Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2015. 10. 26.

Haditudósítás az Iszlám Állam ellen vívott harcokról

2015. 10. 26.

A szíriai kormányerők és szövetségesei fontos győzelmet arattak az Iszlám Állam ellen Aleppo, Deir ezzor, és Hama tartományokban.

A Szíriai Arab Hadsereg legyőzte az ISIS terroristákat a Szalamijah-Ithrija útszakaszon Kelet-Hamaban

Nem sokkal ezelőtt a Szíriai Arab Hadsereg 10. Páncélos Hadosztály 66. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel és a lojalista palesztin ellenálló szervezettel,a Liwa Al-Kudsz-al (Jeruzsálemi Dandár) legyőzték az “Iraki és a Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet fegyvereseit Ithrija városánál annak érdekében, hogy megtisztítsák a stratégiai fontosságú Ithrija-Szalamija országutat Hama tartomány keleti részén.

Egy katonai forrás szerint a Szíriai Arab Hadsereg 66. Dandárából, a kelet-hamai Al-Szalamijah városban a Szíriai Fegyveres Erők képesek voltak visszafoglalni a terrorista csoport által megszállt területeket az Ithrija-Szalamija országút mentén miután kemény harcokat vívtak az ISIS terroristák ellen. A támadó ISIS fegyveresek közül sokan meghaltak és fegyverzetük megsemmisült.

.

(A fényképeken a katonák és nemzetvédelmisek az Ithrija-Khanasszer országutat megtisztítják az ISIS és az Al-Nuszra Front terrorszervezetek fegyveresei által hátrahagyott robbanószerkezetektől. Az Al-Kaida és az ISIS tegnap megpróbálták elvágni az összeköttetést Hama és Aleppo tartományok között. A Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők először a Szalamijah-Ithrija közötti útszakaszt védték meg. utána pedig az Ithrija-Khanasszer országút vonalán szálltak szembe a terrorszervezetekkel. Az ISIS célja az volt, hogy az Al-Kaida fegyvereseivel összehangoltan akadályozzák kormány csapatok Aleppo tartomány keleti és déli területein zajló felszabadító hadműveleteit. Forrás: SAA reporter twitter oldal)

Hadi helyzet Kelet-Aleppoban; A Kwejersz légi támaszpontért vívott csata folytatódik

Miközben a Szíriai Fegyveres Erők sikeresen megfeleltek az említett katonai kihívásnak, a szíriai kormány fő ellátási útvonala az Aleppo-Khanasszer országúton, ami Aleppo tartományba vezet még el van vágva az ISIS által. Ezt a jelentést megerősítették több forrásból a Szíriai Arab Hadseregből és a Nemzetvédelmi Erőkből Hama tartományban.

Amíg az ISIS fegyveresei jelen vannak az Ithrija és Khanasszer közötti útszakaszon addig a Szíriai Fegyveres Erőknek nincs közvetlen hozzáférése a kiemelt Aleppo-Khanasszer útvonalhoz, ami Aleppo tartomány fővárosába vezet.

Azonban a Szíriai Arab Hadsereg hadi sikerével (a Szalamijah-Ithrija útszakaszon) összefüggésben már jelen van a térség felett az Orosz Légierő és segít visszaverni a terrorista csoportokat Al-Rakka tartomány felé. Ezek a harcok most zajlanak.

Az Aleppo tartomány keleti területéért vívott csata felőrösödött Szíriai Arab Hadsereg és az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet között, amelynek során mindkét fél fölénybe akar kerülni ezen a most változó helyzetű észak-szíriai arcvonalon, ahol két hónapja még patthelyzet alakult ki.

Vasárnap reggel az ISIS terrorszervezet folytatta a nagy területen kibontakozó támadásait a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalai ellen az Aleppo tartomány keleti területén fekvő Al-Azizijah és Tal Arn városoknál, miközben a Szíriai Arab Hadsereg “Gepárd Alakulata” (a Tigris Alakulatok alegysége) megpróbált közelebb nyomulni az ostromlott Kwejersz Katonai Repülőtérhez a Deir Hafer-síkságon.

Az ISIS terrorszervezet támadása a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalai ellen Al-Azizijah és Tal Arn városoknál a megszállók számára rosszul végződött, mert az Orosz Légierő SZU-25SZM harci repülőgépei szétlőtték a támadó állásaikat Tal Riman és Al-Szalihijah településeknél arra kényszerítve a terrorszervezetet, hogy visszavonuljanak az említett kelet-aleppoi falvakhoz vezető főútról.

Mindeközben északkeletre Al-Azizijahtól a Szíriai Arab Hadsereg Gepárd Alakulata együttműködve a Nemzetvédelmi Erők Aleppo városi kontingensével és a Khataib Al-Baath (Al-Baasz Zászlóaljak) harcosaival újabb támadást hajtottak végre az ISIS terrorszervezet védelmi vonalai ellen Shejkh Ahmadban, ahol hozzáfogtak a település elfoglalásához, amely 2 kilométerre van a Kwejersz Katonai Repülőtér védelmi övezetétől

Az ISIS fegyveresei képesek voltak elfoglalni Al-Halabijah települést egy gyors ellentámadásban a kiemelt fontosságú hőerőmű közelében; ez arra ösztönzi a Szíriai Fegyveres Erőket, hogy a Kwejersz Katonai Repülőtér felmentésére összpontosítsák az erőfeszítéseiket és kevésbbé a hőerőmű elfoglalására.

A Szíriai Arab Hadsereg versenyt fut az idővel a Kwejersz Katonai Repülőtér felmentése érdekében, mert az ISIS terrorszervezet megpróbálta elvágni a Hadsereg utánpótlási vonalát az Al-Szafira körzet felől.

.

(A fényképeken az ISIS terroristák és “mérsékelt felkelő” partnereik által telepített házilagos készítésű robbanószerkezetek (IED.) Az Ithrija-Khanasszer országút mellől szedték össze és hatástalanították a Szíriai Arab Hadsereg tűzszerészei, műszaki alegységek és nemzetvédelmisek.)

Az ISIS terrorszervezet hétvégi támadásainak az eredménye: 200 halott vahhabita terrorista 3 nap alatt

tigris alakulat

A Tigris alakulat katonái

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet több nagyerejű támadásba kezdett az elmúlt hétvégén a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalai ellen a Deir Ezzor Katonai Repülőtérnél, a stratégiai jelentőségű Khanasszer-Aleppo országút ellen Kelet-Hamaban, valamint Al-Azizijah és Tal Arn városoknál Aleppo tartomány keleti területén.

Miközben ezek az offenzívák sikeresen indultak az ISIS terrorszervezetnek, a végén súlyos véráldozatokba kerültek, ami túl soknak bizonyult a megszállók számára, mert a Deir Ezzor Katonai Repülőtértől és a Khanesszer-Aleppo országútról egyaránt véresen vonultak vissza.

Kétségtelenül a legvéresebb ütközet a Khanasszer-Aleppo országút mentén zajlott le, ahol a megszállók megpróbálták elvágni a szíriai kormány Aleppo tartományba vezető egyetlen jelentős ellátási útvonalát; ez a kihívás csak addig bizonyult sikeresnek a terrorszervezet számára amíg tömegével kezdtek elhullani a fegyvereseik az Ihrijah város elleni kudarcba fulladt támadásuk során.

A Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) Al-Szalamijah városi parancsnokságán Kelet-Hamaban szolgáló forrás szerint az ISIS terrorszervezet vesztesége elérte a 100-120 főt, miközben a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei összesen 41 hősi halottat veszítettek a Khanasszer és Aleppo közötti országút ellenőrzéséért vívott csatában.

A Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály 66. Dandára végzett az ISIS terrorszervezet szaúd-arábiai állampolgárságú harctéri parancsnokával, az “Abu Uszama Al-Dzsazrawi” nevezetű vahhabita vezérrel. A halott ISIS terroristák között őt is azonosították.

Eközben Deir Ezzor tartományban a jelentések szerint az ISIS terrorszervezet 60 fegyveresét vesztette el miközben megpróbálták áttörni a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalait a katonai repülőtér délnyugati bejáratánál. Ezek a támadók legnagyobbrészt az Orosz Légierő kíméletlen légi csapásaiban hullottak el.

Végül meg kell említeni a Tal Arn és Al-Azizijah városokért Kelet-Aleppoban (a tartományban) vívott mostani csatát; ez a roham volt a terrorszervezet számára a “legsikeresebb” és járt viszonylag kevesebb áldozattal, amikor megközelítőleg 40-50 fegyveresét veszítette el Tal Riman és Al-Szalihijah falvak elfoglalásakor.

Mindent összevetve az ISIS jelentős számú személyi veszteséget szenvedett az elmúlt 72 óra során, ebből arra a következtetésre lehet jutni, hogy az elmúlt hétvége volt az egyik legvéresebb időszakuk volt, mert a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei 200 fegyveresüket küldték a másvilágra.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑