Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Libanon

2020. 08. 05.

Hatalmas robbanás rázta meg Bejrútot (videók, frissítve)

2020. 08. 05.

Kedden hatalmas robbanás történt Bejrútban a kikötő környékén.  A kettős robbanás halálos áldozatainak száma meghaladja a százat a sérültek száma négyezer fölé emelkedett- közölte szerdán a Sky News Arabia hírtelevízió a libanoni vöröskeresztre hivatkozva.

 Az első hírek szerint egy robbanóanyagokkal megrakott konténer, mások szerint tűzijáték rakéták robbantak fel.

A robbanások okát még mindig nem tudni. Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammóniumnitrát robbant fel, amelyet már hat éve tároltak egy kikötői raktárban.  Sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek.

A robbanásról több videó is készült amiken látható, hogy nem egyszerű robbanóeszközökre utal.

Jemeni információnk szerint néhány hete a jemeni fővárosban Sanaaban is történt egy ugyanilyen robbanás, melyet a szaúdi légierő által ledobott amerikai bomba okozott.

A híradás szerint a hatalmas erejű detonációban több mint négyezren sérültek meg. Köztük van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagja – közölte szerdán az al-Jazeera hírtelevízióval Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

Eddig az izraeli kormány és a libanoni Hezbollah ellenálló szervezet is közölte, hogy nincs közük a robbanáshoz.

Az összedőlt házak miatt nehezen zajlanak a mentések

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint a a halottak és a sérültek száma még nem végleges  és jelentős anyagi károk keletkeztek. Az egészségügyi miniszter közlése szerint sokan eltűntek, keresésüket a romba dőlt épületekben és a törmelék alatt nagyon nehezíti, hogy nincs áram.

A robbanások miatt ehetetlenné vált a kikötő magtáraiban tárolt gabona. A gazdasági miniszter közölte, hogy Libanon majd importra szorul, de egyelőre elég búzája van.

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították

Kedd késő estére összehívott rendkívüli ülésén a Legfőbb Védelmi Tanács nyilvánította katasztrófa sújtotta várossá Bejrútot, és a testület azt javasolta a kormánynak, hogy szerdán hirdessen ki rendkívüli állapotot két hétre.

Leállt a telefonösszeköttetés és az internetszolgáltatás is.

 

USA és Izrael szerint baleset volt és nincs közük a robbantáshoz 

Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg robbanószerkezet okozhatta a robbanásokat.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy “baleset volt, amelyet tűz okozott”, és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán.

“Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek” – mondta az izraeli külügyminiszter.

A jordániai földtani intézet szerint egyébként a robbanás egy 4,5-ös erősségű földrengésnek felelt meg a Richter skálán.
A detonációt még a 200 kilométerre fekvő Cipruson is érzékelték.

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael és Irán is segítséget ajánlott Libanonnak.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (CGTN)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑