Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 04. 22.

Hajlandóak megadni magukat az utolsó dzsihadista csoportok Damaszkuszban (videó)

2018. 04. 22.

A szíriai média híradásai szerint a Damaszkusz déli külvárosait ellenőrző dzsihadisták kiakasztották a fehér zászlókat, vagyis megadták magukat, miután a szíriai légierő pénteken légicsapásokat mért állásaikra.

Al-Syria tévécsatorna híradása szerint a légierő azután mért nagy pontosságú csapásokat az Iszlám Állam és a Nuszra Front állásaira a főváros déli peremkerületeiben, hogy a dzsihadisták lőtték onnan Damaszkusz lakott területeit, és kioltották négy ember életét, 52-t pedig megsebesítettek.

A légi támadások főleg a főváros központjából nyolc kilométerre délre fekvő Hajar Al-Aswad külvárosban lévő állásaik, parancsokságuk és fegyverraktáraik ellen irányultak, és áldozatokat követeltek.

Az Al-Mayadeen tévécsatorna úgy tudja, hogy a légicsapások után a dzsihadisták kiakasztották a fehér zászlókat – ami megadást jelent -, és beleegyeztek a békekötésbe.

A szíriai hadsereg csütörtökön ultimátumot intézett az Iszlám Államnak, értésére adta, hogy két napon belül távoznia kell Hajar Al-Aswad és Tadamon déli külvárosokból, illetve a jarmouki palesztin menekülttáborból, ellenkező esetben a hadsereg erővel vonja ellenőrzése alá ezeket a területeket.

Előzőleg arról röppentek fel hírek, hogy a hadsereg erősítést küldött a Jarmúkkal szomszédost Kadamba, és körbezárta a dzsihadistákat a déli külvárosokban. Kedd óta érkeznek hírek arról, hogy a szíriai hadsereg ágyúzza a dzsihadista zárványt, előkészítve a terület visszafoglalását. Ez a terület sokkal kisebb, mint a Damaszkusz melletti Kelet-Gouta, amelyet a kormányerők orosz támogatással nemrég szabadította fel.

A dzsihadisták 2015 óta ellenőrzésük alatt tartják a Damaszkusz déli részén fekvő jarmúki palesztin menekülttábor nagy részét, illetve Hajar Al-Aswad, Tadamon és Kadam bizonyos területeit, és időről időre támadásokat indítottak onnan a hadsereg őrhelyei ellen. Becslések szerint mintegy 1220-an vannak. Március 21-én egy ilyen támadásban 36 szíriai katonai vesztette életét. Ha sikerülne kiűzni a szélsőségeseket, akkor a főváros és környéke 2012 óta először teljes egészében a kormány felügyelete alá kerülne.

Jarmouk a legnagyobb palesztin menekülttábor Szíriában, a konfliktus kezdete előtt 160 ezer lakója volt, köztük szíriaiak is. Ma már csak néhány ezer menekült él ott.

Fabrice Balanche francia földrajztudós, Közel-Kelet-szakértő szerint az Iszlám Állam Szíria területének mindössze öt százalékát tartja ellenőrzése alatt.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑