Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 08. 22.

Hadi helyzet Szíriában – Szélsőséges militánsok számolnak le a megegyezés támogatóival a megszállt Idleb tartományban

2018. 08. 22.

A Szíriai Fegyveres Erők folytatták legütőképesebb csapataik áttelepítését az ország déli részéből a Hajat Tahrir Al-Sham (a korábbi Dzsabhat Al-Nuszra, a szíriai Al-Kaida frakció vezette) terrorista koalícióval szembeni frontvonalra, Dél-Idleb és Észak-Lattakia területére.

A múlt héten a 4. Páncélos Hadosztály számos egysége, harckocsikkal, rakéta sorozatvetőkkel és tüzérségi lövegekkel felfegyverezve, hozzáfogott az áttelepüléshez Észak-Lattakiába.

Más csapattestek és magasabb egységek, mint a Tigris Alakulatok és az 5. Támadó Hadtest Dél-Idleb és a szomszédos Észak-Hama területén foglalták el kiinduló állásaikat.

Augusztus közepe óta a Hajat Tahrir Al-Sham nevű koalíció és más szélsőséges militáns csoportok elkezdték a damaszkuszi kormánnyal történő megegyezést támogató rivális csoportok elleni műveleteket az általuk megszállt Idleb tartományban. Különböző források szerint a szélsőséges vahhabita militánsok több mint 100 fő polgári személyt hurcoltak el a leszámolások során.

A vahhabita militánsok arra számítanak, hogy a megszállt területeken élő polgári lakosság nagyobbik része várni fogja a szíriai kormányerők érkezését és bizonyos módokon segíteni fogja a kormánycsapatokat.

Ugyanakkor a militánsok által ellenőrzött dél-idlebi községi és városi tanácsok nyilatkozatban szólították fel Törökországot, hogy vegye saját “mandátuma” alá ezt a térséget, a gyakorlatban “kérve” egy török katonai megszállást. Ez a felhívás egy újabb példája a török támogatást élvező dzsihádista csoportok által alkalmazott eszközöknek a militánsok uralta szíriai földeken.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei biztonsági műveletei tovább folytatódnak Al-Szafa körzetében, Al-Szuwejda és Damaszkusz tartományok közigazgatási határa közelében. A hadsereg erőfeszítései ellenére az ISIS terrorszervezet sejtjei még tartanak bizonyos állásokat a térségben.

A múlt héten a szíriai 1. Páncélos Hadosztály különleges műveleti alegységei rajtaütöttek Al-Szafa körzetéből menekülő ISIS terroristákon.Szíriai kormánypárti források szerint a szíriai katonák az ISIS terrorszervezet 25 tagjával végeztek. Ez arra utal, hogy az Al-Szafa körzetében megmaradt ISIS militánsok hamarosan újabb kísérletet tehetnek arra, hogy az ostromzárból a homsz-deir ezzori sivatag és utána az iraki határ felé meneküljenek el.

Eközben Ankara, Teherán és Moszkva képviselői tárgyalásokat folytatnak az észak és északnyugat-szíriai helyzet lehetséges békés megoldásáról. Nyilvános információk szerint a felek mindeddig nem jutottak megegyezésre Idleb tartomány helyzetével kapcsolatban. Így hamarosan nyílt összecsapások törhetnek ki a szíriai kormányerők és a militáns csoportok között.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑