Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 02. 12.

Harcok Dél-Szíriában a Nuszra Front ellen

2015. 02. 12.

A hátország Izrael segítségével sem tudja a Nuszra Front megtartani az elfoglalt területeket.

Hadi helyzet Daraa tartomány északi részén; A Szíriai Arab Hadsereg elfoglalta Deir Al-Adaszt

A Szíriai Arab Hadsereg 7. Gépesített Hadosztály és a 9. Páncélos Hadosztály alegységei elfoglalták a stratégiai fekvésű Deir Al-Adasz települést miután heves összecsapásokban legyőzték a “Szabad Szír Hadseregnek” (FSA) nevezett “mérsékelt ellenzéki” (értsd vahabita terroristák nyugati hatalmak által támogatott) csoportjait Daraa tartomány északi részén.

Egy katonai forrásunk szerint a 7. és 9. Hadosztályok elfoglalták a még korábban az FSA “mérsékelt” terroristáinak ellenőrzése alatt maradt területeket; különösképp még arra is képesek voltak a támadó erők, hogy biztosítsál Tal Maszihet és Tal Al-Akvijját mielőtt tovább nyomultak Tal Antarig, ami északra fekszik Kar Shamisztól.

Összeségében az egész hadművelet, amelynek során erőink visszafoglalták Deir Al-Adaszt teljes 72 órát vett igénybe; drága ütközet volt minden résztvevő félnek, mert a 7. és 9. Hadosztály 23 katonája halt hősi halált, miközben az FSA több mint 40 “mérsékelt” terroristáját vesztette el a harcban.

Néhány azonosított FSA fegyveres, akik Deir Al-Adaszból költöztek a pokolba (neveik angol átírásban olvashatóak):

 1. Dhiyya Al-Raadi
 2. Mahmoud Al-Ayoubi
 3. Khaled Jaaza’
 4. ‘Adnan Fawzi Al-Sa’adi
 5. Ali Al-Hasseen
 6. Aymen Al-Sa’ad
 7. Ghassan Hammoud
 8. Mazen Al-Hasseen

A Szíriai Arab Hadsereg katonái rajtaütésekben vahabita terroristákat semlegesítettek Daraa tartományban

Kedd reggel a Szíriai Arab Hadsereg 7. Gépesített Hadosztálya két sikeres rajtaütést hajtott végre ellenséges vahabita fegyvereseken Daraa tartomány északi részén; aminek eredményekét több mint 30 az Al-Kaida terrorhálózathoz tartozó Al-Nuszra Front (Dzsabhat Al-Nuszra) terrorista halt meg.

Az első rajtaütést az Al-Ladzsaathoz vezető úton Szuwejda tartomány határán hajtotta végre a 7. Gépesített Hadosztály egy alegysége A készülő csapásról mit sem tudva próbáltak az Al-Nuszra Front fegyveresei dél felé utazni a hajnali homályos órákban.

Miután a vahabita terroristák elérték a 7. Hadosztály álcázott különítményének rejtekhelyét a katonák tüzet nyitottak egy dombtetőről, végezve az Al-Nuszra Fronthoz tartozó legalább egy tucatnyi vahabita véglénnyel a hajnalhasadás előtt.

A második rajtaütést Mahdzsat falunál hajtották végre a 7. Hadosztály katonái Daraa tartomány északi részén, ez kevéssé volt olyan meglepő, mint az előző Al-Ladzsaatnál.

A 7. Hadosztály katonái egy elhaladó Al-Nuszra Front kontingensre mértek csapást, akik fedezékeik felé menekültek; azonban mielőtt elérték volna céljukat a 7. Hadosztály különítménye 300 méterre egy ellenőrző ponttól tűz alá vette őket.

Egy katonai forrásunk szerint ez a rajtaütés 19 Al-Nuszra Fronthoz tartozó vahabita fegyveres likvidálását eredményezte. 9 ellenséges terroristát  azonosítani sikerült, neveik angol átírásban olvashatóak:

 1. Mohammad Ameen Moussa Al-Dayyan
 2. ‘Abdullah Yousif Al-Dayyan
 3. Bilaal Suleiman Al-Dayyan
 4. Ameen Mansour ‘Uthman Al-Dayyan
 5. Mohammad Husseinn Al-Kalamash
 6. ‘Abdullah Mohammad ‘Aarif Al-Kalamash
 7. Mohammad ‘Abdu-Jabbar Kaleeb
 8. Mohammad Hammoud Al-‘Ayyid
 9. Haani Qaassim Saa’eed

Vahabita terroristák Dél-Szíriában kénytelenek szembesülni a Szíriai Arab Hadsereg masszív tűzerejével, aminek eredményeként a Hadsereg gyorsan nyomul előre és két óra alatt elfoglalta az alábbi pontokat:

– Fatima-magaslatok

– Raid-magaslatok

– Al-Makvran-domb

– Al-Marii-domb

– Al-Danadzsi falu

A csapataink még mindig törnek előre és kikényszerítették a teljes ostromzárat a Dair Makerben rekedt terroristák körül.

Ez annak a része, ami egy jóval nagyobb hadműveletnek látszik Dél-Szíriában, a részvevő alakulatok:

 1. A Szíriai Katonai Biztonsági Szolgálat 220. Osztályának Különleges Műveleti Osztaga
 2. A Hadsereg 90. Gépesített Dandárának egy rohamlövész alegysége
 3. A Hadsereg 7. Páncélos Hadosztályának egy rohamlövész alegysége
 4. A Hadsereg 121. Gépesített Dandárának egy rohamlövész alegysége
 5. A Hadsereg 7. Páncélos Hadosztály, Rakéta és Sorozatvető Tüzérdandára
 6. A Hadsereg 137. Vegyes Tüzérezrede
 7. A Nemzetvédelmi Milícia helyi alegységei
 8. Libanoni oldalról és részben szíriai oldalon a Hezbollah önkéntesei

Végül odatelepültek a Hadsereg 14. Különleges Műveleti Hadosztályának kijelölt alegységei is, de közvetlenül nem vesznek részt a hadműveletben. A feladatuk, hogy elhárítsanak bármilyen ellenséges szárazföldi beavatkozást Szírián kívülről, visszaverni a cionistákat, vagy éppen a jordániaiakat, ha segíteni merészelnek délen az általuk pénzelt vahabita zsoldosoknak.

A hadművelet jelenleg is zajlik és a parancsok világosak, szükségtelen emlékeztetni, hogy ez egy háború. Az események és a parancsok változhatnak a lehetőségek szerint.

Szíriai Arab Hadsereg (Forrás: almasdarnews.com)

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑