Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2015. 04. 15.

Haditudósítás Szíriából – Ellentámadások a terroristák ellen

2015. 04. 15.

 Idlebban, Deir Ezzorban és a damaszkuszi Yarmouk palesztin menekülttáborban ellentámadásokat indítottak a kormányerők a népi milíciák támogatásával.

A Dzsaish Al-Fatah terrorszervezet Al-Fuaa megtámadására készül; A Szíriai Arab Hadsereg bejelentette egy új hadművelet indítását Idleb város visszavételére

11149465_840043696077014_4951600814789045355_n

Ellentámadás Idleb város visszafoglalásáért

 “Iszlamista” csoportok konglomerátuma, amik a Dzsaish Al-Fatah (“Hódítás Hadserege”) szervezetet alkotják, körbevették a többségében síták lakta Al-Fuaa és Kafraja falvakat miután ellenőrzik Idleb északi részét, elvágva ezzel a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) helyi kontingensének elsődleges utánpótlási vonalát.

Ez már nem az első alkalom, amikor vahabita terrorista csoportok támadják Al-Fuaat és Kafraját, két héttel az Idleb elleni támadás előtt a Harakat Ahrar Al-Sham terrorista csoport három irányból megrohamozta ezeket a településeket. A Nemzetvédelmi Erők azonban 72 órás harc után akkor visszaverték őket.

Idleb város déli részén az Al-Kaida szíriai ága a Dzsabhat Al-Nuszra (a Dzsaish Al-Fatah alapítója) aknavetőkkel és vállról indítható rakétákkal lőtte a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) állásait a Tal Mintaar és az Al-Masztuma bázisoknál; azonban a nemzetvédelmiek nehézfegyvereikkel válaszoltak és visszaverték a támadókat, a vahabita terrorszervezetek képtelenek voltak területet szerezni, annak ellenére hogy közösségi média felületeiken állították.

Eközben Dzsizr Al-Shughurnál a Dzsabhat Al-Nuszra fegyveresei megpróbálták elfoglalni a Szíriai Arab Hadsereg egyik ellenőrző pontját északra a várostól, de a katonák visszaverték őket, mielőtt átjutottak volna a védelmi vonalon.

Az Al-Masdar News arab hírújsághoz közeli források nyilvánosságra hozták, hogy az Idleb tartomány székhelyének visszafoglalására indított offenzíva neve: a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnoksága által közöltek szerint a “Pokol Tüze Hadművelet”. Még nem tűzték ki a támadás idejét, de Idleb város déli részén már harcok dúlnak és már érkezett ide erősítés és a vahabita terrorszervezetek támadásai sem álltak le.

A Szíriai Arab Hadsereg visszafoglalta a Szakkr-sziget legnagyobb részét Deir Ezzorban

zahr eldeen tábornok a sivatagi sólymok parancsnoka

Zahr Al-Deen tábornok a Sivatagi Sólymok parancsnoka

A Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandára jelentős áttörést ért el a Szakkr-szigeten Deir Ezzorban, amikor elfoglalta a sziget legnagyobb részét 6 hónapnyi váltakozó sikerű támadást és ellentámadást követően az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet elleni harcban.

Egy katonai forrás szerint a Hadsereg, Köztársasági Gárda 104. Dandára több rajtaütést hajtott végre az ISIS állásai ellen a Szakkr-sziget Al-Alalish kerületének északi szektorában, likvidálva 22 vahabita fegyverest és megsemmisítve egy 14,5 milliméteres géppuskával felszerelt páncélozott járművet a hadművelet során.

Folytatva sikeres előretörését Deir Ezzortól délre a Hadsereg 104. Dandára tovább nyomult Al-Baanur faluba az Al-Shardah-hegységben megvívott győztes ütközet után.

Heves összecsapásokat jelentettek a Szíriai Arab Hadsereg 137. Dandára és az ISIS terroristák között Deir Ezzor északi részén fekvő Al-Hawikka kerületben; emiatt a Szíriai Arab Légierő több légi csapást mért ellenséges fegyveresekre miután egy nagy létszámú ISIS terrorista csoport tűnt fel az Al-Hawikka kerület keleti határán.

Harcok vannak Al-Dzsafra, Al-Murijah és Al-Shula falvakban, ezenkívül összecsapásokat jelentettek még a Rashidijah, Al-Kanamat, Al-Szina és Al-Ruszafa kerületekből Deir Ezzor városából.

A Szíriai Arab Hadsereg folyamatosan menekíti ki a palesztin lakosságot a terroristák által elfoglalt Jarmuk menekülttáborból:

.

Az ISIS újra betört a Jarmuk-táborba, de a Palesztin Felszabadítási Hadsereg szembeszállt a támadókkal; Három fél harcol egymás ellen

yarmouk

A Szíriai Arab Hadsereg mélyen behatolt a palesztin menekülttáborba

 Múlthéten csütörtökön reggel az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet újra betört az Al-Jarmuk tábor területére, miután elmúlt éjjel a Hamaszhoz tartozó Aknef Bejt Al-Makdisz palesztin milícia fegyveresei kiszorították onnan; ebben a támadásban az ISIS elfoglalta a kerület három tömbjét, közötte a Jarmuk lányiskola épületét, a Palesztin Mecsetet, a 15. utcát és a 30. utcát.

Az ISIS ezenkívül sikeresen betört Al-Tadamonba keletre az Al-Jarmuk tábortól elfoglalva a rivális vahabita terrorszervezetek álta megszállt területet és ellenőrzést szerezve a Palesztin utca felett miután összecsapott a Szíriai Arab Hadsereg által támogatott Palesztin Felszabadítási Hadsereggel.

Csütörtök délután a szíriai kormányhoz és néphez hű palesztin erők egy ellenoffenzívát indítottak Al-Tadamonban és az Al-Jarmuk táborban, ahol vissza tudták foglalni a Palesztin utcát és a 30. utcát, az éj leszállta előtt csillapodtak a harcok ebben a törékeny helyzetű térségben.

Egy palesztin forrásunk szerint a közeli Dzsarmana táborból, a milíciák, amelyek rész vettek a Szíriai Arab Hadsereg által támogatott offenzívában a következőek: a Palesztin Felszabadítási Hadsereg (PLA), a Népi Front Palesztina Felszabadításért-Főparancsnoksága (PFLP-GC) és a Fatah Al-Intifada. Ezek a szervezetek, mint cionista ellenes emigráns szervezetek, eredetileg jelen voltak a szíriai háborút megelőzően az Al-Jarmuk táborban élő palesztinok között.

Az Aknef Bejt Al-Makdisz milícia (Hamasz) számára a Jarmuk Iskola utca visszafoglalása létfontosságú ütközetté vált, mert az ISIS ellenőrzés ezen körzet felett beszorította a “felkelőket” (értsd: az ISIS-el rivális vahabita terroristák, Al-Kaida tagok, Nuszra Front, Iszlám Hadsereg fegyveresek) anélkül, hogy vissza tudnának vonulni onnan.

Az Aknef Bejt Al-Makdisz milícia sikeresen visszafoglalta a Jarmuk Iskola utcát; azonban az ISIS képes volt helyreállítani az ellenőrzését a 30. utca korábban Al-Kaida csoportok uralta részében.

A hétvégére abba maradtak a harcok Al-Jarmukban és Al-Tadamonban, de valószínű, hogy ezek péntek reggel folytatódtak.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑