Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 05. 30.

Három nap alatt 700 migráns fulladt a Földközi-tengerbe

2016. 05. 30.

Múlt héten három nap alatt három hajó is felborult Olaszország felé tartva, Az ENSZ becslései szerint legalább 700-an fulladtak bele a tengerbe. Az idei áldozatok száma már 2000-hez közelít a New York Times értesülései szerint.

Közeledik a nyár, süt a nap, özönlenek a turisták a tengerpartokra, és az észak-afrikai embercsempészek sem tétlenkednek tovább. A tavalyi év során 3700-an vesztek oda, ahogy megpróbáltak átkelni a Földközi-tengeren, de ez a szám idén lehet, hogy túl lesz szárnyalva.

A Líbián keresztül Olaszországba vezető útvonal azután lett népszerű, hogy az EU és Törökország megállapodott a határok lezárásáról. A Görögországba érkező migránsok száma drasztikusan lecsökkent az elmúlt hónapokban, de illúzió azt hinni, hogy ezzel a problémáink megszűntek volna.

Az Olaszországba érkező menekültek nagy része fekete-afrikai országokból érkezik, Eritreából, Gambiából, Ghánából és Nigériából. Lehetséges, hogy a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezők is Olaszország felé fogják venni az irányt, mivel a balkáni úton nem tudnak már az EU területére érni. Jelenleg 115 ezer migráns tartózkodik Olaszországban.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑