Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2014. 12. 15.

Hadihelyzet Aleppoban

2014. 12. 15.

A Nuszra Front visszaszorult Al-Zahra és Nubl alól.

Ez a hét sikeresnek bizonyult a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia számára, amikor a jelenlegi Al-Dzsandul körforgalom környéki területi nyereségük miatt szorult a hurok a Dzsabhat Al-Iszlamija (Iszlám Front) terrorszervezet Al-Ovidzsa és Hanano kerületekben rekedt fegyvereseinek a nyaka körül. A Hadsereg elfoglalta Al-Manashirt, az Al-Bureidzsben lévő kőbányákat és a fafeldolgozó üzem területét az ipari negyednél az Al-Dzsandul körforgalom közelében. Ezek az események mind a héten történtek Aleppo észak-nyugati részén.

A Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia olyan helyzetbe került, hogy elkezdi bekeríteni a stratégiai fontosságú Hanano kerületet. A küszöbön álló elfoglalása előnyt fog jelenteni a Handarat kerület északi részén védelmi állásaikban lévő katonáknak ugyanúgy, ahogy végül megnyitja az utat az Anadan kerületbe.

Péntek éjjel az Al-Nuszra Front (Dzsabhat Al-Nuszra) terrorszervezet több hullámban megrohamozta a többségében síta (Shia) muszlim lakosságú Al-Zahra és Nubl falvakat, felújítva ostromukat ezeknek a szíriai kormányzat álltal kiemelten ellenőrzött területeknek. A támadás akkor kezdődött, amikor az Al-Nuszra Front fegyveresei megpróbálták áttörni a Hezbollah (libanoni ellenálló szervezet) és a Nemzetvédelmi Milícia védelmi állásait Al-Zahra dél-keleti határában; azonban percekkel a rohamuk után visszaverték őket jelentős számú személyi veszteséget okozva nekik.

A Nemzetvédelmi Milícia (NDF) egyik illetékes szerint a tűzpárbaj folytatódik, de az Al-Nuszra Front visszaszorult és visszaüldözték Bajanun kerületig. Ha az Al-Nuszra Front el tudná foglalni a két falut, ezzel megerősíthetnék állásaikat a fontos Anadan kerület környékén. Al-Zahra és Nubl tehát kulcsfontosságú az Al-Nuszra és az Iszlám Front fegyveresei számára Anadan kerületben, mert amikor a Szíriai Arab Hadsereg nyugati irányból eléri ezt a kerületet, szét tudja szakítani keleti és nyugati részekre a terrorista csoportokat.

A Szíriai Arab Hadsereg alegységei előretörtek a stratégiai fontosságú Al-Dzsandul körforgalomig

Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia előretört a kiemelt fontosságú Al-Dzsandul körforgalomig miután összecsapott az Ahrar Al-Sham és a Liva Al-Tauhid terrorszervezetek fegyvereseivel Al-Ovidzsa kerülettől nyugatra Aleppo tartományban. Az előretörés azután történt, amikor a Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia elfoglalta Al-Manashirt és az Al-Bureidzs kőbányákat. Ez okozta, hogy az Iszlám Front védővonalai szétszakadtak nyugati és keleti szárnyra.

Folytatva a sikeres előrenyomulást észak-nyugatra az Al-Dzsandul körforgalomtól a Hadsereg alegységei és a nemzetvédelmi milicisták elfoglalták a fafeldolgozó üzemet, megölték és fogságba ejtették vahabita fegyveresek nagy csoportjait. A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia alegységei az egykori Saraya éjszakai mulató épülete körül foglaltak állásokat, ahonnan áttörték az Iszlám Front védelmi vonalát és elfogalalták az Al- Dzsandul körforgalom környékét.

Egy katonai forrás szerint Aleppoban az Al-Bureidzs arcvonalnál volt a legbizonytalanabb kimenetelű ütközet a tartományban, amikor a tűzharc kiterjedt a falu környékére északra Hanano kerülettől. Ma korán reggel az Iszlám Front fegyveresei megkísérelték ellensúlyozni a Hadsereg sikerét az Al-Bureidzs kőbányáknál, azonban a Szíriai Légierő támadásai visszaverték őket. Az Al-Masdar News hírújság jelentéseket kapott lövöldözésekről az említett kőbányáktól délre, de később a forrás megerősítette, hogy az összecsapások megszűntek arra.

A Szíriai Arab Hadsereg egy újabb vahabita megszállás alatt lévő kerületben kezdett offenzívát Aleppoban

Kedden reggel a Szíriai Arab Hadsereg, a Baasz Dandár (Liwa Al-Baath) és a Nemzetvédelmi Milícia megkezdte Al-Ovidzsa és Bajaadin visszvételére indított offenzívájának második szakaszát Aleppo észak-keleti részén, a Bureidzs falu tegnapi visszafoglalását jelentő sikert követően. Al-Ovidzsa és Bajaadin kerületek stratégiai fontosságú helyet foglalnak el a “felkelők” (értsd: vahabita terroristák) által ellenőrzött Hanano kerület mellett; ez a kerület szükséges a tartományi főváros biztonságának helyreállításához.

A Nemzetvédelmi Milícia és a Hadsereg reggel 5 óra körül meglepték az Iszlám Front (Dzsabhat Al-Iszlamija: katari és szaúdi körök által pénzelt, Szírián élősködő vahabita gyilkosok koalíciója) harcosait tüzérségi eszközeik zárótüzével a Bajaadin kerületben. A céljuk, hogy áttörjék az Iszlám Front védelmi állásait és tüzelőállásokat foglaljanak el a kerület déli részén.

Al-Bureidzs faluban a Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia lecsapott egy nagy létszámú Iszlám Front terrorista csoportra északra Al-Manashirtól, megölve tucatnyi fegyverest mielőtt teljesen bevonultak a térségbe. A halott Iszlám Front harcosok között volt a Liwa Ahrar Al-Sham (“Levantei Felszabadító Dandár”) terrorszervezethez tartozó egyik csoport harctéri parancsnoka Anasz Musztafa (fedőnevén “Abu Iszlam”). Ezt a vahabita patkányt és segédjét A Hadsereg katonái azonosították az ütközetet követően.

Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑