Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 10. 10.

Hadihelyzet a szíriai Hama tartományban

2016. 10. 10.

A Szíriai Arab Hadsereg előrehaladása folytatódik Észak-Hamaban

A Szíriai Arab Hadsereg szombat éjjel folytatta az ellentámadást Hama tartomány északi vidékén, megrohamozva a Dzsund Al-Aksza (Al-Kaida) terrorszervezet által megszállt falvakat Tajbat Al-Iszmtől északra.

Egy sikeres nap után, amelynek során tíz települést és számos magaslatot visszalfoglaltak, a Szíriai Fegyveres Erők a stratégiai Maan felé fordították figyelmüket, amely közvetlenül északra fekszik Karahtól.

aleppo-terkep

A Szíriai Arab Hadsereg “Tigris Alakulataival” és a 4. Gépesített Hadosztály 555. Ezredével az élen, a Szíriai Fegyveres Erők megrohamozták Maan déli szektorát, ahol kemény harcok vannak a Dzsund Al-Aksza terrorszervezet fegyveresei ellen a jelenlegi pillanatokban is.

Amennyiben a Maan elleni támadásuk sikeresnek bizonyul, akkor a Szíriai Fegyveres Erők Kubbarijah és Kawkab felmentésére indulhatnak.

A Szíriai Arab Hadsereg ellenoffenzívája megkezdődött a Hama tartomány északi részeit támadó Al-Kaida frakciók ellen.

Az utóbbi hetekben a Dzsund Al-Aksza terrorszervezet (Al-Kaida frakció), a Dzsabhat Fateh Al-Sham (ex-Nuszra Front, szintén Al-Kaida terroristák és “mérsékeltnek” nevezett szövetségeseik, a Dzsaish Al-Naszr (FSA) terrorszervezet több falut elfoglaltak Hama városától északra (nagyobbakat: Helfaja, Szuran, Tajbat Al-Imam, kisebbeket: Iszkanderija, Kawkab, Kubbarija, Maan, Kubbajbat Abu Al-Huda, Umm Haratain)

A Szíriai Fegyveres Erők hét falut foglaltak el és számos magaslatot Hama tartomány északi és Idleb tartomány déli részén, kihasználva a dzsihádista terrorszervezetek között kitört belháborút.

hama-terkep-2

Egy észak-hamai katonai forrás szerint a Szíriai Fegyveres Erők az alábbi településeket tudták elfoglalni a Dzsund Al-Aksza nevű terrorista csoporttól (Al-Kaida frakciótól):

Al-Shaatah
Al-Dzsunajna
Al-Tulajszija
Al-Kaihira
Rasz Al-Ajn
Khafszin
Tal Asszud

Ezeknek a falvaknak az elfoglalása után a Szíriai Fegyveres Erők Karah városra összpontosították figyelmüket, ahol a dzsihádista fegyveresek egyik nagyobb kontingense ellen szálltak harcba.

A Szíriai Fegyverese Erők észak-hamai offenzívájában résztvevő számos katonai egység a következő:

A Tigris Alakulatok Shahin Zászlóalja,
a 4. Gépesített Hadosztály 555. Ezrede,
a 11. Páncélos Hadosztály 47. Ezrede,
a 11. Páncélos Hadosztály 87. Dandára,
a Szíriai Szociális Nemzeti Párt katonai szárnya (a “Forgószél Sasok”),
a Szíriai Nemzetvédelmi Erők Majszaf városi egysége és Szukajlabijah városi egysége,
a Szíriai Légierő mélységi felderítői,
az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) önkéntesei.

Miután több falut visszafoglaltak a dzsihádista terrorszervezetektől a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatai, a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) támogatásával, órákig tartó intenzív tüzérségi előkészítést követően, folytatták gyors előrenyomulásukat Karah és Khafszah települések megszerzésével

Egy katonai forrás kizárólag az Al-Masdar hírújság tudósítójának jelentette, hogy a Dzsund Al-Aksza, Dzsabhat Fateh Al-Sham és az Adzsnad Al-Kavkaz (ezek import csecsen megszálló vahhabita terroristák) több mint 63 fegyverese halt meg a hadműveletek során , miközben több száz dzsihádista megsebesült. Ezenkívül a “felkelőknek” titulált terroristák három gyalogsági harcjárműve és két harckocsija megsemmisült.

A Tigris Alakulatok célja a Dzsund Al-Aksza (Al-Kaida) terrorista csoport által elfoglalt falvak gyors visszaszerzése annak érdekében, hogy meg tudják kezdeni az ISIS/Daesh terroristák által megszállt, Aleppo tartományi, stratégiai jelentőségű Al-Bab város felszabadítására tervezett hadműveletet. Úgy tűnik, a vahhabita terrorszervezetek (a Dzsund Al-Aksza/Al-Kaida és a Harakat Ahrar Al-Sham/Iszlám Front) között Dél-Idleb területén kitört belháború valószínűleg nagy részben megkönnyíti a Szíriai Fegyveres Erők Hama tartomány északi területén folytatott hadműveleteit.

Orientalista.hu – Szíria Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑