Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2018. 07. 24.

Hadi helyzet Szíriában – Izrael evakuálta a Dél-Szíriából elmenekült “Fehér Sisakosokat”

2018. 07. 24.

Az elmúlt három napon a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei több mint 40 településre vonultak be a dél-szíriai Kunejtra és Daraa tartományokban, miután a megszálló militánsok, legnagyobb részben a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció (a korábbi Dzsabhat Al-Nuszra, a szíriai Al-Kaida frakció) tagjai és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevű milíciák feladták a térséget.

A radikális iszlamista fegyveresek és hozzátartozóik csoportjai, pár tucat autóbuszon, már elhagyták Dél-Szíriát és úton vannak Idleb tartomány vahhabita terrorszervezetek által megszállt részei felé. A militánsok ezenkívül átadtak a Szíriai Arab Hadseregnek több mint tíz harckocsit. A militánsok július 23-án folytatták a fegyverek átadását és ezután deportálták őket Idleb tartományba.

Izrael sok száz “Fehér Sisakos aktivistát” és hozzátartozóikat szállította el Szíria délnyugati részétől Jordániába július 21-én éjjel, jelentették az Izraeli Fegyveres Erők (IDF) és közölték, hogy a mozzanat “humanitárius erőfeszítés” volt az USA és európai országok kérésére.

A jordániai Petra állami médi kiadvány szerint az evaukált személyek száma eléri a 800 főt, a “Fehér Sisakos aktivisták” és családtagjaik.

Az Izraeli Fegyveres Erők azt állították, hogy Izrael “nem a megszokott módon” cselekedett a civilek életét fenyegető “közvetlen veszély” miatt, amit a mostani hadművelet okoz a térségben.

A “Fehér Sisakosok” egy hírhedt, nyugati támogatást élvező radikális iszlamista szervezet, amely a szíriai, iráni és az orosz kormány, valamint független kutatók szerint vegyi támadások megrendezésében és más propaganda célú műveletek végrehajtásában vett részt annak érdekében, hogy asszisztáljon az USA vezette blokknak az Assad-kormány megdöntésére irányuló kísérletekben. A szervezet csak a dzsihádista csoportok uralma alatt lévő területeken “működik”, közvetlenül együttműködik a Hajat Tahrir Al-Sham nevű radikális iszlamista militáns szövetséggel, amelyet “leánykori” nevén Dzsabhat Al-Nuszranak hívtak, ami az Al-Kaida terrorhálózat szíriai csoportja.

A “Fehér Sisakosok” működésének egyik legismertebb esete a Dumaban történt vegyi támadás volt 2018. április 7-én, amelyet az USA, Franciaország és az Egyesült Királyság felhasználtak, hogy igazolják az április 14-én végrehajtott, Szíria elleni masszív rakéta és robotrepülőgép csapásaikat.

Szíriai szakértők szerint a “Fehér Sisakos aktivisták” evakuálásának fő célja, hogy a szíriai-orosz-iráni szövetség csapatait megakadályozzák abban, hogy kihallgassák a radikális iszlamista szervezet tagjait a nyugati hírszerző szolgálatokkal közös tevékenységükről.

Az újból kijelentett izraeli “be nem avatkozás” folytatódott július 22-én, amikor a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevet viselő dzsihádista milíciák négy rangidős vezére Dél-Szíriából Izraelbe menekült. Szíriai vahhabita források szerint a neveik: “Moaz Nasszar” a Goláni Lovagok Dandár vezére, “Ahmed Al-Nahsz” a Szaif Al-Sham Dandár parancsnoka, “Ahmed Al-Halaki” az Al-Ababil Hadsereg vezére és “Abu Ratib Nasszar” a Golani Lovagok Dandár egyik harctéri parancsnoka.

Az elmúlt pár napban a damaszkuszi kormány ezeket a fegyveres csoportokat újra az izraeli fegyveres erőkkel és hírszerzéssel történő együttműködéssel vádolta. A militánsok evakuálása egy újabb jele annak, hogy Izrael és szövetségesei megpróbálják elfedni a háború dúlta országban folytatott műveleteiket.

Az Orosz Fegyveres Erők július 20-án és 21-én megsemmisítettek legalább két felfegyverzett pilóta nélküli repülő eszközt a Hmeimim Légi Támaszpont felett. A drónokat vahhabita militánsok indították el az úgynevezett deeszkalációs övezetből, amelyhez Idleb tartomány nagyobb része és Észak-Lattakia is tartozik.

A szíriai orosz katonai létesítmények elleni támadások folytatása csak közelebb hozza a Szíriai Arab Hadsereg orosz támogatással tervezett hadműveletét, hogy véget vessen az ilyen támadásoknak és felszámolja a fegyverszünetbe nem tartozó vahhabita terroristák, mint a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) koalíció jelenlétét a térségben.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑