Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 07. 17.

Hanyatlóban a szaúdi gazdaság, 65 milliárd dollár hiányzik a költségvetésből

2015. 07. 17.

Szaúd-Arábia kénytelen volt tartalékaihoz nyúlni, hogy betömje a költségvetésben keletkezett hiányokat.

Fahad Ak-Mubarak a szaúdi Központi Bank vezérigazgatója szerint Rijad 244 milliárd szaúdi riált azaz 65,1 milliárd dollárt csoportosított át a tartalékaiból az idei költségvetés tételeibe.

Al-Mubarak közölte, hogy a szaúdi banki intézmény fennállásának 51 évfordulója alkalmából  15 milliárd riál (4 milliárd dollár) értékben bocsájtottak ki államkötvényeket amiket a következő két hónapban meg is lehet vásárolni.

A szaúdi kormány számításai szerint az idei költségvetés 860 milliárd riált (229 milliárd dollár) tesz ki, viszont az állami bevételek maximum 715 milliárd (191 milliárd dollár) riált fogja elérni, ezért valamiből pótolni kellett  a 145 milliárdos (39 milliárd dollár)hiányt.

A próblémát mihamarabb meg kellett oldani, mivel az állami alkalmazottak két hónapja nem kaptak fizetést.- mondta Al-Mubarak.

Szaúd-Arábiának a bevétele 90%-ban az olajexportból származik. A gazdasági válságok, és a világban dúló háborúk miatt visszacsökkent a kereslet a fekete arany után. Az állami kiadásokat növelte Szaúd-Arábia terrorszervezetek támogatásának a politikája is, illetve dollár milliárdokat emésztett fel a több mint három hónapja elindított szaúdi vezetésű koalíció támadásai Jemen ellen.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑