzetében.

Augusztus 19-én éjszaka és augusztus 20-án hajnalban a Szíriai Arab Hadsereg tüzérségi csapásokat mért az Al-Kaida terrorhálózat szíriai frakciójának, a Hajat Tahrir Al-Sham nevet viselő vahhabita terrorista koalíciónak állásaira Haranabush és Al-Shejk Badr települések közelében, Idleb tartomány déli részén.

A “demokratikus ellenzékhez” közeli médiaforrások szerint úgynevezett “nagy hatótávolságú rakéták” okozták a pusztítást. A “demokratikus ellenzéki média aktivisták” többször kijelentett állításai ellenére személyi veszteség nem történt.

A Szíriai Arab Hadsereg tüzérsége valószínűleg BM-27 Uragan vagy BM-30 Szmercs rakéta sorozatvetőket alkalmazott. A BM-27 sorozatvető lőtávolsága 37 kilométer, miközben a jóval fejlettebb BM-30 indítóberendezések 90 kilométer távolságig képesek a csapásmérésre.

Ugyanazon a napon egy ismeretlen fegyveres telekommunikációs adótornyokat robbantott fel Rasz Elhiszn település közelében, amelyeket a “Turkesztáni Iszlám Párt” nevű vahhabita terrorszervezet használt és a szíriai török határon helyezkedtek el.

A Turkesztáni Iszlám Párt (TIP) a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalícióhoz hasonló ideológiát követ, nemzetközi szinten terrorszervezetként van nyilvántartva, főleg ujgur és közép-ázsiai vahhabita militánsok tagjai.

A terrorszervezet fegyveresei nagy számban vannak jelen Észak-Lattakiában, Idleb tartomány nyugati és déli részein és a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció egyik legfőbb szövetségese. A frakció Dzsizr Al-Shughur várost szennyezi megszálló jelenlétével.

Az elmúlt néhány nap során az Orosz Légierő csapásokat mért a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció állásaira Idleb tartományban és tágabb körzetében, megtorlásként a közös orosz-török járőr elleni robbantásos merényletre, amely az M4 országúton történt. Eközben két amerikai MQ-9 felfegyverzett drón zuhant le rejtélyes okok miatt az észak-nyugat szíriai tartomány felett, amerikai források szerint összeütközés miatt.

Ha a hadi helyzet ilyen mértékben romlik Idleb tartományban, akkor a további török próbálkozások, csapaterősítésekkel és hadfelszerelések bevonásával, kevésnek fognak bizonyulni, hogy az ankarai rezsim és Al-Kaida terrorista szövetségeseik uralma alatt tartsák a térséget.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: South Front

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑