Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 01. 31.

Haditudósítás az észak-szíriai hadműveletekről

2016. 01. 31.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei fontos sikereket könyvelhetnek el Hama, Aleppo és Lattakia tartományokban.

Hadi helyzet Hama tartomány északkeleti részén

hama

Hama tartomány észak-keleti része

Hama tartomány ezen részén a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály, 66. Dandára a Nemeztvédelmi Erők támogatásával felszabadított két települést (Kabbaszint és Al-Zinkahijaht) a hadászatilag fontos fekvésű Al-Szaan városnál a Dzsabhat Al-Nuszra, az Iszlám Front, az FSA és más vahhabita terrorista csoportok elleni harcban. A jelentőségét az adja, hogy a körzet az Al-Szalamijah és Ihtrija közötti térségben van, ahol a kormányerők fő utánpótlási vonala húzódik Ihrtiján át egészen Khanasszer városig Aleppo tartományba. Idleb tartomány teljes megtisztításig ezen az országúton biztosított a kapcsolat Aleppoval Észak-Szíriában.

A térséget folyamatosan támadja az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet Kelet-Hamában, Al-Szalamijahtól keletre. Tavaly októberben az ISIS megpróbálta elvágni az útszakaszt, de súlyos harcokban a kormányerők megsemmisítették a támadó terrorista kontingenseket és helyreállították az összeköttetést. Azóta a 66. Dandár kemény harcokban helytállt a “mérsékelt felkelőknek” nevezett Al-Kaida Ahrar Al-Sham és FSA terroristák ellenében, valamint az ISIS terroristák ellenében is.

A Szíriai Arab Hadsereg visszaverte az “iszlamista lázadók” támadását Észak-Hamában

észak hama

Hama tartomány északi része

Tegnap a Dzsaish Al-Fatah (“Hódítás Hadserege”) nevű terrorista szövetség “iszlamista lázadói” egy nagy méretű támadássorozatot indítottak Hama tartomány északi részén annak érdekében, hogy elfoglaljanak számos pontot, amelyek a Szíriai Arab Hadsereg ellenőrzése alatt álltak a stratégiai fontosságú Aleppo-Damaszkusz (M-5 jelű) autópálya mentén. Kezdetben a Dzsaish Al-Fatah szövetség fegyveresei tűzharcok sorozata után (a Dzsund Al-Aksza nevű Al-Kaida frakció és a Fajlakk Al-Sham/Sham Légió nevű ex-FSA csoport) elfoglalták Al-Buwajdah falut, a Lahaja és a Markabah ellenőrző pontokat a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály, 87. Dandár alegységeitől és a Nemzetvédelmi Erőktől.

Daesh terroristák vízszintes helyzetben, miután beleszaladtak a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatainak egyik alegységébe. Már nem kell, hogy kifizesse a napi zsoldjukat a terroristák kalifája.

Daesh terroristák vízszintes helyzetben, miután beleszaladtak a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulatainak egyik alegységébe. Már nem kell, hogy kifizesse a napi zsoldjukat a terroristák kalifája.

Amikor az “iszlamista lázadók” (értsd: vahhabita terroristák) tovább nyomultak volna dél felé, alaposan széthúzták vonalaikat és létszám hátrányba kerültek a Szíriai Arab Hadsereggel és a Nemzetvédelmi Erőkkel szemben Halfaja és Tajbat Al-Imam települések közelében; Ez lehetővé tette a Szíriai Fegyveres Erőknek múlt éjjel és ma korán reggel, hogy egy ellentámadást indítsanak és visszafoglalják ezeket a fontos pontokat a Dzsaish Al-Fatah szövetség megszálló fegyvereseitől.

Egy Mardeh településen lévő harctéri tudósító szerint a Szíriai Arab Hadsereg 87. Dandára és a Nemzetvédelmi Erők (a Szkajlabijah és Mardeh városi egységek) ma reggelre visszavették Al-Buwajdah falut és a körülötte lévő számos ellenőrző pontot, súlyos személyi veszteségeket okozva az “iszlamista lázadóknak”

A forrás a továbbiakban hozzátette, hogy a Dzsaish Al-Fatah szövetség másik rohamát, amit a többségében alawi muszlimok lakta Mahan falu ellen indított, a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők szintén visszaverték. A forrás szerint itt 14 ellenséges fegyveres halt meg az összecsapásban.

Megjegyzés: A Hama és Idleb határvidékén húzódó frontvonalak az utóbbi hónapok heves harcai ellenére statikusnak bizonyultak. A megszálló terrorszervezetek ismételt próbálkozások ellenére sem tudtak betörni Hama tartomány fővárosába. A hadsereg innen nem lépett át Idleb tartomány központi részei felé. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez inkább északnyugati (Lattakia) és északkeleti (Aleppo) irányokból valósul meg, ahol a kormányerők és szövetségeseik az utóbbi két hónapban jelentős területi nyereségekre tettek szert. Az Észak-Hamaban lévő frontvonal az Al-Kaida és a többi vahabita terrorista frakció erőinek lekötésére szolgál.

Hadi helyzet Kelet-Aleppoban

kelet aleppo

Aleppo tartomány keleti része

A Szíriai Arab Hadsereg különleges műveleti egysége, a “Tigris Alakulatok”, a Nemzetvédelmi Erők és a Baath Zászlóaljak (Khataib Al-Baath) támogatásával tovább folytatták a Kwejersz légi támaszpont körüli területek felszabadítását az ISIS terroristák elleni harcokban. A kormányerők és szövetségeseik ma felszabadították Tannuza települést.

Az Aleppo tartomány nyugati területein folytatott sikeres harcokat követően, a Szíriai Fegyveres Erők tovább haladnak az Aleppoi Hőerőmű felé.

Észak Lattakia megtisztul a török határig

lattakia

Lattakia tartomány északi része

 

A Szíriai Arab Hadsereg (Köztársasági Gárda) 103. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF), a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnyával és a Sivatagi Sólyom Dandárral felszabadították Mezzin települést Dzsabal Al-Akradban (Kurd-hegység), miután kiszorították az Al-Kaida (Al-Nuszra Front) és az FSA “1. Partmenti dandár” terrorszervezetek fegyvereseit. A hadműveletek Kinszibba település ostromával folytatódnak, a szárazföldi csapatok harcát az Orosz Légierő és a Szíriai Légierő vadászbombázói folyamatos légi csapásaikkal biztosítják. A Szíriai Arab Hadsereg már ellenőrzése alá vonta Duwajrikah települést Lattakia tartomány északi területén és a szövetséges egységekkel tovább nyomultak Kinszibba falu, az utolsó jelentősebb vahhabita megszállás alatt lévő település felé. A harcok ma az említett településen már folytak a hadsereg katonái és a megszálló Al-Nuszra Front (Al-Kaida), FSA terroristák között.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑