Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Kultúra

2018. 11. 28.

Hangversenyzongora avatás Gázában

2018. 11. 28.

Gáza egyetlen hangversenyzongorája egy évtized után ismét megszólalt és egyúttal betekintést adott az övezet múltjába.

Egy évtized után vasárnap játszottak először nyilvános koncerten a Gázai övezet egyetlen hangversenyzongoráján a hangszer megmentésére tett bonyolult ám sikeres nemzetközi helyreállítási erőfeszítést követően. A zongora majdnem elpusztult a 2014-es háborúban egy izraeli légicsapás következtében.

Több mint 300 rajongó vett részt a vasárnapi előadáson megbűvölten hallgatva a japán és helyi művészek játékát. Sokak számára ez volt az első alkalom, hogy zongorakoncerten vettek részt.

“Ezen a zongorán játszani olyan, mint történelmet játszani,” mondta Kaoru Imahigashi japán zongoraművész.

“Elképesztő. Éreztem, ahogy sokan a békéért imádkoznak.”

A zongora története több évre nyúlik vissza, sok tekintetben tükrözve Gáza történetét.

A japán kormány mintegy 20 éve adományozta a zongorát az Izrael és a palesztinok közötti ideiglenes békemegállapodást követően. Abban az időben úgy vélték el, hogy Gáza a Közel-Kelet Szingapúrjává válik.

Fayez Sersawi, a kulturális minisztérium egyik tisztviselője elmesélte, hogy ő volt a felelős a zongora átvételéért, amelyet az újonnan épült al-Nawras üdülőhely egyik nagy színházában helyeztek el Észak-Gázában. Sersawi elmondása szerint rendszeresen rendeztek zenei fesztiválokat az Izrael elleni második intifáda előtt.

2007-ben az üdülőhely bezárta a színházat és az úszómedencét, és lecsökkentette tevékenységei többségét, miután az iszlamista Hamász szervezet irányítása alá került a Gázai övezet. A Hamász szabályzatának értelmében a nyilvános szórakoztatás számos formája, köztük a bárok, mozik és koncerttermek, beszüntették a működést.

Az ezt követő izraeli-egyiptomi blokád – amelynek célja a Hamász gyengítése és fegyverek becsempészésének megakadályozása, -, valamint a súlyos károk következtében, amit 2009 januárjában egy háromhetes háború eredményezett Izraellel, az üdülőhelyet teljes egészében bezárták.

A zongora elhallgatott és használaton kívül maradt 2014-ig, amikor egy izraeli légicsapás, a Hamásszal folytatott harmadik háború idején, megsemmisítette az al-Nawras termet. A zongora csodával határos módon sértetlen maradt, de rozoga állapota miatt használhatatlan volt.

A zongora felfedezését követően került képbe a japán Nemzetközi Együttműködési Ügynökség, amely a gázai fejlesztési programok támogatója.

A japán külügyminisztérium megerősítette, hogy 1998-ban a Palesztin Hatóságnak adományozott egy zongorát. Az együttműködési ügynökség munkatársai a sorozatszám alapján felvették a kapcsolatot a gyártóval, a Yamahával. A vállalat megerősítette, hogy a hangszer 1997 és 1998 között készült.

Hangversenyzongora avatás Gázában: Kaoru Imahigashi japán zongoraművész és Fujiko Hirai operaénekes a Palesztin Vörös Félhold Szervezet épületében, Gázavárosban 2018. november 25. Fotó: AP/Adel Hana

“Minden passzolt,” – mondta Yuko Mitzui, az együttműködési ügynökség képviselője.

A palesztin területeken folytatott zenei oktatást támogató belga nonprofit csoport, a Music Fund 2015-ben egy francia szakértőt küldött a zongora helyreállítására. Egy másik belga restaurátor a múlt hónapban Gázába látogatott az utolsó simítások elvégzésére. Próbaként egy korlátozott létszámú, zártkörű koncertet is tartottak.

Vasárnap este a Palesztin Vörös Félhold Szövetség színházi csarnokának mind a 300 férőhelye megtelt rajongókkal. A minden korosztályt magába foglaló közönség áhitattal hallgatva a műveket és lelkes tapsban tört ki a műsorszámok végén.

Kaoru gyengéden simogatta a billenytűket, miközben Fujiko Hirai operaénekes a “Fantasy on Sakura Sakura” japán népdalt énekelte.

Yara Thabit palesztin zongoraművész a Palesztin Vörös Félhold Szervezet épületében, Gázavárosban 2018. november 25. Fotó: AP/Adel Hana

A 22 éves Yasmin Elian számára ez volt az első alkalom, hogy zongorakoncerten vett részt. “Tetszett, ahogy az emberek interakcióba léptek” a művészekkel, mondta. “Ez arra ösztönöz, hogy megtanuljak zongorázni.”

Gáza egyetlen zeneiskolájába, az Edward Said Konzervatóriumba, 180 diák jár.

A koncert végén a konzervatórium diákjainak csoportja a japán művészekkel együtt elénekelte a palesztin nemzeti himnuszt, óriási tapsot váltva ki a közönségből.

Ismail Daoud karmester, az iskola vezetője elmesélte, a zongora behozatal Gázába nagyon komplikált ügy a nehéz súly és a magas ár miatt, de az iskolának hatalmas szüksége lenne zongorákra.

2009-ben, a washingtoni székhelyű Anera segély csoport két zongorát vásárolt Gázának, és segített koordinálni az övezetbe való bejutásukat az Izrael által szigorúan ellenörzött határon.

Most, hogy a Kulturális Minisztérium a konzervatóriumnak adta a zongorát – “oda került, ahova tartozik és ahol lennie kell. A zongora újjászületése olyan, mint a palesztin nép újjászületése.”– mondta Daoud.

 AP, Újkelet

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑