Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2014. 12. 29.

 Hadihelyzet Damaszkusz tartományból

2014. 12. 29.

A főváros keleti és nyugati régiójában is offenzívára készülnek a kormánypárti erők.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah megrohamozta Al-Zabadanit

A Szíriai Arab Hadsereg a Hezbollah (libanoni ellenállás) és a Nemzetvédelmi Milícia támogatásával hadműveleteket indított a kiemelt fontosságú Al-Zabadaniban a szíriai-libanoni határon, megtámadva több terrorszervezetek által használt létesítményt és rejtekhelyet a nevezett térségben, Damaszkusz tartomány nyugati szélén.

A hadműveletek szombat reggel kezdődtek, amikor a Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia kijelölt alegységei áttörték a Liva Szukkur Al-Zabadani (“Zabadani Sólymainak Dandára”) nevű vahabita terrorista csoport védővonalát és sok fegyveressel végzetek, elfoglaltak egy ellenőrző pontot Al-Zabadani dél-keleti határán. Ez volt a Hadsereg első akciója a településen fél év óta.

Miután a Hadsereg elfoglalta a dél-keleti ellenőrző pontot Al-Zabadaninál, a Hezbollah támadó kontingense nagy kiterjedésű akciót hajtott végre az Al-Nuszra Front (Dzsabhat Al-Nuszra) fegyveresei ellen, akik a városi szeméttelep környékén (odavalók!) ásták be magukat a nyugati negyedben. A Hezbollah katonáinak támadásába az Al-Nuszra jelentős számú fegyverese halt meg. A tűzharc egész vasárnap délelőtt tartott, mielőtt a Hezbollah tűzereje elsöpörte az Al-Nuszra terroristáit. A térséget 11 óráig nyilvánították biztosítottnak.

Szintén Al-Zabadani nyugati negyedében a Hadsereg folytatta sikeres előrenyomulását a városkán belül átvéve az ellenőrzést az Al-Nuszra egy erődítménye felett, ami a terrorszervezet helyi parancsnoki-vezetési pontját védte. Heves tűzpárbajok zajlanak még mindig Al-Zabadani nyugati felében, amikor a Hadsereg, a Nemzetvédelmi Milícia és a Hezbollah kitartóan támadja az Al-Nuszra Front és a Liva Szukkur Al-Zabadani csoportok megmaradt állásait.

A Szíriai Arab Hadsereg megsemmisített egy Dzsobarból induló alagútrendszert

Hétfő reggel a Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda (Harssz Al-Dzsumhurri) 105. Dandár katonái felfedeztek egy 160 méter hosszú és 7 méter átmérőjű alagutat, ami Haraszta déli részéből terjedt ki Dzsobar keleti körzetéig. Az alagút beomlasztása előtt a 105. Dandár nagy mennyiségű tárolt fegyvert, lőszereket, gyószereket, élelmiszert, készpénzt és távközlési eszközöket fedezett fel, mindent ebben az ellátó alagútban becsomagolva, elrejtve.

Egy szíriai katonai forrásunk szerint az alagutat a Dzsobar keleti csücskében elbarikádozott Dzsaish al-Iszlam terrorszervezet fegyvereseinek ellátására használták. A forrás hozzátette, hogy a továbbiakban tűzharc tört ki a 105. Dandár és a Dzsaish Al-Iszlam (Iszlám Hadsereg) terrorszervezet között, 8 vahabita fegyveres halálát eredményezve. Egy katona halt hősi halált az összecsapás során.

A közeli Doumaban a Dzsaish Al-Iszlam terrorszervezet fegyveresei harcba kerültek volt szövetségeseikkel a Dzsaish Al-Alameh (“Nemzeti Hadsereg”) terrorszervezettel miután egy vita bontakozott ki a két hasfelmetsző, hullarabló kannibál csoport között bizonyos körzetek ellenőrzéséről, a vahabiták által megszállt településen, Damaszkusz tartományban. Eközben a 105. Dandár meglepetészerű támadásban csapott le a város külterületein garázdálkodó csoportjaikra, sok fegyveressel végezve, az északi gazdaságok környékén történő előretörés közben.

Azonosított Dzsaish Al-Iszlam fegyveresek, akikkel a Köztársasági Gárda végzett (a neveik angol átírásban olvashatóak):

  1. ‘Abdo Yahya Al-Soufi
  2. Mahi al-Deen Abu ‘Aisha
  3. Mohammad ‘Abdel-Hadi Khabayya
  4. Sobhi Al-Sheikh Ibrahim

A 105. Dandár folytatta sikeres offenzíváját Dzsobarban támadva a vahabita terroristákat a negyed déli peremén, miközben a Szíriai Légierő légi csapásokat mért a Dzsaish Al-Iszlam állásaira. Egy katonai forrás szerint heves tűzharc van jelenleg a dzsobari ipari szakközépiskola, a Parlament tér és az Al-Manashir kereszteződés közelében.

Hadihelyzet a Nyugat-Goutha régióban

A Nyugat-Goutha régió ellenőrzéséért vívott harc talán az egyik legnehezebben megismerhető ütközet a szíriai háborúban, mert a körzetből nincsennek megbízható média jelentések olyan falvakból, mint Khan Al-Shejh és Al-Dirkhabijja a nyugati részen és Darajja város az észak-keleti részen. Jelenleg a harcok felerősödtek egy másik megsértett tűzszünet után a Szíriai Arab Hadsereg és az Iszlám Front (Dzsabhat Al-Iszlamija) terrorszervezet között.

Darajja startégiai fekvésű a Szíriai Arab Hadsereg és az Iszlám Front számára is, azért mert átjárást biztosít a szíriai főváros Damaszkusz felé. Darajjában jelenleg a Hadsereg 165. és 88. Gépesített Dandárai települnek, de az előrehaladásukat gátolja az Iszlám Front fegyveresei által kiépített alagút hálózat, ami Beit Szahmtól Darajjáig húzódik.

A Hadsereg támadások sorozatát indította, hogy áttörje az Iszlám Front védelmi vonalait, azonban a rohamokat visszaverték a beásott fegyveresek. (Valódi csatornapatkányok.) A Szíriai Légierő fontos szerepet játszik az Iszlám Front város felé küldött erősítéseinek elpusztításában a napi bevetések során Darajja körzetében. A korábban, 2013 elején megkötött tűzszüneti egyezményt kihasználva az Iszlám Front harcanyagokat és egyéb ellátmányt raktározott el és megerősítette védelmét.

Egy másik összecsapás ami jelenleg felerősödött a Nyugat-Goutha régióban, a Khan Al-Shejhért vívott csata. A falu a 7. Hadosztály bázisától nem messze délre fekszik. A Khan Al-Shejhben zajló tűzharcok többségét a likőr lepárló üzem és Al-Mukajliba környékéről jelentették. Az Iszlám Front és a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezetek azok a legerősebb fegyveres csoportok, amelyek beszivárogtak a háború kezdetekor ebbe a mezőgazdasági régióba. A Szíriai Arab Hadsereget itt a hazafias fegyveres csoportokból 2012. második felétől (hivatalosan 2012.november 1-től) megszervezett Nemzetvédelmi Milícia (angol: National Defence Forces, arab: Kuwat Ad-Difa Al-Watani) területvédelmi osztagai támogatják.

Szíriai Arab Hadsereg

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑