Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 07. 14.

Hadijelentés Szíriából

2015. 07. 14.

A Hadsereg és a Fegyveres Erők egységei az elmúlt napokban nagy kiterjedésű hadműveleteket indítottak a takfiri terrorszervezetek rejtekhelyei és harcállásai ellen országszerte, megölve tagjaikat és megsemmisítve fegyverzetüket és járműveiket.

Homsz tartomány:

A Fegyveres Erők és a hadsereg egységei megsemmisítettek két “autóbombát”, amiket az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet fegyveresei használtak a központi fekvésű Homsz tartomány keleti részén

Egy tartományi katonai forrás közölte a SANA haditudósítójával, hogy a hadsereg egyik alegységét, ami a Palmyra Al-Tifur közötti országúton állomásozott, egy ISIS terrorista által vezetett “autóbombával” támadták meg. Mielőtt elérte volna a célját a Shahar falu melletti útkereszteződésben lévő katonai ellenőrző pontnál, a katonák egy irányított páncéltörő rakétával megsemmisítették és az öngyilkos merénylő meghalt.

A forrás hozzátette, hogy egy katonai alegység elfojtott egy újabb támadási kísérletet, amit terroristák a T-4 szivattyúállomás ellen terveztek egy önyilkos ISIS terrorista által vezetett autóbombával, 80 kilméterre keletre Homsz városától.

A forrás elmondta, hogy az autóbombát megsemmisítették egy irányított páncéltörő rakétával, mielőtt elérhette volna a célját. A vezetője meghalt és anyagi károkat is jelentettek.

Daraa tartomány:

Dél-Szíriában a Dzsabhat Al-Nuszra terroristái és az úgynevezett Al-Muthana Mozgalom fegyveresei súlyos veszteségeket szenvedtek a hadsereg műveletei során, amikor a katonák megtámadták a vahabiták rejtekhelyeit Atman városban 4 kilométerre északra Daraa városától.

A hadműveletben megsemmisült a terroristák egyik fedezéke, minden fegyverzettel és lőszerrel együtt, ezenkívül mindegyik ottlévő vahabita terrorista elhullott.

Ezenkívül még több vahabita terrorista halt meg és sebesült meg, valamint egy járművük megsemmisült a hadsereg különleges művelete során, ami a Nuejmeh falutól dél-nyugatra közeledő terroristák ellen irányult Daraa tartomány keleti részén.

Szuwejda tartomány:

Egy katonai alegység szembeszállt az ISIS terroristákkal miután megfigyelte mozgásukat, amikor azok Khirbat Szaad irányából haladtak a Bouthajna-magaslat felé a dél-szíriai Szuwejda tartomány észak-keleti részében

A forrás hozzátette, hogy több ISIS terrorista halt meg az összecsapásokban. Járműveik, amelyek nehéz gépfegyverekkel voltak felszerelve és különböző típusú fegyvereket és lőszereket szállítottak, megsemmisültek.

Lattakia tartomány:

A Hadsereg egy alegysége 15 vahabita terroristával végzett Szalma városában a tengerparti Lattakia tartomány északi részén.

Idleb, Hama tartományok:

Egy Dzsabhat Al-Nuszra terrorista csoport minden tagja meghalt, amikor a hadsereg megtámadta állásukat Kvasztun településen a központi helyzetű Hama tartomány észak-nyugati részén.

Terroristák rejtekhelyei és járművei semmisültek meg, valamint sok fegyveres halt meg Szkejk, Al-Szajjad falvakban és Kafr Zita térségében, ami a Dszabhat Al-Nuszra terrorszervezet egyik erőségge Hama tartomány északi részén.

Egy katonai alegység megsemmisítette a Szukkur Al-Ghaab nevű szervezethez tartozó terroristák fedezékét Al-Latamneh városban. Páncélozott járművek semmisültek meg, néhány közülük nehéz gépfegyverekkel voltak felszerelve.

A hadműveletben 9 vahabita terrorista meghalt, közöttük volt Szamer Radzsab, Mohammad Al-Elejwi, Juszef Al-Halabi, Dzsumeh Al-Hamszho, Ali Abu Bakr és Mohammad Nadzsm. Rajtuk kívül még 23 megszálló vahabita fegyveres megsebesült, közölte a forrás.

Hadszíntéri források ezenkívül jelentették, hogy egy katonai alegység 10 terroristával végzett és megsemmisítette járműveiket Al-Zakat faluban, ami Hama és Idleb tartományok határán fekszik.

Idleb tartomány déli részén Al-Tamaneh városban és Hassz településen Maraat Al-Numan térségében, a Hadsereg műveletei során a Dzsaish Al-Fatah terrorista koalíció egy rejtekhelye és lőszerraktára megsemmisült.

Al-Haszakah tartomány:

A SANA tudósítója Al-Haszakah-ban jelentette, hogy egy katonai alegység végzett három ISIS terrorista orvlövésszel Al-Villat Al-Homr szomszédságában Al-Haszakah városában.

Heves összecsapások robbantak ki a Hadsereg egységei és az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terroristák között, akik megpróbáltak beszivárogni a katonai védelmi állásokon a Gyermekkórház, az Al-Nishwa Al-Sharkija, a Dolab Al-Owajszi közötti irányon, közölték harctéri források a SANA hadi tudósítójával pénteken.

A forrás hozzátette, hogy a Hadsereg műveleteiben folytatják az ISIS terroristák állásainak megsemmisítését azokban a körzetekben amelyekbe korábban beszivárogtak a Közgazdasági Főiskolától a Panoráma körforgalomig terjedő épületekben, ezzel párhuzamosan megtisztítják Al-Nishwa Al-Sharkijah körzetét.

Más katonai egységek közvetlen csapásokat mértek az ISIS terroristák állásaira a Panoráma csomópontban, a elektromos műveknél, Al-Midzsbelben Haszakah városától dél-nyugatra, súlyos személyi és technikai veszteségeket okozva nekik.

A Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály 154. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel, a Köztársasági Gárda 104. Dandárával és a Shaatat törzs harcosaival előretört Al-Haszakah város déli szektorában, elfoglalva több épülettömböt és negyedet az Al-Zuhur-kerületben, amely az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet ellenőrzése alatt volt.

A Szíriai Fegyveres Erők a Közgazdasági Főiskola épületeinél kezdték ellentámadásukat az Al-Zuhur-kerület központi parjában, ahol heves harcban összecsaptak egy nagy létszámú ISIS terrorista csoporttal és a Hadsereg 154. Dandárának katonái áttörték a terrorszervezet arcvonalát és teljesen átvették az oktatási intézmény létesítményeinek ellenőrzését.

A Közgazdasági Főiskola épületeinek visszafoglalása után a Szíriai Fegyveres Erők előrenyomultak az ISIS által megszállt Al-Haszakah ipari intézetig Al-Zuhur-kerület közepén, súlyos tűzpárbajba kerülve terroristákkal az épülettömb északi peremén, miután képesek voltak teljesen átvenni annek a létesítménynek az ellenőrzését is.

Jelenleg a Szíriai Fegyveres Erők megközelítőleg 8 épülettömbnyi távolságra vannak a stratégiai helyzetű Panoráma körforgalomtól a tartományi főváros déli szektorában. Ez a helyszín kiemelt fontosságú a blokád alatt lévő Al-Ahdath Ifjúsági Büntetés-végrehajtási Intézet és az Al-Haszakah Hőerőmű felmentéséhez. Az ISIS terroristák két napja szállták meg a körforgalmat, miután a Hadseregnek erőket kellett visszavonni az Al-Lilijah-kerület felmentéséhez.

Az Al-Zuhur-kerülettől észak-keletre a Szíriai Fegyveres Erők végül lecsaptak az ISIS fegyvereseire a Vörös Villáknál, ahol áttörték a terrorista csoportok védelmi vonalait miután tüzérségi tűzzel árasztották el a térséget és a SzíriaiLégierő lebombázta.

Miközben a tartományi főváros nyugati szektorában a Szíriai Fegyveres Erők elsöprő rohamot hajtottak végre az Új Postahivatal körzete ellen, elfoglalva ezt a tömböt a terroristákkal vívott kemény összecsapások után.

A postahivatal tömbjének visszavételén kívül a Szíriai Fegyveres Erők élve elfogtak két ISIS terroristát az Al-Nishwa-kerület nyugati szektorának megtisztítása közben.

Egy katonai forrásunk szerint az ISIS terroristák Al-Haszakah városának már kevesebb, mint 30 százalékát tartják megszállva.

Idleb tartomány:

A Hadsereg egységei terroristák gyülekező csoportjait Al-Szirminajeh és Dzsanat Al-Kura településeken Dzsizr Al-Shuhgurtól délre, a tartomány dél-nyugati részén.

Egy katonai forrás közölte, hogy sok terrorista halt meg, miközben egy páncélozott jármű megsemmisült Al-Szirminajehben és egy bulldózer Dzanat Al-Kurában.

Eközben a SANA harctéri forrásokat idézve közölte, hogy sok a Dzsabhat Al-Nuszra és az úgynevezett Harakat Ahrar Al-Sham szervezetekhez tartozó terrorista halt meg, amikor a Hadsereg megtámadta rejtekhelyeiket Al-Tamaneh és Kafr Owejd településeken Idleb tartomány déli részén.

Hama tartomány:

A szomszédos Hama tartományban öt terrorista vezető halt meg amikor a hadsereg tüzérsége lőtte a rejtekhelyüket. A vezetők egy találkozóra gyűltek össze Tulu Al-Homr településen keletre Al-Szalamijah városától a tartomány keleti részén, közölték hadszíntéri források.

Egy lőszerraktárat és szállítási útvonalat ért légi csapás a Mezőgazdasági Kutató Intézet épületénél és Bawadi Al-Azibban Szalamijah várostól keletre.

Al-Zabadani, Damaszkusz tartomány:

A Szíriai Légierő megsemmisített egy rakéta raktárat, ellenséges tüzelőállásokat és sok terroristát likvidált légi támadások sorozataiban a terroristák állásai ellen Al-Zabadaniban, Damaszkusz tartomány területén.

Eközben a több terrorista csoport vezetője meghalt és egy lőszerraktár megsemmisült a Hadsereg műveletei során Doumában, Harasztában, Maszrabában és Al-Rihanban a Kelet-Goutha régióban.

Ben Al-Villat Al-Homr szomszédságában és az Al-Baszel és a Panoráma csomópontok közötti útszakaszon.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (sana.sy)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑