Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Geopolitika

2016. 07. 25.

Hallgatólagos együttműködés Izrael és az Al-Kaida között

2016. 07. 25.

A szíriai háború kezdete óta a Szíriai Arab Köztársaság kormánya rendszeresen azzal vádolta Izraelt, hogy titokban szerepet játszott a 2013. májusában, Kuszairban (Homsz tartományban) történt eseményekben, a déli frontvonal “felkelőinek” (vahhabita fegyvereseinek) megerősödésében és 2014. szeptemberi előretörésében. 2015. decemberben közzétett ENSZ jelentések úgy tűnik, hogy a szíriai kormány érveit támasztják alá, amelyek szerint Izrael kapcsolatban áll a déli “felkelőkkel” (vahabita fegyveresekkel).

Egy 2014. márciusától májusig tartó időszakot felölelő ENSZ jelentés szerint, az Egyesült Nemzetek Csapatszétválasztást Megfigyelő Erői (UNDOF) kapcsolattartást észleltek a Golán-fennsík tűzszüneti vonala mentén a “felkelők” (vahhabita fegyveresek) és az Izraeli Hadsereg között, különösen amikor heves összecsapások zajlottak a Szíriai Arab Hadsereg és a “felkelők” között. A jelentés szintén megerősíti, hogy az ENSZ erők fegyvereseket vettek észre, akik 89 sebesültet szállítottak át a tűzszüneti vonalon az Izrael által megszállt övezetbe, ahol 19 személyt adtak át, akik orvosi ellátásban részesültek, ezenkívül ketten meghaltak. Az ENSZ erők szintén megjegyezték, hogy az Izraeli Hadsereg két ládát juttatott el a “felkelőknek” (vahhabita fegyvereseknek) a Golán-fennsík szíriai oldalára.

A kommunikáció megnövekedett a “felkelők” és az Izraeli Hadsereg között mielőtt szeptember folyamán a déli fronvonalon a harcok kiterjedtek Daraaban és Kunejtrában, egy Kunejtra tartományi “ellenzéki aktivista” (vahhabita terrorista), Mohammad Kaszim szerint, ami egy álnév az érzékeny téma miatt.

Kaszim, aki a szeptemberi offenzíva során a “felkelők” támogatásában tevékenykedett, azt közölte az egyik arab nyelvű híroldallal Skype-on, hogy “a Kunejtra elfoglalásáért szeptember 27-én vívott csatát megelőzte a Jabhat Al-Nusra egy vezetője, Abu Dardaa és az Izraeli Hadsereg közötti koordináció és kommunikáció a támadás előkészítésére. Az FSA egyik parancsnoka szerint, aki részben érintett volt ebben a csatában, az Izraeli Hadsereg térképeket biztosított Abu Dardaa számára a határkörzetről és a Szíriai Arab Hadsereg stratégiai állásairól a déli térségben.”

A felkelők (vahhabita fegyveresek) Al-Kaida frakció (Jabhat Al-Nusra) által vezetett harca a Kunejtra határátkelő ellenőrzéséért Abu Dardaa közreműködésével, az Izraeli Hadsereggel összehangoltan zajlott Kaszim szerint. Hozzátette, hogy “az összecsapások alatt az izraeliek sok szíriai katonai állást keményen bombáztak, lelőttek egy harci repülőgépet, amely megpróbálta a vahhabita harcosok előrehaladását gátolni és más, valamint másik repülőgépet vettek célba.”

A média jelentette, hogy 2014. szeptember 23-án az izraeliek lelőttek egy szíriai MIG-21BISZ vadászgépet a megszáll Golán-fennsík felett, miközben fokozódtak a Szíriai Arab Hadsereg és az Al-Nuszra által vezetett dzsihádista fegyveresek között a harc.

Ezt a csatát megelőzően, Kaszim szerint Izrael kommmunikációs eszközökkel és egészségügyi felszereléssel látta el a “felkelő harcosokat” (vahhabita fegyvereseket). Ezenkívül elmondta, hogy a híradó eszközök javították a vahhabita fegyveresek közötti kommunikációt, miközben az egészségügyi felszerelések négy új rögtönzött harctéri kórház felépítésében segítettek Szíria déli és délnyugati részén

Kaszim hozzátette, hogy Izrael engedélyezte egy kisebb szíriai menekülttábor létesítését a megszáll Golán-fennsík határán: “A tábor szíriai családok tucatjait fogadja be, amit megerősítenek ENSZ jelentések, és Izrael ellátja a szükséges humanitárius segítséggel. Felkelő harcosok – akik gyakran járnak át az izraeli zónába …, néhányan közülük több, mint háromszor lépték át a határt naponta – fordulnak meg ebben a táborban.”

A Szíriából származó sebesülteknek a megszállt Golán-fennsíkra szállításával kapcsolatban Kaszim azt mondta: “Bármelyik fegyverest vagy civilt, aki súlyosan megsebesült és nem kezelhető a harctéren, tábori segélyhelyeinken, azonnal a Golán-fennsík izraeli részére szállítják, és ott az Izraeli Hadsereg járőrei által kísért civil mentőgépkocsiban juttatják el kórházi kezelésre. Később a felkelők felveszik a kapcsolatot az Izraeli Hadsereggel, hogy megtudják a sebesültjeik állapotát.”

A Szíriai Arab Hadsereg a térségben szintén megjegyezte a “felkelőknek” nyújtott izraeli segítséget. Rami Al-Haszan tábornok csappatai Medinat Al-Baath város bejáratainál települnek Kunejtra tartományban. Páncélozott harcjárművek, harckocsik és több tucatnyi ellenőrző pont található a város körül, amelyik a vahhabita fegyveresek által megszállt területekkel szemben helyzkedik el.

“Az Izraeli Hadsereg és a vahhabita fegyveresek közötti együttműködés Kunejtrában először akkor kapott nyilvánosságot, amikor ellenőrzésük alá vonták a határátkelőt. Ezelőtt Izrael tűztámogatást biztosított a fegvyereseknek a “válaszcsapás” ürügyével, akadályozva a Szíriai Légierő beavatkozási kísérleteit és lelőtte egyik repülőgépünket. Ezenkívül ellátta a vahhabita fegyvereseket a szükséges hadfelszereléssel, hogy támadni tudják a Szíriai Arab Hadsereg műszaki erődítéseit.” – mondta Haszan tábornok.

Hozzátéve: “Izrael kiterjesztett ellenőrzést akar az egész Golán felett és jelentős mértékben hozzájárult az ENSZ megfigyelők megfélemlítéséhez, hogy kiszorítsák és visszavonják őket a legtöbb állásukból.”

2014. október 4-én az Al-Nusra Front és a vahhabita fegyveresek elfoglalták Tal Al-Harrat, Daraa tartomány észanyugati részén, amely szomszédos Kunejtrával. Ez a számottevő győzelmük nem történhetett volna meg izraeli támogatás nélkül, Ghazwan Al-Hurani “ellenzéki aktivista” szerint Daraaból, a neve szintén álnév, aki tanúja volt az Al-Nusra Front és az Izrael közötti kommunikációnak.

“A Tal Al-Harran vívott csatában az izaeli támogatás magas szintű volt, és az Izraeli Hadsereg volt az értelmi szerzője a csata hadműveleti terveinek, a harcászati lefolyásának és az után történteknek. A kommunikációs eszközökön keresztül, arabul pontos utasításokat kaptak a vahhabita fegyveresek, hogy mit kell tenniük, percről percre.” – nyilatkozta Hurani az Al-Monitor tudósítójának. “Megfigyelő, közvetítő és zavaró (EW/ELINT) berendezések tucatjait, valamint radar felszerelést találtak a szíriai kormányzat kommunikációs központjában Tal Al-Harran” – állítja Hurani, aki hozzátette, hogy “az Al-Nusra Front fegyveresei az iratokat, térképeket és hordozható berendezéseket zárt felépítményű tehergépkocsikra rakták és a központból ismeretlen helyre szállították.”

A Tal Al-Harran lévő légtérellenőrző állomást, a szíriai kormány Dél-Szíriában működő utolsó elektronikai felderítő központját, izraeli katonai repülőgépek szeptember 5-én bombázták, egy hónappak azelőtt, hogy a vahhabita fegyveresek elfoglalták. Ez nem tekinthető véletlennek, mondta Haszan tábornok.

“Ami Tal Al-Harra lerohanására ösztönözte Izraelt és később arra, hogy vahhabita fegyvereseket utasítson annak megtámadására az volt, hogy a radarállomást 2012-2013 folyamán és 2014 elején korszerűsítették új technológiával, amely lehetővé tette az állomás érzékelési távolságának kiterjesztését déli irányba a megszállt Palesztináig, Észak-Szaúd-Arábiáig és Ciprusig a Földközi-tengeren. A korszerűsítésben a Szíriai Honvédelmi Minisztérium együttműködött orosz szövetségeseivel. Izrael meg akarja előzni, hogy a Szíriai Arab Hadsereg fel tudja deríteni a hadmozdulatait a megszállt Golán-fennsíkon és meg akar állítani minden kísérletet, hogy a repülőgépeit elfogják.” – nyilatkozta Haszan tábornok.

A tábornok még elmondta, hogy Izrael nem csak katonai eszközökkel és logisztikailag támogatja a vahhabita fegyvereseket, kezeli sérültjeiket, hanem ki és képezi őket a megszállt Golánon. “Panasz tettünk emiatt a kiképző tábor miatt az UNDOF parancsnokának és kilátásba helyzetük, hogy tüzet nyitunk rá. Az ENSZ megfigyelők máig nem reagáltak és a tábor még mindig meg van.”

A megszakított elbeszélésük, remegő hangjuk és a hirtelen szünetek amikor valaki közelített hozzájuk utalt a veszélyre amivel szembe kell nézniük, ha kiderülne, hogy ők hoztak nyilvánosságra ilyen részleteket. Ugyanabban a helyzetben vannak, mint sok “ellenzéki aktivista”, akik a “felkelő csoportoknak” (a vahhabita megszállóknak) dolgoznak, ha együttműködnek Izraellel elárulják a “forradalmuk” céljait.

“Ez az együttműködés egy árulás. Sok ezer ember halt meg és nem azért haltak meg, hogy néhány tucat ember összejátszon az ellenséggel.” – mondta Kaszim, hozzátéve: “Mi kezdtük el a forradalmat és mi fogjuk befejezni mások segítsége nélkül, különösen azok segítsége nélkül, akik gyilkoltak és folytatják, akik kitelepítettek és naponta folytatják sok ezer ember kitelepítését Palesztinában, miközben megszállva tartják az országunk egy részét.”

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Monitor, Masdarnews)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑