Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Szíria

2019. 09. 11.

Happy Birthday Mr. President

2019. 09. 11.

A Szíriai Arab Köztársaság elnöke Bashar Hafez Al-Assad 1965 szeptember 11-én született Damaszkuszban. Damaszkuszban érettségizett és a Damszkuszi Egyetem Orvosi karán szerzett diplomát 1988-ban. Az orvos gyakornoki idejét a Tishreen Katonai Kórházban töltötte, majd 1992 és 1994 között az Egyesült Királyságban tanult.

Édesapja, a korábbi szíriai elnök Hafez Al-Assad halála után, 2000 júniusában vezérezredessé léptetik elő és kinevezik a szíriai fegyveres erők főparancsnokának. A következő hónapban pedig a Szíriai Arab Szocialista Baath Párt elökké jelöli, melyet a parlament 97%-a támogatott. Az erdményt a szíriai parlament elnöke 2000 július 11-én hirdette ki és Bashar Al-Assad letette az elnöki esküt, mely megbízatás hét évre szólt.

Az elnök úr még ugyanabban az évben 2000 decemberében megnősült. Felesége Asma Akhras Al-Assad, akitől három gyermekük született. Az elnöki mandátum lejárata után a 2007-es választásokon 92%-os támogatottsággal ismét hét évre elnyerte az államfői tisztséget. Népszerűsége azonban Szírián kívül az arab országokban is magas vol. 2009-ben például egy felmérés szerint a legnépszerűbb arab vezetőnek tartották. 2012-ben pedig az Orosz Írószövetség tüntette ki a legmagasabb elismerésével, mégpedig a globális nyugati hegemóniával szembeni ellenállásáért.

Az elnök úr és Szíria számára a legnagyobb kihívást az Egyesült Államok és más nyugati államok által előkészített ún. ,,felkelés,, jelentette, mely 2011-ben kezdődött a dél-szíriai városokban. A hónapok alatt Szíriába becsempészett többnyire külföldi dzsihadisták kezdetben az ország jelentős területeit elfoglalták. A terroristákat ráadásul a nyugati média is támogatta és ,,mérsékelt ellenzékiként,, jellemezték az iszlamista terroristákat. Sajnos ez a nyugati trend még az Iszlám Állam 2014-es megjelenése után is tartotta magát.

2014-ben Bashar Al-Assad elnök úr újabb hét évre elnyerte az államfői tisztséget. 2015-ben pedig az orosz hadsereggel, valamint iráni és libanoni önkéntes alakulatokkal közösen jelentős offenzíva kezdődött az ország teljes felszabadításáért. 2017-re és a 2018-as évben Szíria területeinek túlnyomó része felszabadult, ám még most is komoly harcok folynak az utolsó terrorista csoportok felszámolásáért. Azonban az elnök úrnak és szövetségeseinek köszönhetően egyúttal zajlik az ország újjáépítése is.

Szerkesztőségünk egyúttal boldog születésnapot kíván Bashar Al-Assad elnök úrnak

Orientalista.hu-Al-Isfahani

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑