Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irak

2018. 11. 21.

Hamis papírokkal tulajdonítják el a keresztények ingatlanjait Irakban

2018. 11. 21.

Irakban 2003 óta több ezer ingatlant játszottak át milicisták kezére, ami korábban keresztény tulajdonban volt. Az üldöztetések és a háborúk elől elmenekült, majd hazatért keresztények megdöbbenve tapasztalták, hogy otthonaikat jogilag egy idegen ember birtokolja.

Az iraki kormány szigorú utasításokat adott az ingatlannyilvántartási osztályok alkalmazottjainak, hogy visszamenőleg fokozottan ellenőrizzék azokat az adás-vételi szerződéseket, amikben az eladó fél keresztény vallású volt, mivel az elmenekült keresztények adataival gyakran visszaéltek az egyre nagyobb befolyással bíró félkatonai szervezetek tagjai. Az így elcsalt ingatlanokat több tucatszor adták el papíron, hogy eltüntessék az eredeti tulajdonosokhoz vezető nyomokat.

A visszamenőleg tett ellenőrzések során csak Moszulban 350 hamisított szerződésre bukkantak.

A hazatért keresztények által tett feljelentések több ezerre tehetők. Sok keresztény hazatérésekor döbbent rá, hogy otthonában már más lakik, és állami pecséttel ellátott tulajdonlappal rendelkezik. Mások azzal szembesültek, hogy házukat teljesen lerombolták és új ingatlan van a helyén.

Irak legnagyobb problémája a korrupció. Az állami igazgatásban rengeteg korrupt alkalmazott van, akik jó pénzért hitelesítik a hamisított dokumentumokat – mondta egy keresztény iraki károsult.

Az iraki kormány új rendeletében megtiltotta, hogy bejegyezzék a keresztények tulajdonában lévő ingatlanok eladását. A rendelet érinti Bagdad, Kirkuk, Boszra, Ninive és Moszul vidékét. A keresztény tulajdonában lévő ingatlanok tulajdonjogi viszonyának megváltoztatása csak szigorú ellenőrzés után következhet be.

Az szigorított intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt hetekben több mint ötven olyan hamisított adás-vételi szerződés akadt fenn a rendszeren, ami elmenekült keresztények ingatlanjait próbálta átjátszani más tulajdonába.

A Bagdad, Kirkuk és Boszra térségében a hamisítások mögött általában az Irán által is pénzelt, főként síita milíciákhoz köthető emberek állnak. Moszul és Ninive vidékén, az ingatlanok eltulajdonítását az iráni eredetű Shabak kisebbség tagjai követik el.

Adam Louis Korkisz iraki keresztények jogaiért küzdő aktivista szerint, csak Bagdadban több mint 1450 olyan ingatlan ügyében tettek feljelentést, amit hamis papírokkal koboztak el a keresztényektől.

“Hiába teszünk feljelentéseket a rendőrségen. Az ügy el sem jut a bíróságig, mivel a korrupt rendszernek köszönhetően levédik magukat az elkövetők” – panaszkodik egy bagdadi lakos.

Az államigazgatásban dolgozó tisztviselők kapcsolataikon keresztül el tudják érni azt, hogy a keresztények által tett feljelentést figyelmen kívül hagyják és csak pénzért cserébe foglalkoznak az üggyel.

A keresztények által elrabolt ingatlanok összértéke megközelíti a százmillió dollárt.

Az iraki keresztények 2003 óta öt üldöztetésnek voltak kitéve, az utolsót 2015-ben az Iszlám Állam követte el. A megmaradt keresztények többsége elmenekült otthonaiból. Most, hogy hazatérnek azzal szembesülnek, hogy házaikat eltulajdonították és fennáll a veszélye, hogy végleg távozniuk kell szülőföldjükről.

S4C.news – Kassab Adonis,  Linga.org

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑