Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 10. 03.

Három év után Gázában ül össze a palesztin kormány

2017. 10. 03.

Három év után ismét a Gázai övezetben tartja szerdán rendes heti ülését a palesztin kormány, az övezetet uraló Hamasz szervezet és a Ciszjordániát irányító Fatah párt megbékélésének jegyében – jelentette a Háárec című izraeli újság kedden.

Már hétfőn az övezetbe érkezett Rámalláhból Rami Hamdallah palesztin miniszterelnök vezetésével, harminc járműből álló konvojjal a palesztin kormány, amelyet több száz ünneplő ember fogadott az erezi izraeli átkelőhelyen.

„Azért térünk vissza Gázába, hogy befejezzük a megbékélést, helyreállítsuk a nemzeti egységet, véget vessünk a megosztottság fájdalmas hatásainak és tégláról téglára újjáépítsük Gázát”

– hangsúlyozta a pártonkívüli Hamdallah megérkezésekor.

A Hamasz a múlt héten bejelentette, hogy átadja a Gázai övezet adminisztratív ellenőrzését egy Rami Hamdallah vezette egységkormánynak, miközben terveik szerint a mozgalom fegyveres szárnya önálló egységként továbbra is meghatározó ereje maradna a Gázában élőknek.

Ezzel megkezdődött a két, egymással tíz éve, a Hamasz gázai erőszakos hatalomátvétele óta súlyos ellentétben álló palesztin frakció megbékélése. Szakértők szerint ez közelebb vihet a békefolyamat feléledéséhez, mert gyöngítheti Izrael azon érvelését, hogy nincs tárgyalópartnere a palesztin oldalon.

A megbékélés gyenge pontjára világítanak rá ugyanakkor a Ramallahban maradt Mahmud Abbasz palesztin elnök hétfői szavai. Számára elfogadhatatlan a libanoni síita milícia, a Hezbollah modelljének átvétele – mondta -, vagyis az, hogy a Libanonban meghonosodott gyakorlat szerint a Hamasz – fegyvereit megtartva – „állam az államban” maradjon, miközben a civil közigazgatás ügyeit átengedné a kormánynak.

„A Palesztin Hatóságnak mindent a kezében kell tartania” – jelentette ki Abbász az egyiptomi CBC népszerű arab televíziónak adott interjújában.

„Még világosabb leszek. Nem fogadom el a Hezbollah libanoni gyakorlatát, egy állam vagyunk, egy rendszer, egy törvényünk és egy fegyverünk van”

– szögezte le.

Közben Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja a kiegyezést üdvözölve Izrael elismerésére szólította fel a palesztinokat – közölte kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

„Az Egyesült Államok hangsúlyozza, hogy bármely palesztin kormánynak egyértelműen és nyíltan el kell köteleznie magát az erőszakmentesség mellett, el kell ismernie Izraelt, el kell fogadnia a korábban megkötött megállapodásokat és a békés tárgyalásokat”

– írta Greenblatt a Twitter-oldalán.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑