Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2018. 08. 16.

Haditudósítás:  A Tigris Alakulatok Észak-Lattakiába települnek

2018. 08. 16.

A szíriai kormányerők helyi sikerek sorozatát érték el az ISIS terrorszervezet megmaradt sejtjei elleni hadműveletükben Al-Szuwejda tartományban.

A Szíriai Arab Hadsereg, a Nemzetvédelmi Erők (NDF) tartományi egysége és a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnya helyreállították az ellenőrzést a tartomány közigazgatási határai felett, miután 400 négyzetkilométernyi területet tisztítottak meg annak keleti részén, valamint ostromzárba vonták a megmaradt ISIS terroristákat Al-Szafa térségében.

Hétfőre a hadsereg, a nemzetvédelmiek (főleg drúzok) és az SSNP egy végső rohamot indítottak, hogy likvidálják a terroristákat a térségben.

Miközben a Szíriai Arab Fegyveres Erők kelet-szuwejdai művelete a végéhez közeledik, hadsereg a Tigris Alakulatai, Szuhail Al-Hasszan tábornok parancsnoksága alatt, hozzáfogtak az áttelepüléshez Kunejtra és Daraa tartományokból Hama tartomány északi részébe.

Augusztus 10-én és 11-én a Tigris Alakulatok legalább három menetoszlopa volt látható, úton Észak-Hamaba. A szállítmányokban közepes harckocsik, OTR-21 “Tocska” ballisztikus rakétaindító berendezések, UR-77 aknamentesítő harcjárművek, BM-21 “Grad” rakéta sorozatvetők, gépfegyverekkel felszerelt járművek, nagy számú tüzérségi eszköz és egyéb hadfelszerelések voltak.

Szíriai kormánypárti források arra számítanak, hogy az Al-Ghaab-síkságon lévő megszálló militáns csoportok és külföldi csapatok lesznek a Szíriai Fegyveres Erők várható hadműveletének célpontjai.

Augusztus 11-én az Orosz Katonai Rendészet egységei bevonultak Morek átkelőhelyre (valójában ellenőrző pontra), ami elválasztja a kormányerők és a militáns csoportok ellenőrzése alatt lévő területeket Hama tartomány északi részén. A vahhabita militánsokhoz közel álló források szerint az orosz katonai rendészek egy új humanitárius folyosót fognak létesíteni, amely lehetővé teszi a polgári lakosság távozását az idlebi deeszkalációs övezet militánsok uralta részéből.

A lehetséges polgári veszteségek elkerülése az egyik ok, ami késleltetheti a szíriai-iráni-orosz szövetség hadműveletét a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció és szövetségesei ellen Idleb tartományban.

Ettől függetlenül a török állami média azt feltételezte, hogy a szíriai Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) és a törökországi Kurd Munkáspárt (PKK) 1300 milicistája települt Aleppo tartomány szíriai kormányerők ellenőrizte északi részébe. A török média állításai szerint a kurd fegyveres csoportokat be fogják vonni a szíriai kormányerők várható hadműveletébe, ami az úgynevezett “mérsékelt ellenzék” ellen irányul.

Eközben sem képeket, sem videó felvételeket nem tettek közzé az állítások alátámasztására. Ezek a jelentések megmutatják a török reakciót a damaszkuszi kormány és a szíriai kurd szervezetek közötti közeledésre.

Az Aszad-kormány és a YPG közötti kapcsolatok lehetséges javulása, ami jelenleg támogatást kap az USA-tól, olyan fejlemény, amit Ankara nem akar látni. Így az Erdogan-kormány hamarosan diplomáciai csatornákon át megpróbálhatja befolyásolni a felek közötti kapcsolatot, valamint újabb kísérletet tehet, hogy fokozza a szíriai Kurd Népi Védelmi Bizottságokra (YPG) nehezedő katonai nyomást.

Forrás: SouthFront.org

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑