Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2022. 01. 30.

Harcok folynak Szíria északi és középső részein

2022. 01. 30.

Január 27-ig a szíriai biztonsági helyzet továbbra is bizonytalannak mutatkozik az ország északkeleti, északnyugati és déli régióiban látszó némi javulás ellenére. Az északkeleti területeken az amerikai támogatású kurd, úgynevezett “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) bejelentették, hogy visszavették az ellenőrzést a Geweran börtön felett Al-Haszakah városában, ahol sok száz ISIS terroristát tartottak fogva.

A vahhabita terroristák január 20-án éjjel indítottak támadást a börtön ellen, hogy kiszabadítsák az ott őrzött társaikat. Habár az akciójuk azzal ért véget, hogy elfoglalták az egész börtönkomplexumot és a közeli negyedet.
A “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) képviselői szerint a börtön és környéke visszafoglalására indított hadműveletüket, aminek a “Nép Kalapácsa” nevet adták, sikeresen végrehajtották. Több mint 1600 fő terrorista adta meg magát, miután elfogytak az ivóvíz, élelmiszer és gyógyszer készleteik. A terroristák által fogvatartott 32 fő túszt a kurd milicisták szintén kiszabadították.

Mindazonáltal a kurd SDF győzelme megkérdőjelezhető, hiszen ismeretlen számú vahhabita terrorista még mindig fegyveresen bujkál Geweran városrészben, valamint a szomszédos negyedekben, hogy öngyilkos támadásokat hajthassanak végre. Január 27-én reggel gépfegyver-ropogás és robbanások még mindig hallhatók voltak a börtön közelében.

Azt érdemes megjegyezni, hogy január 25-én reggel még a brit különleges erők katonái oldalán az USA vezette megszálló koalíció más fegyvereseit is lehetett látni a Geweran börtön közelében. Ugyanazon a napon hírforrások arról számoltak be, hogy a kurd SDF és az USA vezette megszálló koalíció, amelyek öt napon keresztül elmulasztották megtámadni az elfoglalt börtönt, tárgyalásokba kezdtek a vahhabita terroristákkal. A jelentések szerint a Közép-Szíriába történő elengedésük volt az egyeztetések célja.

A vahhabita terroristák, akik legnagyobb része külföldi, valószínűleg átszivárogtak Közép-Szíriába, miután kurd SDF és az USA vezette megszálló koalíció megegyezett velük brit közvetítők segítségével. Több mint 2000 fő vahhabita terroristának még mindig nincs nyoma, akiket a Geweran börtönkomplexumban tartottak fogva.

Úgy tűnik, hogy csak a legyengült és sebesült terroristák adták meg magukat a kurd SDF fegyvereseinek, miközben a parancsnokaik és legtapasztaltabb harcosaik kereket oldottak az egyezségnek köszönhetően.

A londoni székhelyű, egyszemélyes “Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja” (SOHR) nevű “szervezet” szerint a Geweran börtönért vívott összecsapásokban 124 fő ISIS terrorista meghalt, 7 fő polgári személy és a kurd SDF 50 fő milicistája vesztette még életét.

Függetlenül az összecsapás végeredményétől, az ISIS terroristák Geweran börtön elleni támadása hatalmas kudarc a kurd “Szíriai Demokratikus Erők” és az USA vezette megszálló koalíció számára. Az ISIS terrorszervezet még közzéteheti az elmúlt napokban zajló harcokról a saját verzióját. A vahhabita terroristák nagyon hamarosan valószínűleg elmondják, hogy hány tagjuk szökött meg a börtönből.

Szíria északnyugati részében, ahol Idleb tartomány és tágabb környéke van, a biztonsági helyzet viszonylag nyugodt volt január 27-ig.

A nemzetközi Al-Kaida terrorhálózat részét képező Hajat Tahrir Al-Sham nevű vahhabita terrorista koalíció és szövetségeseik helyi források szerint január 25-én és 26-án néhányszor kisebb mértékben megsértették a tűzszüneti megállapodást, de személyi veszteség nem történt.

Zord hóviharok sújtották Idleb tartományt és tágabb körzetét aminek következtében a térség biztonsági helyzete viszonylag nyugodt maradhat a következő héten.

Eközben Közép-Szíriában továbbra is feszült a helyzet. A szíriai kormánycsapatok és szövetségeseik folytatják az ISIS terrorszervezet elleni hadműveletet a térségben.

Január 26-án az Orosz Légi és Kozmikus Erők vadászbombázói, valamint a Szíriai Arab Légierő harci helikopterei több mit ötven alkalommal hajtottak végre légi támadásokat az ISIS terrorszervezet rejtekhelyei és fegyveresei ellen Ithrijah város körzetében Hama tartomány keleti részén, Al-Szukhanah város körzetében Homsz tartomány keleti részén, valamint Reszafah város térségében Al-Rakka tartomány déli részén.

Az orosz és szíriai légi csapások valószínűleg az ISIS terrorszervezet sejtjei által elkövetett rajtaütésre voltak válaszok, amelyet a Szíriai Arab Hadsereg egyik menetoszlopa ellen hajtottak végre Palmyra közelében január 24-én. Hét szíriai katona meghalt és 24 fő másik megsebesült a támadásban. Egy harckocsi és hét közúti jármű megrongálódott.
A támadás arra utal, hogy az ISIS terrorszervezet sejtjei továbbra is veszélyt jelentenek a térségben. Sajnos ez a fenyegetés egyhamar nem fog megszűnni.

Szíria déli országrészeiben, ahol Daraa, Al-Kunejtra és Al-Szuwejda tartományok találhatók, a hadi helyzet viszonylag nyugodt maradt. Január 27-ig nem történt támadás a kormánycsapatok ellen. A bevezetett biztonsági intézkedések hatékonynak tűnnek, legalábbis eddig.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: South Front katonapolitikai honlap

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑