Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2016. 03. 04.

Harcok az ISIS ellen Kelet-Szíriában

2016. 03. 04.

Összefoglaló jelentés az almasdarnews által közölt terrorista szervezetek elleni Szíria keleti részén végrehajtott hadműveletekről.

Palmyra (Tadmur) frontvonal:

Homsz tartomány keleti területén újra tomboltak a harcok szerdán, amikor a Szíriai Arab Hadsereg összecsapott az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet fegyvereseivel számos ellenséges harcost leterítve és megsebesítve.

Az ISIS terroristák egy nagy támadással kezdték a napot Dzsubb Al-Dzsarrah stratégiai városa ellen, ahol a Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a Kahataib Al-Baath (Baasz Zászlóljak) katonái szálltak velük szembe.

A Dzsubb Al-Dzsarrahnál vívott csata szerdán 8 órán át tartott, mielőtt az ISIS terroristák visszavonultak a város keleti oldalától súlyos veszteségeket szenvedve a Szíriai Fegyveres Erőktől.

Eközben Dzsubb Al-Dzsarrahtól délkeletre a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára szoros együttműködésben a Nemzetvédelmi Erőkkel déli irányba törtek előre az ókori kőfejtőkhöz miután biztosították a Dzsazal-hegységet és a gazdag olajforrásait

Délre Palmyrától a Szíriai Fegyveres Erők Wadi Al-Dhakaraig nyomultak és elfoglalták a völgyrészt miután kemény harcot vívtak a közeli magaslatokon állásokban lévő ISIS terroristákkal.

Jelenleg a Liwa Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok Dandár) külünleges műveleti egységet vezényelték a Palmyraban húzódó frontvonalra, egy sokkal nagyobb offenzív erő részeként, amelynek a célja, hogy szétzúzza az ISIS védelmi vonalait és visszafoglalja a várost. Az ország más körzeteiben hatályba lépett fegyverszünet után lehetővé vált erők átcsoportosítása a Palmyra körüli frontra az ISIS elleni további harchoz.

Kariatain (Qaryatayn) frontvonal:

Csütörtök délután Homsz tartomány délkeleti részén a Szíriai Arab Hadsereg 2. Hadosztály 120. Dandára a Dara Qalamun (Qalamun Pajzsa) egység és a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnya folytatták előrenyomulásukat Kariatain (Qaryatayn) déli szektora felé, miután kemény harcokban visszaszorították az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) fegyvereseit.

A Szíriai Fegyveres Erők több kisebb magaslatot foglaltak el az ISIS terroristáktól Dzsabal Al-Mahszaa északi oldalán, néhány kilométerre az ősi asszír keresztény Kariatain várostól.

Ezeken a déli irányú műveleteken kívül a 120. Dandár (Liwa#120) egy másik zászlóalja megtámadta a terroristákat a Mahin-Kariatain út végén, ahol visszaszerezték a Mahin-Kariatain ellenőrző pontot; az említett helyszín már több alkalommal elveszett, valamint többször visszafoglalták az elmúlt fél évben.

Kariatain várost a múlt év augusztusában szállta meg az ISIS terrorszervezet a nagyarányú sivatagi előrtörésekor Délkelet-Homszban, amelynek során elfoglalta még az iraki Anbar tartományba vezető Tanf határállomást.

A kiemelten fontos város elvesztése óta a Szíriai Fegyveres Erők több alkalommal próbálták visszafoglalni; azonban eddig nem voltak elégendő létszámfölényben, hogy áttörjék az ISIS terroristák fő védvonalát a városban.

Deir Ezzor frontvonal:

Szerdán délután Deir Ezzor nyugati részén az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet nagy támadást indított a Deir Ezzor Katonai Repülőtér déli védelmi vonala ellen, tűz alá véve a Szíriai Arab Hadsereg harcállásait néhéz tüzérséggel és gépfegyverekkel, mielőtt megrohamozták a létesítmény védelmi övezetét.

Az ISIS terroristák szokásos módon robbanóanyagokkal megrakott járművekkel (VBIED) kezdték a támadásukat a déli őrtoronynál, ezt is szokás szerint megakadályozták a Szíriai Fegyveres Erők mielőtt az öngyilkos merénylő vezette jármű elérte volna kijelölt célját a Deir Ezzor Katonai Repülőtérnél.

A kudarcot vallott támadást követően az ISIS terroristák aknavető gránátok sorozatát lőtték ki és nehéz gépfegyverekkel tüzeltek a Deir Ezzor Katonai Repülőtér déli védelmi falaira; ezután terrorista horda szokás szerint megrohanta a létesítményt, ahol a Szíriai Arab Hadsereg 17. Tartalék Hadosztály, 137. Gépesített Dandára tüzérségi tűzzel és gépfegyverekkel leterítette őket.

Egy katonai forrás a 104. Légideszant Dandár állományából közölte, hogy csak fél tucat ISIS terrorista érte el több tucatból a Deir Ezzor Katonai Repülőtér déli falát, mielőtt a többit legéppuskázták a Szíriai Arab Hadsereg katonái; azonban a harcosok egyikét fogjul ejtették a súlyos harcban.

A Szíriai Arab Hadsereg líbiai állampolgárként azonosította a terroristát – további részletet nem közölt róla. A Deir Ezzor Katonai Repülőtér elleni támadáson kívül az ISIS terroristák megrohamozták a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalát Dzsabal Tardehben a tartomány déli részén; ezt a rohamot katonáink 6 órán át tartó véres harcban visszaverték, a megszálló terroristák hulláival borítva be Dzsabal Al-Tardeh lejtőit.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑