Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2016. 01. 27.

Hassan Rohani: minden vallást tiszteletben kell tartani

2016. 01. 27.

Minden vallást tisztelni kell, a vallásoknak pedig fel kell lépniük az erőszak és szélsőségesség ellen – jelentette ki Hassan Rohani iráni elnök szerdán a háromnapos olaszországi látogatását záró római sajtótájékoztatón. Az államfő farszi nyelven válaszolt az olasz és külföldi újságírók kérdéseire. Hosszan beszélt keddi találkozójáról Ferenc pápával, s hangsúlyozta, hogy számos kérdésben összhang volt közte és a katolikus egyházfő között. Elmondta, hogy a pápával a vallások közötti párbeszédről, regionális politikai kérdésekről és a véleményszabadságról is beszéltek. 

“Arról beszéltünk, hogy a vallások miként tudják a legjobban felhasználni befolyásukat a világban az erőszakkal és a szélsőségekkel szemben” – mondta  Rohani. Hangsúlyozta, hogy minden vallást tiszteletben kell tartani a vallások szent könyveivel, prófétáival és más tanítóival együtt. “Mi is tiszteljük az Ótestamentumot és az Újtestamentumot és Jézust is” – hangoztatta az iráni elnök.

Rohani leszögezte, hogy a “véleményszabadság nem jelentheti mások vallásának megsértését”.

Elmondta, hogy az olasz politika képviselőivel tartott találkozóin kiemelt hangsúlyt kapott a terrorizmus elleni együttműködés, amelyben a teheráni kormány szerepet kíván vállalni. Az iráni elnök többször megismételte, hisz abban, hogy “egy jobb világ lehetséges”.

A Szaúd-Arábia által januárban megszakított szaúdi-iráni diplomáciai kapcsolatokról szólva Hassan Rohani kijelentette, hogy Teherán a feszültség enyhítésére törekszik. Emlékeztetett arra, hogy Szaúd-Arábia kivégezte a terrorizmus vádjával elítélt Nimr al-Nimr sejk síita hitszónokot, pedig szerinte “semmilyen ok nem volt rá”. Ezt követően tüntetők megrohamozták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét.

Az iráni elnök elmondta, hogy februárban ugyanazon a napon tartják a teheráni parlament és az úgynevezett Őrök Tanácsa tagjainak választását. Utóbbi a nyugati alkotmánybíróság sajátos iráni változata. Az iráni elnök bejelentette, hogy mostantól kezdve a két intézmény választását mindig egyszerre tartják majd.

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban az államfő kijelentette, hogy Irán nélkül számos közel-keleti kérdés nem oldható meg. Úgy fogalmazott, az iráni-amerikai viszonyban eddig “kis lépések történtek, de Irán kész kaput nyitni Amerika előtt”. Hozzátette: tudja, hogy Washingtonban különbözőek ezzel kapcsolatban a vélemények és az amerikai politikában az “izraeli lobbi túl befolyásos”.

Az Egyesült Államok “hagyjon fel az ellenségeskedéssel, ne a múltba tekintsen, hanem a jövőbe” – mondta az iráni elnök.

A vitatott iráni atomprogramról Bécsben megkötött nukleáris egyezményt úgy kommentálta, hogy “az iráni nép vegyi bombázások áldozata volt és jól tudja, hogy a vegyi és az atomfegyverek mennyire veszélyesek”.

Az Európai Unióról és a migrációról kijelentette: “Mi három millió afgánt fogadtunk be és nem csapunk zajt. Vendégül látjuk őket és kész”.

Az iráni elnöknek a római Capitoliumi Múzeumban tett látogatása előtt az olasz fél eltakarta az összes meztelen ókori szobrot. Rohani erre úgy reagált, hogy ez csak a sajtót érdekelte, az olaszok vendégszeretetről tettek tanúbizonyságot.

Hassan Rohani ellátogatott a római Colosseumba, majd az olasz fővárosból Párizsba utazott tovább. Ez az iráni elnök első külföldi útja azóta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok január közepén megkezdte a Teheránnal szembeni szankciók feloldását. Az államfői eredetileg novemberben készült Európába, de akkori látogatását a párizsi terrortámadások miatt lemondta. Iráni elnök utoljára 1999-ben járt Európában Mohammed Hatami személyében, aki akkor szintén Rómában, a Vatikánban és Párizsban tárgyalt.

Hassan Rohani Twitter-fiókján bejelentette, hogy Matteo Renzi olasz kormányfő a következő hónapokban Teheránba látogat.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑