Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Bahrein

2017. 01. 16.

Halálos ítéletet hajtottak végre Bahreinben (képek, videó)

2017. 01. 16.

Kivégeztek vasárnap Bahreinben három síita muzulmánt akiket rendőrgyilkossággal vádoltak meg. A kivégzés  tiltakozásokat váltott ki a zömében síiták lakta, de szunnita királyi család által vezetett a Perzsa-öbölbeli királyságban.

A BNA állami hírügynökség szerint a három férfit egy bíró, egy orvos és egy muzulmán sejk jelenlétében végezték ki golyó által vasárnap, néhány nappal az után, hogy a legfelsőbb bíróság helybenhagyta az ellenük hozott halálos ítéletet.

A három kivégzett síitát tavaly ítélték halálra azzal a váddal, hogy egy évvel korábban pokolgépes robbantással kioltották három rendőr életét. A vádlottak tagadták bűnösségüket, és azt mondták, hogy kényszerítették őket a beismerő vallomásra. Hét társukat életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Emberi jogi aktivisták elítélték a kivégzést. “Ez Bahrein történelmének fekete napja. Ez a bahreini kormány által elkövetett leggyalázatosabb bűncselekmény, és szégyent hoz rá… Az eset biztonsági fenyegetést jelent Bahreinre és az egész térségre nézve” – mondta Szájed Ahmed Alvadaj, egy londoni székhelyű bahreini jogvédő szervezet vezetője, aki szerint a kormány is tudta, hogy a vádlottakat megkínozták, a bírósági eljáráson pedig teljesen figyelmen kívül hagyták a védelem ezzel kapcsolatos kifogásait.

Bahreinben hat éve nem hajtottak végre halálos ítéletet. Az ellenzék politikai indíttatásúnak tartja a kivégzéseket. Hírügynökségek szerint ez tiltakozásokat fog kiváltani az országban. Már szombaton, miután híre ment a várható kivégzéseknek, tüntetések kezdődtek a fővárosban, el-Manámában és az ország északkeleti részén fekvő síiták lakta településeken. A közösség médiában megosztott felvételek tanúsága szerint a tiltakozók utakat zártak le és gyújtóbombákat hajigáltak a helyszínre vezényelt rendőrökre. A belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint egy rendőr megsebesült, amikor tüzet nyitottak járőröző biztonságiakra a fővárostól, el-Manámától nyugatra fekvő Bani Dzsamra településen. A támadás elkövetőjeként a két évvel ezelőtti rendőrgyilkosságokat is magára vállaló Astar Brigád nevű síita fegyveres csoport jelentkezett, amely feltehetőn mintegy húsz pokolgépes támadást hajtott végre Bahreinben az elmúlt három évben.

A Perzsa-öbölben fekvő 1,3 milliós, többségében síiták lakta kis monarchiában 2011 februárjában – az arab világon végigsöprő, úgynevezett “arab tavasz” idején – rendszerellenes tiltakozás tört ki. Az elégedetlenkedők a több mint kétszáz éve hatalmon lévő szunnita dinasztia jogköreinek korlátozását, valódi alkotmányos monarchia bevezetését és a síitákat érő hátrányos megkülönböztetés felszámolását követelték.

A síiták tüntetéseit egy hónappal később szaúd-arábiai és egyesült arab emírségi segítséggel leverte Hamad bin Ísza al-Kalifa király, de a lázongás azóta is tart. A hatóságok hajtóvadászatot indítottak a síita elégedetlenkedők ellen, hangadóikat pedig börtönbe vetették.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI, RT)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑