Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 06. 22.

Hárommillió kisgyerek éhezik a szaúdi agresszió miatt Jemenben

2016. 06. 22.

Az ENSZ élelmezéssel foglalkozó szakosított szerveinek keddi figyelmeztetései szerint  az Arab-félszigeten fekvő ország lakosságának már több mint fele éhezik.

“A világ legborzasztóbb válságainak egyike és a helyzet egyre csak romlik” – hangsúlyozta Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora a világszervezet Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Világélelmezési Programja (PAM) által fogalmazott közös közleményben.

Az élelmiszerhiány Jemen 22 kormányzóságából 19-et érint, és némely térségekben a lakosság hetven százalékának nincs mit ennie. A FAO és a PAM becslései szerint az ország 24 millió lakosából – melynek 15 százaléka egy év alatti kisgyermek – legkevesebb 7 millióan éheznek, további 7,1 millióan pedig szűkös élelemforrásokból tengetik életüket.

A két szervezet beszámolója szerint csaknem 3 millió ötéves gyermeket fenyeget a krónikus alultápláltság. A legrosszabb a helyzet a délnyugati Taizz tartományban, ahol a kiskorúak 25,1 százaléka szenved ebben.

jemeni gyerekek 2

A háború közvetlen következményein felül a helyzetet az üzemanyaghiány, az importkorlátozások és a mezőgazdaság állapota súlyosbítja. Az importot gátló intézkedések rendkívül megnehezítik az élelemhez jutást egy olyan országban, amely alapvető élelmiszerek tekintetében kilencven százalékban behozatalra szorul.

Ráadásul az idei helyi mezőgazdasági termények mennyisége a környezeti viszontagságok miatt is megtizedelődött: 2015 novemberében két heves ciklon, hirtelen lezúdult esők, áradások, idén áprilisban vándorsáskák pusztították a termést

Jemenben a  véres összecsapások alábbhagytak, mióta az ENSZ áprilisban tűzszünetre szólította fel a feleket, amelyet a szaúdi koalíció rövid időn belül megszegett.

Jelenleg Kuvaitban folytatnak béketárgyalásokat, azonban jelentős nézeteltérések vannak a felek között: a húszik egy közös megegyezéssel megalakuló átmeneti kabinet felállítását követelik, a Abed Rabbó Manszúr Hádi volt elnök, Szaúd-Arábia szoros szövetségese viszont saját legitimitását hangsúlyozza.

Több mint 9.400 embert öltek meg, és legalább 16.000 másik megsérült a tavaly márciusban indított agresszió óta, amikor Szaúd-Arábiába megkezdte a hadjáratát az elszegényedett ország ellen.

Rijádot Egyiptom, Marokkó, Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek, Szudán, Kuvait, Katar és Bahrein támogatta a kíméletlen hadjáratban.

Az ENSZ június elején kiadott egy jelentést, melyben megállapította, hogy 60 százalékban az arab koalíció felelős a jemeni konfliktus kiskorú – 785 halálos és 1168 sebesült – áldozataiért. A dokumentum emellett arra is rámutatott, hogy a koalíciós támadások felét iskolák és kórházak ellen hajtották végre.

Az ENSZ Rijád nyomására pár nappal később levette Szaúd-Arábiát a gyermekjogi feketelistájáról, holott a királyság egyértelműen súlyosan sérti a gyermekek jogait Jemenben.

Az ENSZ döntésése Szaúd-Arábia levételéről széles körben váltotta ki politikusok tiltakozását Iránban, kedden több mint kétszáz törvényhozó írta alá azt a nyilatkozatot, mely mélységesen elítéli az ENSZ tettét. A nyilatkozat szerint az ENSZ ahelyett hogy védelmet nyújtana a rászorulóknak, egyes hegemón hatalmak eszközévé vált.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑