Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 02. 09.

Három képviselőt függesztettek fel, mert merénylettel vádolt palesztinok családjaival találkoztak

2016. 02. 09.

Három izraeli arab parlamenti képviselőt függesztettek fel a Kneszetben, amiért azok támogatásukról biztosítottak olyan családokat, melyeknek tagjait az izraeli fegyveres erők lelőttek, arra hivatkozva, hogy merényletet akartak végrehajtani ellenük.

A politikusok a baloldali Balad párt tagjai, ők 4 illetve 2 hónapig nem szólalhatnak fel a plenáris ülésen és a bizottságokban, azonban a szavazati jogukat nem vonták meg. A Balad a Közös Arab Liga négy pártot tömörítő szövetségének tagja, mely 13 képviselővel van jelen a 120 tagot számláló izraeli országgyűlésben.

A politikusokat több képviselőtársa is azzal vádolta, hogy fejet hajtottak az állítólagos merénylők előtt, mikor azok családtagjait meglátogatták, ők viszont azzal védekeznek, hogy csupán együtt imádkoztak – és ezt semmilyen törvény nem tiltja.

Izraelben, valamint a megszállt palesztin területeken október óta szinte mindennapossá vált az erőszak, rengeteg a tüntetés, mely nem ritkán erőszakosságig, zavargásig fajul, ezen események során 156 palesztin, 27 izraelita, valamint egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.

Az erőszakhullám azután szabadult el, hogy az izraeli kormányzat korlátozta a palesztinok bejutását az al-Aksza mecsetre, mely a muszlimok harmadik legfontosabb szent helye – hitük szerint itt emelkedett az égbe Mohamed próféta. A helyzet súlyosságát csak fokozza, hogy a palesztinokból előtörni látszanak az évtizedes sérelmek emlékei, a zsidó telepesek erőszakos betelepítésének sorozata, az apartheid fal megépítése, és az, hogy sokszor nem kezelik őket az izraelita nemzetiségű állampolgárokkal egyenlően.

A most felfüggesztett politikusokat az izraeli ügyészség a zsidó állam iránti hűtlenséggel vádolja. Az esemény előzményeihez tartozik, hogy vasárnap Benjamin Netanyahu, Izrael miniszterelnöke beleegyezett egy olyan törvény kidolgozásába, melynek értelmében a „nem megfelelően viselkedő” (vagyis gyakorlatilag palesztinbarátságukat kihangsúlyozó) parlamenti képviselőket mandátumuktól megfoszthatnák.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑