Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 11. 25.

Halálra ítélték a 82 éves orvos meggyilkolásáért felelős iszlamistát Egyiptomban

2018. 11. 25.

A 82 éves keresztény orvos megkéseléséért bíróság elé állított ISIS szimpatizánst halálra ítélte a kairói ítélőszék. Az egyiptomi kormány határozott lépéseket tesz az országban jelenlévő iszlamista szélsőségesség megfékezése céljából.

A jelentések szerint 2017 szeptemberében történt a gyilkosság, mikor egy 40 éves férfi – magát páciensnek kiadva – az orvos szolgálatait akarta igénybe venni. Az azonosítatlan támadó, amint belépett a vizsgálóba, halálra szúrta az idős orvost, majd leszúrta az asszisztenst is, mikor az kísérletet tett a bűncselekmény megakadályozására. A doktor asszisztense túlélte a támadást.

A nyomozók elmondása szerint a támadó az Iszlám Állam ideológiáját vallotta magáénak, amely az egyiptomi kopt közösség ellen elkövetett támadások sorozatáért felelős. A csoport helyi tagja állítólag megtorlásképpen vette célba a kopt keresztényeket, mivel azok Abdel Fattah el-Sisi elnököt támogatták. El-Sisi az utóbbi években több muszlim radikális csoportot is felszámolt.

A történtek ellenére az egyiptomi kormány szembenézett a kritikával, hogy képtelenek voltak megvédeni az ország 9 millió keresztényét legnagyobb számban képviselő koptokat, a terjedő erőszakhullámmal szemben.

Az Amnesty International megjegyzi, hogy a támadások mögött álló emberek üldözése helyett a hivatalos szervek továbbra is az államilag támogatott békemegállapodásokra támaszkodtak, melyek a kopt keresztények, a számukra veszélyes körzetekből való kényszerített áttelepítéséhez vezetett.

“Nagyon sok különböző osztályból származó keresztényt láttam kiábrándulni a kormányból és Sisiből”- nyilatkozta a The New York Timesnak Timothy E. Kaldas, a Tahrir Intézet Közel-keleti politikai helyzettel foglalkozó elemzője. “Az élet nehezebbé vált, de a közbiztonság nem tartotta a lépést.”

Egy militáns csoport vállalta magára a hónap elején történt, két buszt érintő rajtaütést, melyben legalább 7 kopt meghalt és másik 16 pedig megsebesült. A két busz zarándokokat szállított a Szent Sámuel Kolostorból, mely 85 km-re, délre található Kairótól, Egyiptom nyugati sivatagában.Az események kiváltotta széleskörű felháborodás közepette Egyiptom kijelentette, hogy erőik 19 – a támadásért felelőssé tehető – emberrel végeztek.

Szintén novemberben történt, hogy egy templomba erőszakkal behatoló ember két keresztényt egy éles tárggyal támadott meg, miközben iszlamista felkiáltásokat skandált.

Míg a rendőrség állítása szerint a tettes mentális problémák miatt és drog hatása alatt követte el az erőszakosságot, a helyi hívők az Egyiptomban tisztán láthatóan uralkodó iszlamista szélsőségesség újabb példájának eltussolására kértek választ.

2017 decemberében egy fegyveres férfi 11 emberrel végzett a helwani Szent Ménász templom ellen elkövetett támadásban. Az eset csupán pár héttel történt a 29 áldozatot követelő Szent Péter és Szent Pál templomnál történt öngyilkos-robbantás után.

Keresztényként Egyiptom a 17. legélhetetlenebb hely az Open Doors 2018-as listája szerint. Az országban élők 90%-a muszlim, a keresztények pedig másodosztályú állampolgárokként vannak kezelve.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán

Forrás és kép: Christian Post, Reuters/Asmaa Waguih

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑