Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 01. 25.

Haditudósítás Szíriából

2016. 01. 25.

A szíriai kormányerők Lattakia tartományban és Palmyra közelében újabb területeket foglalt vissza a terrorszervezetektől.

A Szíriai Arab Hadsereg 8 további települést tisztított meg az “iszlamista” fegyveresektől Észak-Lattakiában, a török határon

lattakia

Lattakia tartomány észak-keleti része

A Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) fegyvereseinek ez a legrosszabb napja Lattakia tartományban idén, ez legnagyobb részben a Szíriai Arab Hadsereg masszív előretörésének köszönhető a Trukmani-hegységben (Dzsabal Al-Turkman) a török határ mentén.

Ejad Al-Husszein haditudósító szerint a Szíriai Arab Hadsereg (Köztársasági Gárda) 103. Dandára a Nemzetvédelmi Erők (NDF), a Liwa Szukkur Al-Szahra különleges egység (Sivatagi Sólymok), a Szíriai Szociális Nemzeti Párt(SSNP) katonai szárnya és a Szíriai Ellenállás (Mukkawama Szourija) támogatásával teljesen ellenőrzésük alá vontak 8 újabb települést a Turkmani-hegységben, miután kemény harcokat vívtak a Dzsabhat Al-Nuszra és az FSA vahhabita terroristáival.

A Szíriai Arab Hadsereg 103. Dandára és szövetségesei (különösen a Nemzetvédelmi Erők) a következő településeket szabadították fel a Turkmani-hegységben: Bajt Riha, Katf Al-Kamu, Burzds Al-Rahmalijah, Al-Kalajli , Al-Rijanijah, Al-Szuda, Al-Rihanijah és Baldar.

A vahabita megszállók a teljes bekerítés veszélyével szembesülnek Al-Rabijah stratégiai városnál, amely csak néhány kilométernyire van a török határtól és az ún. “szíriai ellenzék” (értsd: török, csecsen, jordániai, szaúdi, tunéziai, líbiai stb…) utolsó ellátási útvonalától, amely Törökországból vezet a szíriai Turkmani-hegységbe, Észak-Lattakiában.

Képek a Lattakiában harcoló katonákról:

.

A Szíriai Arab Hadsereg bekeríti Kariataint (Qaryatayn), miközben a nyugat-tadmuri (Palmyra) arcvonalon patthelyzet van

12541134_639379229537957_3390046409558444769_n

Homsz tartomány keleti része

A Szíriai Arab Hadsereg és az ISIS terroristák hónapokon keresztül csaptak össze egymással Nyugat-Tadmurban (Palmyra); jelenleg az arcvonal viszonylag mozdulatlan patthelyzetet mutat Al-Bajarat és Al-Dawa falvakban kevesebb, mint 10 kilométerre a történelmi Palmyra városától.

Azonban a kormányerők visszaverték az asszír keresztény város, Szadad elleni támadásokat és visszafoglalták Mahin települést, miközben visszaszorították őket az ISIS erősségévé alakított Kariatainba (Qaryatayn). Jelenleg a Szíriai Arab Hadsereg elvágta az ISIS ellátási vonalait, amelyek Kariatainba vezetnek északi, nyugati és keleti irányból egyaránt, miközben ezen kívül számos magaslatot foglaltak el a város körül. Néhány földút van még keleti irányból, amely összeköti Al-Kariataint az “iszlám állam” terrorszervezet uralma alatt álló többi területtel.

Hadászati szempontból a Szíriai Arab Hadseregnek tovább kell szélesíteni azt a veszélyeztethető területsávot, amelyet az M3 jelű, Homsz és Palmyra között húzódó országút mentén ellenőriz, hogy elrettentse az ISIS fegyvereseit a Tijasz légi támaszpont ellen indítandó, esetleges meglepetésszerű támadásoktól. A továbbiakban, ha a kormányerőknek sikerül visszafoglalniuk Kariataint, akkot akadálytalanul nyomulhatnak tovább a lakatlan (vagy korábban nagyon ritkán lakott) kőolajban gazdag kelet-szíriai sivatagban, egészen az iraki határig.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑