Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 11. 21.

Haditudósítás a damaszkuszi és az aleppoi frontvonalakról

2016. 11. 21.

Dzsihádista fegyveresek megadják magukat a Khan Al-Shejhben lévő “katlanban”

A Dzsabhat Fateh Al-Sham (ex-Nuszra Front Al-Kaida frakció) és a vele szövetséges vahhabita fegyveres csoportok úgy döntöttek, hogy feladják az általuk megszállt Khan Al-Shejh települést a Nyugat-Goutha régióban Damaszkusz tartomány területén, közölték helyi források.

A fegyveres csoportok rá voltak kényszerítve erre a lépésre, mert a Szíriai Arab Hadsereg kemény ostromzár alá vonta a régiót. A kormányerők mostanában benyomultak Khan Al-Shejh külterületére.

A helyi jelentések alapján a vahhabita fegyvereseknek két lehetősége van: vagy leteszik a fegyvert és megadják magukat, vagy kihasználják az Idleb felé nyitott korridort. Az erről szóló megállapodás várhatóan a következő napokban léphet hatályba.

nyugat-goutha

Hadi helyzet a Kelet-Goutha régióban, Damaszkusz közelében

Az alábbi térképvázlat a Kelet-Goutha régióban kialakult hadi helyzetet ábrázolja a szíriai főváros Damaszkusz közelében, az ugyanolyan nevű tartomány területén.

Megjegyzés: A régió fontosságát adja, hogy az innen elmenekült lakosság helyén vahhabita fegyveres szervezetek vannak jelen 2012. júliusa óta. Minden nap lövik a damaszkuszi lakónegyedeket, súlyos károkat okozva ezzel és szíriai állampolgárok életét oltják ki. Az eltelt egy évben a Szíriai Fegyveres Erőknek sikerült a dzsihádisták által megszállt területet kevesebb mint a felére zsugorítani. Ez a körzet Damaszkusztól keletre, a damaszkuszi nemzetközi repülőtértől északra, a Liwa#122 bázistól nyugatra fekszik. Itt vannak a Dzsaish Al-Iszlam terrorista szervezet fellegvárának számító Douma és Harasta városok. A Dzsaish Al-Iszlam vezére volt Zahran Alloush, aki a Szíriai Légierő vadászbombázóinak köszönhetően már a túlvilágon tartózkodik.

kelet-goutha

A Szíriai Arab Hadsereg benyomult a Busztan Al-Pasha kerületbe Aleppo városában

Tegnap a Szíriai Fegyveres Erők és a szövetségeseik szárazföldi hadműveletekbe kezdtek Kelet-Aleppoban. A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) benyomultak Aleppo városának Busztan Al-Pasha nevű kerületébe. Helyi források jelentése szerint heves összecsapások zajlanak a térségben.

A Busztan Al-Pasha kerületben történt előretörés egy nagy kiterjedésű hadművelet kezdetét jelzi Aleppo városának dzsihádista fegyveresek által megszállt keleti részén. Eközben a kormányerők egy időben kezdtek katonai műveletekbe Kelet és Dél-Aleppoban.

aleppo-kelet

A Szíriai Arab Hadsereg összecsapott a Dzsaish Al-Fatah koalícióval Nyugat-Aleppoban

A Kelet-Aleppot megszálló fegyveresek elleni hadműveleteken kívül összecsapások zajlanak Akrab térségében, Aleppo városától délnyugatra.

Ma reggel a Dzsaish Al-Fatah dzsihádista koalíció fegyveresei ellentámadást kezdtek a térségben, tűzharcokban szembeszállva a Szíriai Arab Hadsereggel és a libanoni Hezbollahval. A vahhabita fegyveresek célja, hogy megakadályozzák a kormányerőket abban, hogy szilárd állásokat építsenek ki a körzetben, előkészítve előretörésüket a Rashidin-4. kerületbe.

A kormányerők forrásai szerint a Dzsaish Al-Fatah fegyveresei képtelenek voltak bármilyen számottevő előrehaladást elérni az ellentámadás kezdete óta és néhány fős veszteségük van (megközelítőleg hét dzsihádista). A kormányerők veszteségeiről nincs megerősített információ.

nyugat-aleppo

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑