Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 04. 08.

Hadi helyzet Szíriában – Orosz vadászgépek támadják a terroristák állásait

2019. 04. 08.

Orosz vadászbombázók terroristákra mértek csapásokat Idleb területén, kurd milicisták törökpárti dzsihádistákat támadtak.

Április 4-én az úgynevezett “Afrini Felszabadító Erők” (AFL) bejelentették, hogy kurd fegyvereseik támadást indítottak török támogatást évező dzsihádisták ellen. Az ALF szerint április 2-án kurd milicisták irányított páncéltörő rakétával megsemmisítették törökbarát dzsihádisták egy földmunkagépét Mare település közelében. Április 3-án az ALF kurd milicistái megtámadták a törökök támogatta úgynevezett “55. dandár” egyik bázisát Azaz város közelében, Afrintól keletre. A támadásban legalább három dzsihadista megsebesült.

Az ALF a szíriai kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) egyik csoportja, amelyet azért alakítottak meg, hogy a YPG-t ne hozzák összefüggésbe a török támogatású dzsihádista frakciók elleni állandó támadásokkal. A kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) alkotják az USA támogatta “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) legnagyobb részét és a YPG hivatalos közleményei részletekkel szolgálnak a Török Hadsereg és dzsihádista zsoldosai elleni támadásokról, amelyek 2018-ban történtek, emiatt növelik a Washington és Ankara közötti ellentéteket. Mostanára, hogy a YPG újrakeresztelte a török célpontokat támadó helyi csapatait az USA-nak lehetősége van azt állítani, hogy a “helyi szövetségese” nem részes ezeknek a harcoknak.

Április 3-án orosz vadászbombázók új légi csapások sorozatát hajtották végre az úgynevezett Idleb tartományi deeszkalációs zónában lévő vahhabita terrorista célpontok ellen, ezúttal a légi csapások a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű terrorista koalíció) állásaira zúdultak a Nabi Ajjub magaslaton, amely Dzsabal Zawija térségében fekszik.

Az április 3.-i légi támadás az első volt március 22. óta, amikor az Orosz Légierő légi csapások sorozatával sújtotta vahhabita terroristák állásait a Kelet-Idlebben lévő Al-Fuah és Kafrajah települések közelében.

Az alacsony intenzitású orosz légi tevékenység arra utal, hogy a Szíriai Arab Hadsereg széles körben remélt Idleb tartományi hadművelete nem várható a közeljövőben.

Április 4-én Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Moszkvába látogatott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon a szíriai helyzetről. Miután az USA elismerte Izrael részeként a megszállt Golán-fennsíkot, a Tel-Avivnak az a célja, hogy megszilárdítsa nyereségét a diplomáciai fronton. Az izraeli vezetés másik célkitűzése, hogy aláássa a térségbeli orosz-iráni együttműködést. Habár ezek a törekvéseik eddig sikertelennek bizonyultak.

Az izraeli “ImageSat International” (ISI) műholdas képeket tett közzé, amelyek két épületet ábrázolnak és március 27-én izraeli légi támadás célpontjai voltak Aleppo város, Shejkh Nadzsar ipari negyedében. Mindkét épület az ipari körzet északnyugati részén fekszik az ISi fotói szerint. Az egyik tároló hangárnak tűnik.

Izraeli média állítások szerint iráni csapatok használták katonai célból az épületeket, Habár eddig ezt nem tudták bizonyítékokkal alátámasztani. A helyszínen készült videó felvételek azt mutatják, hogy a célba vett épületek ipari létesítmények voltak.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑