Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2015. 01. 03.

Hadihelyzet Szíriából

2015. 01. 03.

Országszerte nagyok a Nuszra Front veszteségei.

Latakia tartomány: A szíriai hadsereg szembeszállt a Khoraszan-csoporttal és az Al-Kaidával Kassabnál

Az Al-Nuszra Front (Dzsabhat Al-Nuszra) és a szövetségeseik az ún. Khoraszan-csoportból újra megtámadták a többségében keresztény örmények lakta Kassab városát Törökország és Szíria határán. A vahabita terroristák megpróbálták ismét átvenni az ellenőrzést a térség felett, ahonnan Szíriai Arab Hadsereg szorította ki őket az év első felében. A hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia helyi osztagai és a Mukkawama Szurija (Szíriai Ellenállás) nevű hazafias szervezet önkénteseinek támogatásával képes volt visszaverni a támadásokat, annak ellenére hogy nagy létszámú vahabita terrorista fegyveres kísérelte meg a betörést.

Az Al-Nuszra Front és a Khoraszan csoport támadásának fő hulláma a Hamra-magaslatot érte, ami közvetlenül északra helyzkedik el a stratégiai helyzetű 45. számú Obszervatóriumtól, szemben Kassab városával. Kezdetben az Al-Nuszra Front képes volt megközelíteni a 45. számú Obszervatóriumot, azonban hirtelen visszavonulásra kényszerületek miután a Szíriai Légierő és a hadsereg különleges rendeletetésű erői a helyszínre érkeztek.

Más körzetek Kassab környékén amiket Al-Kaida csoportok támadtak meg a 713. számú, a 724. számú magaslat, a Sas-hegy (Dzsabal Al-Nisszr) és Atira falu voltak. Ezekben a támadásokban sem értek el sikereket a vahabita fegyveresek, mert nagyon súlyos árat fizetetett meg velük a hadsereg és szövetségesei likivdált fegyveresek formájában, akik akkor haltak meg amikor megkísérelték áttörni a védők arcvonalát a történelmi kisváros felé.

Idlib tartomány: A Szíriai Arab Hadsereg száznál több Al-Nuszra tag terroristával végzett hat nap alatt

Az Abu Duhour légi támaszpont az Iszlám Front legnagyobb frakciójának, a Harakat Ahrar Al-Sham (“Levante Felszabadításának Mozgalma”) nevű vahabita terrorszervezetnek és az Al-Kaidához kapcsolódó Dzsabhat Al-Nuszranak a támadása alatt állt az elmúlt hat nap alatt. A terrorszervezetek fegyveresei megkísérelték áttörni a hatalmas légitámaszpont alaposan megerődített védelmi vonalait Idleb tartományban.

Ma korán (12.23.) az Ahrar Al-Sham és az Al-Nuszra Front az Abu Duhour légi bázis külső nyugati védvonalát vette célba, tüzérségi lövedékek és rakéták sorozatának tüzével a nyugati falaknál. Nyolc órán át a nehéz tüzérség menydörgő robaja volt hallható a szomszédos falvak felől, miközben egy Al-Nuszra kontingens megkísérelt áttörni a Hadsereg védelmi vonalain. A betörési kísérletet a Hadsereg alegységei visszaverték.

Az Abu Duhour kégi bázis körül kezdődött tűzharcot követően egy szíriai katonai forrásunk jelentette, hogy a repülőtér teljes egészében a Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzése alatt van. A forrás a továbbiakban még közölte, hogy a Hadsereg még egy 15 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az ellenséges fegyveresektől a bázis megtámadott része körül.

Az Al-Nuszra Front és a Harakat Ahrar Al-Sham legkevesebb száz fegyveresét vesztette el az Abu Duhour légi bázis elleni támadáskor, közöttük két külföldit: Abu Al-Dahdá Al-Maszrit (egyiptomi) és Mohammad Al-Dusszarit (szaúdi). A Szíriai Arab Hadsereg 11 katonája halt hősi halált az Abu Duhour légi bázis védelmében, azonban a Szíriai Légierő segítségével sikerült csökkenteni az ellenséges tűzelőállások számát.

Megjegyzés: Az Abu Duhour légi bázist már a korábbi hónapokban blokád alatt állt. A teljes ostromzárat november 27-én zúzta szét a Hadsereg. A vahabita terrorszervezetek, valamint az őket finanszírozó nagyhatalmak arra törekednek, hogy kiiktassák a Szíriai Légierő bázisait, mert az a háború kezdete óta veszteségei ellenére is bevethető maradt (hála Szíria erőfeszítéseinek és a szövetséges Oroszország anyagi-technikai és tanácsadói segítségének) és hatalmas csapásokat mér a terrorszervezetek fegyvereseire. Ez dühíti a vahabita patkányokat és nagyhatalmú gazdáikat. Az ország kéttucatnyi katonai (vagy kettős rendeltetésű) repülő bázisának zöme működik és a szíriai kormány ellenőrzése alatt áll. Az elesett bázisokat a Hadsereg kiűrítette, nevük beíródott a szíriai hadtörténelem nagykönyvébe, védőik hősiesen teljesítették kötelezettségüket: Menagh (Aleppo tartomány), Taftnaz (Idleb tartomány), Al-Tabaqa (Al-Rakka tartomány).

Al-Kunejtra: Az Al-Nuszra Front új támadást indított

Az Al-Nuszra Front (Dzsabhat Al-Nuszra) terrorszervezet egy másik offenzívát indított Al-Kunejtra tartományban Tal Karum, Tal Bazaak és Tal Shaar térségében. Az Al-Nuszra média propagandistái szerint az Al-Kaida tagszervezet fegyveresei elfoglalták Tal Karumot, azonban további jelentések alapján nagyon valószínűtlen és egy túl korai bejelentés volt, mert még mindig összecsapások vannak a településen és a Hadsereg utánpótlást küld.

Máshol az Al-Nuszra vahabitái éppen most próbálják meg elvágni a Szíriai Arab Hadsereg Al-Kunjetra tartományba vezető fő ellátási útvonalát, ami Khan Al-Shejhből indul Nyugat-Gouthába (Damaszkusz tartomány). Mostanáig a Szíriai Arab Hadsereg a Nemzetvédelmi Milícia helyi osztagainak a hathatós támogatásával szikla szilárdan visszaveri az Al-Nuszra Front fegyvereseinek heves támadásait, az állandó nem irányított rakéta belövések és tüzérségi tűz ellenére.

Egy katonai forrásunk szerint Al-Kunejtrában az Al-Nuszra Front vahabita terrorszervezet fegyveresei súlyos veszteségeket szenvedtek, közöttük az Al-Kaida tagszervezet három jelentős parancsnoka halt meg, akiket Mohammad Mussza Al-Khalid, Abdel-Szalim Al-Dzsalush és Abu Hamza Al-Rafid néven azonosítottak a katonák. Sok más Al-Nuszra terrorista sebesült meg az ütközetben, akik az izraeli és a jordániai határ felé menekültek, ezek jól látszottak a Légierő felderítő repülőgépeinek képein.

Megjegyzés: A megszállt Golán-fennsíkkal szemközt az Al-Kunjetra határátkelőt augusztus végén támadták meg az izraeli és jordániai területről támadó Al-Kaida terroristák (Al-Nuszra). Fidzsi-szigeteki ENSZ-békefenntartókat is túszul ejtettek. A környéken azóta garázdálkodnak a vahabita terroristák (cionista támogatással!). A Hadsereg alakulatai ellenállnak és nem vonultak ki a térségből. Az izraeliek támogatta Al-Kaida bűnözők Daraa tartományba is betörtek, de nem sikerült nekik elfoglalni. Daraa városában járt novemberben az ANNA News forgatócsoportja, riportjukban bemutatták a dél-szíriai város élni akarását, a katonákat, akik védik a tartomány székhelyét a kannibálok áradatától.

Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑