Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 01. 02.

Harcok a dél- és észak-szíriai frontvonalakon

2016. 01. 02.

Aleppo tartomány keleti részén a Tigris Alakulatok sikeresen foglaltak vissza több települést. Délen a Golán-fennsíkon visszaszorulóban az izraeli védelmet élvező Nuszra Front.

A Tigris Alakulatok elfoglalták Nadzsaraht Kelet-Aleppóban

 

 

TIger

Bal oldalon Suhail al-Hassan ezredes, alias Tigris, a Tigris elit alakulat vezetője

Aleppo tartomány keleti területén a Szíriai Arab Hadsereg különleges rendeltetésű magasabb egysége, a “Tigris Alakulatok” együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel Al-Szalamijah és Aleppo városi egységeivel teljesen ellenőrzésük alá vonták Nadzsarah települést az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet fegyvereseivel vívott tűzharcok sorozatát követően.

Egy Kelet-Aleppóban működő katonai forrás szerint a “Tigris Alakulatok” és szövetségeseik a közeli Naszrallah településről előrenyomulva foglalták el Nadzsaraht, Naszrallah közvetlenül északra fekszik az ICARDA-gazdaságoktól és a Kwejersz Katonai Repülőtértől.

Nadzsarahnak az ISIS terroristáktól történt elfoglalásán kívül a Tigris Alakulatok és szövetségeseik még egyszer megújították offenzívájukat a stratégiai fekvésű Humajmah Al-Kabirah faluban, az északi oldalon támadva a terrorista csoportot a Tal Humajmah magaslattól tovább nyomulva előre.

Amennyiben a Tigris Alakulatok elfoglalják Humajmah Al-Kabirah települést, olyan állásokat tudnak elfoglalni, hogy csapást mérjenek a megszálló terrorszervezetre Deir Hafer városban, amely kevesebb mint 100 kilométerre fekszik az ISIS megszállása alatt lévő Al-Rakkától.

Jelenleg az ISIS terrorszervezet több vereséget szenvedett Al-Rakkában, miután az amerikai támogatású “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) milícia elfoglalta a Tishrin duzzasztóművet az Eufrátesz folyón.

1032567932

Szír katonák a Golán-fennsíkon

A Szíriai Arab Hadsereg visszaszorította az “iszlamista” fegyvereseket a Golán-fennsík közelében.

Szíriai csapatok és a Nemzetvédelmi Erők visszaszerezték az ellenőrzést megszálló fegyveresektől egy stratégiai település felett az ország délnyugati Kunejtra tartományában, amely az Izrael által megszállt Golán-fennsíkon fekszik – közölte a Sputniknews.

Szamadanijah falut Szíria délnyugati tartományában Kunejtrában foglalta vissza az ország hadserege a Nemzetvédelmi Erők segítségével, közölték médiajelentések.

A hadászati fekvésű falut Kunjetra tartomány területén “iszlamista lázadókkal” (értsd: vahhabita terroristákkal) vívott fegyveres összecsapásban foglalta vissza a hadsereg, az összecsapásban több tucatnyi megszálló fegyveres halt meg és sebesült meg.

A szíriai kormányerők másnap egyetlen egy lövés leadása nélkül a Szíriai Arab Hadsereg 9. Páncélos Hadosztály 90. Dandára visszavonult Szamadanijah Al-Gharbi faluból a szíriai kormány helyi erőssége, Khan Arnabeh város felé Al-Kunejtra tartomány keleti területén.

A Szíriai Arab Hadsereg 90. Dandára együttműködve a nemzetvédelmiek Foudzs Al-Dzsulan (Goláni Ezred) és Liwa Szukkur Al-Kunejtra (Kunejtrai Sólymok Dandár) nevű egységeivel intenzív tűzharc után foglalták el Szamadanijah Al-Gahrbi falut az Al-Kaida (Dszabhat Al-Nuszra) és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) fegyvereseitől.

Azonban úgy tűnik, hogy a Szíriai Fegyveres Erőknek nem áll szándékában fenntartani a jelenlétet ezen a településen, mert három órával Szamadanijah Al-Gharbi elfoglalása után a kormányerők váratlanul kivonultak a térségből.

Csütörtökön egy másik katonai műveletben a Daesh (ISIS) terroristák tucatjaival végeztek a Szíriai Fegyveres Erők Deir Ezzor városában, a fővárostól, Damaszkusztól 450 kilométerre északkeletre.

Eközben 157 körözött fegyveres adta fel magát a szíriai hatóságoknak Aleppo, Homsz, Hama és Damaszkusz tartományokban az amnesztia keretében.

Oroszország 2015. szeptember 30-a óta támogatja a szíriai kormányerők harcát a vahabita terrorszervezetek ellen, azóta több mint 50 orosz katonai repülőgép – olyanok, mint SZU-24M, SZU-25 és SZU-34 harci repülőgépek – hajtanak végre célzott légicsapásokat az ISIS és más terrorista csoportok ellen a szíriai kormány felkérésére.

December végén az Orosz Honvédelmi Minisztérium tisztségviselői elmondták, hogy orosz katonai repülőgépek összesen 5240 bevetést teljesítettek az ISIS terrorszervezet és más terrorista csoportok elleni légi hadműveletek kezdete óta Szíriában.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑