Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 03. 22.

Hadi helyzet Szíriában – Vegyifegyvereket akartak bevetni az iszlamisták

2018. 03. 22.

A múlt héten dzsihádista fegyveresek három kísérletét akadályozták meg Szíriában, amelyek során vegyi harcanyagokat akartak bevetni, közölte Szergej Sojgu orosz honvédelmi miniszter március 20-án.

A miliánsok próbálkozásai ellenére, hogy megakadályozzák a kelet-gouthai békés rendezést, tárgyalásokat folytatunk fegyveres csoportok vezetőivel annak érdekében, hogy megszűnjenek az összecsapások és megelőzzük a további humanitárius katasztrófát.” – mondta Sojgu hozzátéve, hogy a humanitárius művelet folytatódik a térségben.

A honvédelmi miniszter szintén felhívta a figyelmet az USA vezette koalíció növekvő aktvitására és a militánsok kísérleteire, hogy provokációkat rendezzenek meg.

 

Ugyanazon a napon, a hírhedt dzsihádista PR szervezet, a “Fehér Sisakosok” állították, hogy 59 polgári személy halt meg a szíriai kormányerők légi csapásaiban a militánsok megszállta Harasztaban és Dumaban, Kelet-Gutha területén. A szervezet szerint legalább 150 polgári személy halt meg a térségben az elmúlt öt napon.

Az elmúlt hónapokban a “Fehér Sisakosok” ismételten az állították, hogy a szíriai kormányerők vegyi támadásokat hajtottak végre a militánsok uralta területek ellen. Azonban az állításokat nem támasztják alá érvényes bizonyítékok.

Az Orosz Fegyveres Erők szerint március 20-án körülbelül 6000 fő polgári személy hagyta el Kelet-Gutha militánsok által megszállt részeit. A napi humanitárius tűzszünetek kezdete óta 80 ezer(!) embert sikerült innen evakuálni.

A szíriai kormányerők lassú és fokozatos csapat összevonást hajtanak végre az Eufrátesz-folyó keleti partján(!), annak a térségnek a közelében, ahol az USA csapatai települtek , közölte a CNN televízióval Ryan Dillon őrnagy, a Egyesült Államok Hadseregének (US Army) tisztje, az USA vezette koalíció egyik szóvivője. Azt állította, hogy a koalíció figyelemmel kíséri a fejleményeket és kész megvédeni magát.

Az elmúlt néhány hét során fősodratú médiakiadványok több spekulációt közöltek arról, hogy a szíriai kormányerők, orosz biztonsági magánvállalatok állítólagos támogatásával, támadásokat készítenek elő az USA vezette koalíció állásai ellen.

Ezek a jelentések a 2018 februári amerikai PR sajtókampány kijelentéseit visszhangozzák, amikor a tőkés tömegmédia/mainstream média azt szajkózta, hogy oroszországi katonai biztonsági magánvállaltok alkalmazottainak “százai” haltak meg a szíriai kormányerők állásai elleni amerikai légi csapásokban Deir Ezzor tartományban. Azóta a fősodratú média (vagy mainstream média) módszeresen terjeszt pletykákat egy lehetséges konfrontációról az Eufrátesz-folyó völgyében.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑