Cadmus fordítás Cadmus
Kína

2020. 07. 15.

Hadihajók ellen bevethető rakétákat tesztelt Kína

2020. 07. 15.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg légiereje hadihajók ellen bevethető ballisztikus rakétákat tesztelt a Dél-Kínai tengeren.

Korábban a National Interest nevű weboldal számolt be arról, hogy meg májusban a kínai hadsereg föld-levegő rakétákat telepített egy korall zátony térségébe a Fülöp szigetektől nyugatra.

Ezzel kapcsolatban Dave Eastbourne alezredes, a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy Kína korábban arról beszélt, hogy békét szeretne a térségben, azonban a jelenlegi kínai hadgyakorlatok a Dél-Kínai tenger mentén fekvő más országok ellen irányulnak.

A rakéta tesztek és az egyéb hadgyakorlatok Kína részéről egyfajta erőfeszítésnek tekinthetők az általa ,,a vitathatatlan szuverenitásnak,, nevezett politikája megvalósítása céljából tengeren, szárazföldön és a légtérben egyaránt.

Kína ugyanis egy olyan politikai térképet vázolt fel saját maga számára, melyen a Dél-Kínai tenger 80-90 %-át birtokolja. Ezen a területen belül pedig olyan vitatott hovatartozású szigetek is vannak, mint a Spratly és a Paracel-szigetek. Továbbá több vitatott hovatartozású korall zátony.

Kína arra törekszik, hogy erősebb legyen minden olyan ellenfelénél, mely nem tartja tiszteletbe felségvizeit. Beleértve az Egyesült Államok haditengerészetét is. Ezért Peking szerint az új rakéták megadják neki a képességet arra, hogy csapást mérjenek az ellenséges hadihajókra a Csendes óceán nyugati részén.

Az erre a célra kifejlesztett kínai ,,DF-21D,, típusú rakéta könnyen szállítható a szárazföldön és gyorsan képes megváltoztatni a harc menetét. Hatótávolsága 1500 kilométer és akár nukleáris robbanó fejjel is felszerelhető.

A másik tesztelt kínai harci eszköz a ,,Dongfeng 26,, típusú ballisztikus rakéta, mely 3000-4000 kilométeres hatótávolságával az első olyan rakéta, mely képes elérni a Guam szigetet, ahol egy amerikai katonai bázis található. Ezen kívül más amerikai katonai bázisokat is el tud érni a Csendes óceán keleti részén. Az eszköz hagyományos és nukleáris robbanófejjel is felszerelhető.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑