Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 06. 04.

Haditudósítás Szíriából

2015. 06. 04.

A Szíriai Arab Hadsereg és a szövetséges milíciák összesen hetven fronton harcolnak az ISIS, a Nuszra Front, és más szélsőséges iszlamista terrorszervezetek ellen.

Az asszírok (szír/syriac őslakosok) felvették a harcot a megszálló ISIS terroristák ellen Al-Haszakah tartományban

asszírok

Gozarto Védelmi Erők 

A nem rég megalakított asszír ellenállási és önvédelmi szervezet, a Kuvat Al-Hamajeh Al-Dzsaziri (Gozarto Védelmi Erők) Al-Kamishli városból csatlakozott szövetségeseihez, a Szíriai Arab Hadsereghez, a Kuvat Al-Sutoro másik asszír keresztény milíciához, a pánarab szocialista (szunni arab többségű) Baath Zászlóaljakhoz (Khataib Al-Baath) és a Szíriában jelen lévő Nemzetvédelmi Erőkhöz (NDF) a tartományi főváros védelmében az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” terrorszervezet hullámokban támadó fegyveresei ellen.

A szíriaiak nemzeti egységét kifejező összefogásban részvevő lojalista erők, a Szíriai Arab Hadsereg oldalán harcolva megállították az ISIS Al-Haszakah elleni támadását és kiszorították a támadó terroristákat Al-Daudijah és Ad-Shakra falvakból a tartományi főváros közelében és megtisztították a terroristáktól az aszfaltkeverő üzem és az Al-Adhath Központi Börtön környékét Al-Haszakah tartományban.

Az ISIS terrorszervezet támadása Al-Haszakah ellen

hasaka

Haszakahi front

A Szíriai Arab Hadsereg visszaszorította az ISIS terrorszervezet fegyvereseit Al-Haszakah tartományban, súlyos veszteségeket okozva nekik.

Az ISIS terrorszervezet sok tagja elhullott vasárnap miután megpróbáltak beszivárogni Makhzum, Szuda és Abd körzetekbe Al-Haszakahtól dél-nyugatra és szíriai katonai állásokat támadtak meg

A Hadsereg ellentámadása során több tucat ISIS terrorista halt meg és több fegyverzeti anyagokkal megrakott teherautó semmisült meg.

Két napon belül ez volt a vahabita terrorszervezet második támadási kísérlete a tartományi főváros ellen, amit a Szíriai Arab Hadsereg a szövetségeseivel, a Nemzetvédelmi Erőkkel, a Baath Zászlóljakkal és a Sutoro asszír keresztény milícia önkénteseivel visszavert. Al-Haszakah-t a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetségesei a kurd Népi Védelmi Bizottságokkal (YPG) közösen ellenőrzi.

A Szíriai Arab Hadsereg ellencsapást mért az ISIS terrorszervezetre Deir Ezzor tartományban

deir ezzour

Deir Ezzourban harcoló szír alakulat

Nem kevesebb mint 24 órával az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet Deir Ezzor Katonai Repülőtér és Al-Murrija falu ellen intézett támadásának elmúltával a Szíriai Arab Hadsereg 137. Gépesített Dandára (17. Gépesített Lövészhadosztály) és a Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandára egyidejűleg ellentámadást indított a tartományi fővárosban , ahol a terrorcsoport fő utánpótlási vonalát vették célba, amelyen keresztül ellátták a repülőteret támadó fegyvereseket a keleti szárnyon.

Ez az erőteljes ellencsapás kedden hajnalban indult; amikor a Hadsereg 137. és 104. Dandárai megrohamozták a Ghasszan Abbud és a Szajuf tereket Deir Ezzor városában, ahol heves összecsapásban szembeszálltak egy nagy létszámú ISIS kontingenssel a közeli épületekben, amelyek a terek fölé magasodnak.

Ezeket az erőszakos tűzharcokat követően a Szíriai Arab Fegyveres Erők képesek voltak áttörni az ISIS arcvonalainak védelmét a Ghasszan Abbud és a Szajuf tereken, megölve az ellenség 25 fegyveresét és megsemmisítve négy páncélozott járművüket, közte egy BMP-t, mielőtt teljesen ellenőrzést tudtak szerezni ezen körzetek felett a tartományi főváros északi szektorában.

Ezeken a Deir Ezzor északi részén végrehajtott akciókon kívül a Szíriai Arab Fegyveres Erők együttműködve a Nemzetvédelmi Erők (NDF) tartományi kontingenseivel és helyi szunni törzsi harcosokkal az ISIS állásait támadták az Al-Rashidijah-kerület dél-keleti peremén, előrenyomulva az Iszlám Központ közelében; ez a terület most már legnagyobb részben a Szíriai Fegyveres Erők ellenőrzése alá került

Az ISIS ellentámadással próbálkozott az Al-Kanamat, Al-Sziná és Al-Arfa kerületek ellen a tartományi székhelyen; azonban a rohamaival képtelen volt területi nyereségre szert tenni, amikor a hirtelen keddi zivatar és a szélvihar nem biztosított számukra megfelelő álcázást, amiben reménykedtek.

Több összecsapásról érkezett jelentés a Szíriai Arab Fegyveres Erők és az ISIS terrorszervezet között az Al-Dzsubejleh, Al-Hamidijah, Shejkh Jasszin, Al-Husszeinijeh kerületekben és a régi repülőtéri negyedben Deir Ezzor városában.

A szíriai katonai felderítés három terrorista helyszínről gyűjtött adatai alapján célpontok semmisültek meg Idleb tartományban.

  1. A Nuszra Front terrorszervezet tábori kórháza.
  2. A Nuszra Front vezetési pontja.
  3. Egy a Nuszra Front által használt hangár, és egy épület ami a Nuszra  “bírósága” volt.

A helyszínek koordinátáit a szíriai katonai felderítés hírszerző jelentették a hadszíntérről és továbbították a Szíriai Légierőnek.

A Szíriai Arab Légierő vadászbombázói irányított bombákat és rakétákat vettek be a megsemmisítésükre, hogy amennyire lehet elkerüljék a polgári áldozatokat.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah győzelmet aratott az Al-Kaida terroristák felett a Qalamun-hegységben

A Szíriai Arab Hadsereg 1. Hadtest, 5. Páncélos Hadosztályának T-72AV típusú harckocsija.

A Szíriai Arab Hadsereg 1. Hadtest, 5. Páncélos Hadosztályának T-72AV típusú harckocsija.

Miközben a vahabita propaganda Ariha elestéről áradozik, elfelejtik megemlíteni, hogy Szíriában több arcvonal van.

Miközben a Szírián élősködő Al-Kaida terroristák, a Nuszra Front terrorszervezet az Ariha városában, Idleb tartományban elért győzelmüket ünneplik, a Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah megtisztította a Qalamun-hegység területének több mint 90 százalékát Szíriában miután semlegesítette az Al-Kaida fegyveresek kudarcot vallott offenzíváját Libanon határán.

Tény, hogy a Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztály 20. Dandára és 128. Dandára és a Hezbollah harcosai biztosították a Libanonból Damaszkuszba, Szíria fővárosába vezető legfontosabb utakat, mindet. Közben a Nuszra Front és a hozzátartozó csoportok elhallgatják a veszteségeik súlyosságát a Qalamun-hegységben, és azt propagálják, hogy a szíriai kormány és a Fegyveres Erők összeomlottak.

A Nuszra Front a terrorszervezetnek a május elején indított támadás sorozata a Qalamun-hegységben katasztrofálisan végződött, mert a Szírián élősködő Al-Kaida tagszervezet 163 halottat veszített megerősített adatok alapján az elmúlt két hétben; ezt még duplán súlyosbítja az a tény, hogy elvesztették a Tal Mussza hegycsúcsot, ami a legfontosabb erősségük volt a Qalamun-hegységben.

Mit jelent ez a Nuszra Front  számára?

A Qalamun-hegység elvesztése csak egyetlen utánpótlási vonalat hagyott meg számukra, ami Libanonból Damaszkusz tartomány felé vezet; ez az ellátási vonal az Al-Zabadani-Nhaleh határátkelőnél van, amit jelenleg a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály 41. Dandára és a Szíriai Köztársasági Gárda 103. Dandára vont zárlat alá.

Mit jelent ez a Szíriai Arab Fegyveres Erők számára?

Amint a Szíriai Fegyveres Erők teljesen helyreállítják az ellenőrzést a Qalamun-hegységben Al-Zabadani felett, akkor 7700 katonájuk fog felszabadulni, két harckocsi dandár, valamint a 4. Gépesített Hadosztály (Maher Al-Assad vezérőrnagy legmagasabb egysége!) és a Köztársasági Gárda elit alakulatai; ezzel lehetővé válik, hogy ezeket a katonákat áttelepítsék a még vahabita megszállás alatt lévő körbezárt területek (Nyugat-Ghouta, Kelet-Ghouta, Wadi Al-Barada, Ad-Dumajr) megtisztítására.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑