Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 01. 16.

Haditudósítás Szíriából – Falvak tucatjai szabadultak fel Aleppo tartományban (videók)

2018. 01. 16.

Az Orosz Fegyveres Erők egy militáns csoportot semlegesítettek, amely a Hmeimim légi támaszpont ellen 2017. december 31-én hajtott végre aknavető támadást, jelentette be az Orosz Honvédelmi Minisztérium január 12-én. A minisztérium szerint a szíriai orosz haderőcsoportosítás 152 milliméteres 2K25 „Krasznopol” lézer irányítású tüzérségi lövedéket használt a csoport rejtekhelyének megsemmisítésére.

A minisztérium hozzátette, hogy az Orosz Vezérkar Felderítő Főcsoportfőnöksége (GRU!) pilóta nélküli repülőgépek (drónok) összeszerelésére és tárolására szolgáló üzemet fedezett fel Idleb tartományban. Az üzem valószínűleg kapcsolatba hozható felfegyverzett drón támadásokkal, amelyek január 6-án érték a Hmeimim légi támaszpontot és a Tartuszban lévő orosz haditengerészeti létesítményt. Az összeszerelő üzemet szintén „Krasznopol” lézerirányzású tüzérségi lövedékekkel semmisítették meg.

A felvétel T-90-es tankban készült, miközben a szír hadsereg az Al-Kaida állásait támadja:

A január 12. és január 15. közötti időszakban a Szíriai Arab Hadsereg reguláris egységei, a Tigris Alakulatok, a Nemzetvédelmi Erők (NDF), a Liwa Al-Kudsz palesztin és a Liwa Fatemijun hazara paramilitáris egységek, valamint más kormányhű erők fokozták a nyomást a Hajat Tahrir Al-Sham (korábban Dzsabhat Al-Nuszra), a Harakat Ahrar Al-Sham és a velük szövetséges vahhabita terrorista csoportokon Idleb és Aleppo tartományok déli területein.

A szíriai kormánycsapatok és szövetségeseik Khanasszer várostól nyugatra és északnyugatra nyomultak előre és ellenőrzésük alá vonták az Al-Hassz-hegyet és nagyszámú közeli falut. A kormányerők Abu Al-Duhur légi bázistól délkeletre lévő állásai és a Khanasszertől nyugatra húzódó állásaik közötti távolság ezzel két kilométerre csökkent. Dél-Idlebben a hadsereg Tigris Alakulatai és palesztin szövetségeseik felvették a harcérintkezést a megszálló vahhabita terrorszervezetekkel Atszhan, Tell Marak, Um Khalakhil, Zifr Szaker, Zifr Kabir, Szurudzs, Isztablat és Raszm Al-Kard falvakban, amelyek a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció ellentámadásának célpontjai voltak.

Ettől függetlenül a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők tartományi alegységei előretörtek Észak-Hamaban és elfoglalták Tafahah, Tal Mutilat falvakat, valamint megrohamozták Abu Khaf, Anik Badzsrah, Szukari településeket.

Az elkövetkező napokban a szíriai kormányerők fel fogják számolni az Aleppo tartomány déli részén ellenséges kézen maradt katlant és tovább fognak előrenyomulni annak érdekében, hogy egy újabb katlanba zárják a Khanasszertől délnyugatra lévő vahhabita megszálló csoportokat.

Eközben a Török Fegyveres Erők katonákat és hadfelszerelést, közöttük harckocsikat, tüzérségi eszközöket és harcjárműveket telepítettek a Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) ellenőrzése alatt álló Afrin város és járás szomszédságába. A csapatok telepítése tüzérségi támadások után történt, amelyeket a Török Fegyveres Erők hajtottak végre a kurd YPG állásai ellen a térségben. A kurd többségű Afrin járást a megszálló török csapatok és proxy dzsihádista zsoldosaik veszik körül. Afrin ellátása a szíriai kormányerők ellenőrzése alatt álló Aleppo tartományi területekről biztosított!

Korábban Recep Tajjip Erdogan török elnök azt nyilatkozta, hogy a török csapatok hamarosan megtámadhatják az északnyugat-szíriai Afrin várost annak érdekében, hogy „megtisztítsák” az országa határát az ankarai kormány által „terroristának” titulált kurd önvédelmi milíciáktól. A Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) az USA támogatta, úgynevezett „Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) magja, legfontosabb része. Ankara szerint a kurd YPG viszont a főleg Dél-Törökországban és Észak-Irakban működő szeparatista Kurd Munkáspárt (PKK – marxista gerillaszervezet) szíriai frakciója

A szíriai kormánycsapatok visszafoglalták Tell Ferzatot a Dzsaish Al-Iszlam terrorszervezettől a Damaszkusz tartományi Kelet-Goutha régió déli részén, közölte a Szíriai Arab Hadsereg egyik főtisztje a SouthFront katonapolitikai honlap szerkesztőségével, az előretörés az erőfeszítés része, amely a Dzsaish Al-Iszlam terrorszervezetet akarja megakadályozni abban, hogy segíteni tudja a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezet Harcjármű Bázis elleni támadását Harastaban. Szintén a Dzsaish Al-Iszlam és a Szíriai Arab Hadsereg közötti összecsapásokat jelentettek Hazrama és Huszh Al-Duahra településkről.

Január 14-én az ISIS terrorszervezethez átállt dzsihádista frakciók számos állást foglaltak el, közöttük a Palesztin Segély Szervezet épületét és az Abd Al-Kadir Al-Husszein Iskolát a Jarmuk menekülttábor keleti részén, közölte az ISIS terrorszervezet „Amaq” nevű propaganda felülete. A Hajat Tahrir Al-Sham terrorszervezet öt tagja életét vesztette az ISIS-hez hű fegyveresek támadásában. ISIS ellenes vahhabita („ellenzéki”) források szerint a menekülttábor 70 százaléka az „Iszlám Állam” zászlóját viselő csoportok kezébe került. A terrorszervezet terjeszkedése közvetlen fenyegetést jelent a kormányerők ellenőrizte térségeknek, kifejezetten akkor ha az ISIS fegyveresei elérik a Damaszkuszi Nemzetközi Repülőtérre vezető főúttal szomszédos körzeteket.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑