Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 08. 06.

Hadihelyzet Szíria tartományaiban

2015. 08. 06.

Az ISIS több helyszínen támad Kelet-Homszban; Csata zajlik a Tijasz légitámaszpontnál és Karaitin városnál.

11800483_579910662151481_7864027842958904076_n

Kelet-homszi frontvonal

Kedden éjjel az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet nagy kiterjedésű offenzívába kezdett Palmyrától nyugatra a Szíriai Fegyveres Erők állásait támadva a stratégiai fekvésű Karaitin városánál és a Tijasz légi támaszpont közelében. (Megjegyzés: hétfőn az ISIS fegyveresek lazítani próbáltak a Palmyra körüli blokádon és megtámadták a Szíriai Arab Hadsereg egységeit Palmyra ókori bányáinál a Dzsazal-hegységtől délre. Ezt a kísérletet a 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára elfojtotta.) A Tijasz támaszpont és Karaitin város elleni mostani támadás a Palmyrában zajló hadművelet megakadályozását szolgálja.

Az ISIS terroristák a Tijasz légi bázis déli védelmi vonalánál kezdték a rohamukat, amikor az egyik harcosuk megpróbált egy járműbe épített robbanószerkezetet (VBIED) detonálni a Szíriai Arab Hadsereg országút melletti ellenőrző pontjánál, amit a támadók az offenzíva kiinduló pontjának szántak

Az Abu Hamza Al-Darushi fedőnevű szaúdi öngyilkos merénylő képtelen volt elérni a kiszemelt célpontját mert a Hadsereg éber őrkatonái megsemmisítették a terrorista járművét és a pokolra küldték az ISIS harcosát. (Vesd össze: VBIED támadások elhárítása irányított páncéltörő rakétákkal.)

A sikertelen öngyilkos támadást követően intenzív tűzharc tört ki amikor az ISIS terroristák egy nagy létszámú kontingense megrohamozta a déli-keleti ellenőrző pontot, ahol a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők katonái feltartóztatták őket.

A tűzpárbajok még mindig zajlanak a szemben álló felek között; azonban egy helybéli katonai forrásunk megerősítette az Al-Masdar News tudósítójának, hogy ezek a tűzharcok sokat csillapodtak a hajnak közeledte ellenére, Homsz tartománynak ennek a keleti vidékén.

Délre a Tijasz (vagy T4/Teefor) légi bázistól az ISIS nagy kiterjedésű rohamot hajtott végre Karaitin város ellen, támadva a Nemzetvédelmi Erők védelmi állasait a város déli peremén.

Egy új harctéri jelentés szerint az ISIS és a Szíriai Nemzetvédelmi Erők közötti tűzpárbajok még tartanak; azonban a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 550. Dandárának alegységei az információk szerint megérkeztek a helyszínre, hogy támogassák a várost védő erőket.

A Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára erőteljes támadást hajtott végre Timszhil városban, likvidálva 19 ellenséges ISIS terroristát, közöttük Abu Mohammad Al-Dzsinalit, Abu Mariam Al-Hamwit, Juszif Basszam Dzsawadot, Kuszaj Thabet Al-Shejkhet, Mohammad Husszein Al-Murajt és Mohammad Abdullah Szhamirt.

A Hadsereg helyreállította az ellenőrzést több negyed felett Al-Zabadaniban és 28 vahabita terroristát likivdált Al-Gouthában

A Fegyveres Erők és a Hadsereg a Légierő és a libanoni ellenállás támogatásával helyreállította az ellenőrzést több térség felett, visszaverve terroristák betörési kísérleteit, megölve és megsebesítve a támadókat.

Al-Zabadani, Damaszkusz tartomány:

A Hadsereg és a libanoni ellenállás katonái tovább nyomultak előre Al-Zabadani városban, ellenőrzést szerezve több negyed felett, közölte egy katonai forrás.

Az új épülettömbök amelyek a Hadsereg és az ellenállás kezébe kerültek Al-Zabadani város nyugati részében vannak, ami 45 kilométerre észak-nyugatra fekszik Damaszkusztól.

Ez a folyamat, magyarázta a forrás intenzív hadműveletek eredménye, amiket a Dzsabhat Al-Nuszra és a Harakat Ahrar Al-Sham nevű terrorszervezetek fegyvereseinek rejtekhelyei és csoportosulásai ellen hajtottak végre a térségben. Sok vahabita fegyveres halt meg, fegyverzetük és lőszerkészletük megsemmisült.

Legalább 15 vahabita terrorista halt meg és 10 másik sebesült meg a Dzsaish Al-Iszlam nevű szervezet tagjai közül a hadsereg egyik alegysége által végrehajtott rajtaütésben, ami a fegyveresek rejtekhelye ellen irányult keletre Zamalka várostól, az Erbin határán lévő gyümölcsösök területén Damaszkusz tartományban.

Egy katonai alegység terroristák csoportját támadta Douma város déli bejáratánál az úton, ami Miszraba faluba vezet, megsemmisítve 3 darab terepjárót és likivdálva 5 vahabita fegyverest.

Mélyen Kelet-Gouthában a hadsereg megsemmisített egy lőszerraktárat és egy terepjárót, amelyet a Dzsaish Al-Iszlam fegyveresei használtak, a terrorszervezet 3 tagja szintén meghalt.

Eközben 4 másik terrorista hullott el, fegyverzetük és lőszereik megsemmisültek a Deir Aszafir falu körüli gazdaságoknál, a Kelet Goutha-régió déli oldalán.

A hadsereg ezenkívül megsemmisített egy alagutat Haraszta város Al-Zahra nevű negyedében.

Idleb tartomány –  Al-Ghaab-síkság

11822807_579899678819246_2352600243002334080_n

Idleb tartomány

Súlyos harcok folynak a Dzsaish Al-Fatah terrorista szövetség fegyveresei ellen Tal Hamki és Tal Awar magaslatokon kedd reggel óta. A legutóbbi információk alapján a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály és a Nemzetvédelmi Erők Tal Hamki magaslaton csaptak össze a megszálló terrorszervezetek és idegen hatalmak képviselőivel. Kedd estig Tal Hamki északi felét birtokolják a Dzsabhat Al-Nuszra és a Harakat Ahrar Al-Sham fegyveresei, a déli részét a Szíriai Fegyveres Erők katonái.

Közben a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatainak harccsoportja, a Hegyi Oroszlánok Dandár (Liwa Al-Aszud Dzsabal) és a Nemzetvédelmi Erők Dzsizr Al-Shughur felé támadnak. észak-nyugatra Karkurtól (Furajkahban).

Daraa tartomány:

A déli fekvésű Daraa tartományban a Hadsereg egységei intenzív tűzcsapásokat mértek a Dzsabhat Al-Nuszra és más takfiri terrorszervezetek állásaira Daraa Al-Mahataban, megsemmisítve egy terrorista fedezéket és likvidálva minden benne lévő fegyverest, ezenkívül megsemmisítve több járművet.

A forrás hozzátette, hogy a hadsereg egyik alegysége több terroristával végzett, valamint megsemmisítette fegyverzetüket és lőszerkészletüket Maaraba településen, 32 kilométerrel keletre Daraa várostól.

Több terrorista halt meg Buszra Al-Sham városban, miközben más katonai alegységek sok vahabita fegyveressel végeztek egy összpontosított hadműveletben, ami a terroristák csoportosulásai és mozgásaik ellen irányult nyugatra Atman településtől.

Szuwejda tartomány:

A szomszédos Szuwejda tartományban egy katonai egység visszaverte egy fegyveres terrorista csoport betörési kísérletét Tal Al-Shejkh Husszein irányába délre az Al-Thalal légi támaszponttól a déli fekvésű Szuwejda tartomány északi részén.

A hadsereg egységei takfiri terrorszervezetekre mértek tűzcsapásokat, azok rejtekhelyeit és mozgó csoportjaikat támadva Tal Shejkh Husszein körül, likvidálva és megsebesítve több fegyverest a tagjaik közül, valamint megsemmisítve fegyverzetüket és lőszereiket.

Homsz tartomány:

A központi fekvésű Homsz tartományban a Fegyveres Erők és a hadsereg egységei súlyos veszteségeket okoztak az ISIS terrorszervezetnek, megsemmisítve haditechnikai eszközeit és likvidálva tagjait összpontosított bombatámadások és tüzérségi csapások folyamán, amelyek a kannibálok fedezékei és állásai ellen irányultak Palmyra városában és annak vidéki körzeteiben.

Egy katonai forrás a térségből közölte a SANA-val, hogy a Fegyveres Erők és a hadsereg megsemmisíttek egy ISIS terroristák által használ nagy kaliberű aknavető állást, végezve minden ott lévő vahabita terroristával Al-Tamathil körzetben, Palmyra városában.

A forrás kiemelte, hogy súlyos veszteségeket szenvedtek a megszálló ISIS terroristák fegyverzet és személyi állomány tekintetében az fedezékeik és állásaik ellen végrehajtott intenzív csapások során Muthalath Tadmur térségében a központi fekvésű Homsz tartomány keleti részén.

Hama tartomány:

A hadsereg egységei vahabita terroristákkal végeztek Kafr Zitában keletre Morek városától és az Al-Madik citadellától Hama tartományban.

Lattakia tartomány:

A hadsereg egységei a Légierő támogatásával megsemmisítettek egy rakéta tároló helyet és egy nehéz gépfegyverrel felszerelt járművet, amelyet terrorszervezetek használtak a rajta utazó összes terroristával mardzs Khukha faluban a partmenti Lattakia tartomány északi részén.

Egy katonai forrás közölte a SANA-val, hogy kedden 7 terrorista halt meg és 15 másik megsebesült, a legtöbbjük külföldi zsoldos volt. Közöttük a hatóságok azonosították Abu Oszman Al-Tadzsikit, aki egy terrorista csoport önjelölt vezére és Mamun Al-Hatart (libanoni), akinek a fedőneve Abu Mohammed Al-Muhadzsir volt

Idleb tartomány:

Egy katonai forrás közölte a SANA-val, hogy a Szíriai Légierő vahabita terroristák fedezékeit semmisítette meg Abu Al-Duhur, Marejan, Kanszafra, Elin, Dzsazaf, Al-Tamanaa, Al-Hebejt és Szkejk térségében Idleb tartomány területén.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (SANA)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑