Cadmus fordítás Cadmus
Magyarország

2018. 01. 19.

Három év alatt összesen kétezerháromszáz menekültet fogadott be Magyarország

2018. 01. 19.

Azonban csak pár százan voltak, akik itt maradtak, és nem mentek tovább.

Altusz Kristóf helyettes külügyi államtitkár múlt héten egy máltai lapnak adott interjújában beszélt arról, hogy Magyarország titokban befogadott 1300 menekültet. Azóta több magyar ellenzéki politikus is rákérdezett ennek igazságtartalmára.

Hétfő este a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben válaszolt a kérdésekre.

Eszerint “2015-ben 508, míg 2016-ban 432, 2017-ben 1291 és 2018-ban eddig 37 személy nemzetközi védelemben részesítéséről döntöttek a magyar hatóságok.”

Ez azt jelenti, hogy összesen több mint kétezerkétszáz embert fogadott be Magyarország a 2015-ös menekültválság kezdete óta. Ezt a kormány azzal magyarázza, hogy “a Genfi egyezmény kötelez minket arra, hogy akik nemzetközi védelemre jogosultak, azokat védelemben részesítsük”.

Az EU egyébként azt írta elő, hogy Magyarország két év alatt bírálja el a nemzetközi védelemre irányuló kérelmét 1294 olyan embernek, akiket Olaszországban vagy Görögországban vették nyilvántartásba menedékkérőként.

Szinte mindenki továbbment

A közlemény arra is kitér, hogy ezután rendkívül kevesen maradtak magyar területen.

A nemzetközi védelemben részesítettek 90 százaléka Magyarországon nem létesített lakcímet, hanem kihasználva a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségét, a kiállított okmányokkal elhagyta Magyarország területét – írják.

A legtöbben egyébként Afganisztánból érkeztek 2017-ben Magyarországra, őket követik az irakiak és a szíriaiak, írja a Bevándorlási Hivatal tavaly novemberei adataira hivatkozva a Bloomberg.

Menekült vagy illegális bevándorló?

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt is írja, hogy “Magyarország ellenzi az illegális bevándorlók szétosztását szolgáló kötelező betelepítési kvótát” – miközben az áthelyezési terv nem illegális migránsokról, hanem hivatalos menekültstátuszt kapott menedékkérőkről szól.

Az áthelyezésre ráadásul csak azok a menedékkérők jogosultak, akiknek az állampolgárságukból fakadó átlagos elismerési aránya 75 százalék vagy annál magasabb (az Eurostat legfrissebb rendelkezésre álló negyedéves adatai szerint) – olvasható az Európai Parlament a korábbi döntésekre hivatkozó, és azokat alátámasztó, tavaly májusban elfogadott állásfoglalásában. Ennek csak a szíriaiak, irakiak vagy eritreaiak felelnek meg, akiknek szinte biztosan megalapozott a menedékkérelme.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ most hétfői közleménye szerint az Európai Parlament “felső határ nélküli, kötelező betelepítési kvótát” szorgalmaz. Ezzel szemben a valóság az, hogy összesen 160 ezres keretről van szó. A májusi dokumentumból kiderül, hogy “az Olaszországban és Görögországban tartózkodó, áthelyezésre jogosult személyek száma jelenleg elmarad a tanácsi határozatokban foglaltaktól”, vagyis nem éri el a 160 ezer főt. Ennek oka, hogy olyan szigorúak a kritériumok, hogy nem felel meg nekik annyi ember, amelynek az áthelyezéséről döntöttek. Azokat, akiknek menedékkérelmét negatívan bírálták el, kitoloncolják az unió területéről.

Orientalista.hu – Euronews, 444.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑